5 alimente ce nu ar trebui să le consumi când eşti bolnavă

Nutriţie

5 alimente ce nu ar trebui să le consumi când eşti bolnavă

 

Mâncarea poate nu este prima la care-ţi zboară mintea când eşti bolnavă şi te zbaţi cu mai-ştiu-eu-ce virus sau bacterie. Dar, trebuie să te alimentezi din când în când, mai devreme sau mai târziu şi ceea ce alegi chiar contează.

Unele băuturi şi unele alimente te pot face şi mai bolnavă şi să te simţi te-a dreptul îngrozitor.

Mai jos, îţi voi prezenta doar câteva dintre ele pe care trebuie să le eviţi numaidecât dacă doreşti să te simţi mai bine, mai repede:

Cafeaua

Ar trebui numaidecât să sari peste ceaşca de cafea de dimineaţă dacă experimentezi orice fel de boală, însă, în special dacă ai vreun virus sau bacterie ce-ţi afectează stomacul. Cofeina din cafea prezintă proprietăţi diuretice, aşa că te poate face să urinezi mai des şi să rămâi cu totul deshidratată.

Acestea nu sunt deloc veşti bune când te zbaţi cu vreo infecţie de vreme ce hidratarea este cheia pentru ca sistemul imunitar să lupte mai eficient, spun specialiştii.

Cafeaua este şi mai rea în momentul în care ai de-a face cu vomă şi/sau diaree, de vreme ce amândouă pot cauza pierderea fluidelor corporale.

Sucul de portocale

Când eşti bolnavă, sari peste acesta- mai ales dacă tuşeşti sau de doare-n gât. Aciditatea acestuia de obicei este revigorantă, însă, îţi poate răni serios gâtul. Conţine acid citric, ce irită ţesuturile deja inflamate ale gâtului- asta însemnând că perioada de vindecare se va lungi şi durerea va fi mai intensă.

Fresh orange juice in the glasses,selective focus

Dulciuri

Dacă experimentezi orice fel de boală, de afecţiune, însă, în special ceva legat de stomac, lasă deoparte dulciurile pentru acele perioade în care te vei simţi mai bine. Dacă alegi să consumi zahăr rafinat îţi poţi suprima temporar abilitatea celulelor albe de a lupta cu bacteria, spun specialiştii.

Vreme de câteva ore după ce mănânci, sistemul imunitar este mai slăbit.

Mai mult decât atât, zahărul are tendinţa de a sustrage fluidele din tractul intestinal şi te poate lăsa cu diaree.

Sucuri

Sari peste sucurile de orice fel dacă prezinţi orice fel de boală, însă, aşa cum am spus şi mai sus, ceva legat de stomac, în special. La fel ca şi cafeaua, sucurile pe bază de cofeină nu vor face nimic altceva decât să te deshidrateze. Şi acestea sunt bogate în zaharuri care-ţi suprimă sistemul imunitar şi se joacă cu tractul intestinal.

Mulţi dintre îndulcitorii artificiali sunt molecule mari care nu pot fi digerate bine, explică specialiştii, şi, din această cauză, se poate ajunge la balonare, crampe şi chiar diaree. Cu alte cuvinte, orice fel de simptome ai experimenta, acestea se vor înrăutăţi.

Lapte

Dacă ai orice fel de congestie, nu te sinchisi să consumi lapte. Poate ai auzit de foarte multe ori că atunci când eşti bolnavă trebuie să eviţi lactatele deoarece te pot face să produci mai mult mucus. Bineînţeles, asta nu este în mod necesar şi adevărat deoarece nu există vreo evidenţă clară a acestui fapt.

Cu toate acestea însă, sunt persoane care susţin faptul că mucusul devine mai subţire şi mult mai neplăcut în momentul în care se consumă lapte. Dacă acesta este şi cazul tău, renunţă la el până te vei simţi mai bine.

Sweet chocolate cookies and bottle of milk on wooden background,selective focus and blank space

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top