5 reţete cu şuncă

Să bucătărim!

5 reţete cu şuncă

Pentru că zilele acestea vedetele în bucătărie sunt preparatele din carne de porc, ne-am gândit să îţi arătăm ce mâncăruri delicioase poţi obţine cu şuncă.

sunca

1.Paste cu şuncă şi legume

Timpul de preparare este de 25 de minute, cel de gătire de 20 de minute. Pentru 4 porţii ai nevoie de- 250 de grame de paste papion (farfalle), o ceapă, un căţel de usturoi, 250 de grame de ciuperci albe mici champignon, 2 dovlecei mici zucchini, jumătate de cub condiment pentru supă de carne, 2 morcovi, 40 de grame de unt, 100 de grame de caşcaval dat pe răzătoare, sare, piper negru măcinat, o linguriţă de cimbrişor mărunţit şi 150 de grame de şuncă fiartă.

Mod de preparare

Se pune apa la fiert împreună cu puţină sare. Se adauga pastele şi se tin la fiert 10 minute. Se curăţă ceapa şi usturoiul, se toacă. Ciupercile se spală bine. Se taie capul picioruşelor de la ciuperci. Ciupercile se taie apoi pe din două sau pe din patru. Se spală şi se curăţă morcovii. Se spală dovleceii, se taie codiţele. Dovleceii şi morcovii se dau pe răzătoarea mare. Ceapa se prăjeşte în unt, se adaugă în tigaie usturoiul şi ciupercile care se prăjesc 5 minute. Se adaugă un sfert de litru de apă şi cubul condiment. Se fierbe supa 2 minute. Se adaugă caşcavalul şi se amestecă până ce se topeşte. Se adaugă morcovii şi dovleceii, se potriveşte gustul cu sare, piper şi cimbrişor, se ţine vasul pe foc preţ de 5 minute. Grăsimea vizibilă se îndepărtează de pe şuncă. Şunca se taie în fâşii, se adaugă peste paste şi legumele scurse de zeamă. Se serveşte alături de o salată verde.

sunca 2

2.Sufleu de cartofi cu şuncă

Timpul de preparare este de 40 de minute, cel de coacere de 40 de minute. Pentru 4 porţii ai nevoie de- un kilogram de cartofi fierţi, o linguriţă de seminţe de chimen, 200 de grame de ceapă, 40 de grame de unt, sare, piper măcinat, o linguriţă de cimbrişor uscat, o linguriţă de oregano, 200 de grame de şuncă fiartă feliată, o jumătate de chiflă uscată, 100 de grame de caşcaval, 3 ouă, 375 de ml de lapte, nucşoară rasă şi grăsime pentru ungerea tăvii de copt.

Mod de preparare

Se spală cartofii, se pun la fiert într-o oală pentru 25 de minute. Apa trebuie să acopere cartofii, iar vasul să aibă capac. În tot acest timp se curăţă ceapa şi se taie în rondele subţiri. Ceapa se prăjeşte în ulei. Se adaugă peste aceasta sare, piper, cimbrişor şi oregano. Şunca se taie în bucăţele mici, se mărunteşte chifla uscată. Caşcavalul se dă pe o răzătoare mare şi se amestecă împreună cu pesmetul obţinut prin mărunţirea chiflei. Se bat ouăle, se adaugă laptele, se presară piper, sare şi nucşoară. Se încălzeşte cuptorul la temperatura de 200 de grade Celsius. Se unge cu grăsime un vas pentru copt, apoi se scurg cartofii de apă, se curăţă şi se taie în rondele. Se aşază cartofii în tavă, în ritm alternativ cu bucăţi de şuncă şi ceapă. Pe deasupra se adaugă amestecul de ouă şi lapte, peste acest amestec se adaugă pesmetul. Se ţine sufletul în cuptor preţ de 30-40 de minute. Suprafaţa sufleului trebuie să fie uşor maronie.

3.Sufleu de macaroane cu şuncă

Timpul de preparare este de 30 de minute, cel de gătire este tot de 30 de minute.  Pentru 4 porţii ai nevoie de- 300 de grame de macaroane, sare, 100 de grame de şuncă fiartă tăiată în felii, o roşie, o legătură de busuioc, 100 de grame de caşcaval Gouda sau Edam, sare, piper, piper măcinat, 3 ouă, 100 de ml de smântână, 120 de ml de lapte şi 40 de grame de unt.

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu sare. Se fierb macaroanele. Şunca se taie în felii. Roşiile se spală şi se taie în bucăţi. Se spală busuiocul şi se şterge cu un ştergar curat. Frunzele busuiocului se mărunţesc. Caşcavalul se dă pe răzătoare. Macaroanele se scurg de apă. Se amestecă şunca cu roşiile, macaroanele şi busuiocul. Se adaugă sare şi piper după bunul plac. Se încălzeşte cuptorul la temperatura de 200 de grade Celsius. Se mixează ouăle cu smântâna, caşcavalul, laptele şi se adaugă sare, piper şi piper Cayenne. Se ia un vas pentru cuptor şi se unge cu puţină grăsime. Se aşază în vas macaroanele şi se varsă peste ele amestecul de smântână cu caşcaval. Untul rămas se taie în cubuleţe şi se adaugă peste sufleu. Sufleul de macaroane se coace în cuptor preţ de 30 de minute.

sunca 5

4.Piept de pui învelit în şuncă

Pentru această reţetă timpul de preparare este de 20 de minute, cel de gătire de 30 de minute. Pentru 4 porţii ai nevoie de 4 fileuri de piept de pui, 4 linguri de ulei de măsline, o linguriţă de rozmarin uscat, sare, ardei iute măcinat, 8 felii de şuncă crudă, un cătel de usturoi, o ceapă, 3 tije de ţelină, 3 morcovi, 2 dovlecei mici zucchini, o lingură de pastă de roşii, o optime de litru de vin alb sec, o linguriţă de coajă de lămâie şi o lingură de pătrunjel tocat.

Mod de preparare

Carnea se spală, se şterge cu un ştergar curat, după aceasta se prăjeşte în tigaie. Se condimentează carnea cu rozmarin, sare şi praf de ardei iuţi. Se scoate apoi carnea din tigaie. Carnea de pui se împătureşte în felii de şuncă, se procedează aşa pentru fiecare bucată de carne. Usturoiul şi ceapa se curăţă şi se toacă. Morcovii, ţelina şi dovleceii se curăţă şi se taie în fâşii subţiri. Se mixează pasta de roşii cu vinul alb. Ceapa se prăjeşte până ce devine moale, apoi se adaugă usturoiul şi restul legumelor care se călesc pentru scurt timp. Se adaugă mixtura de sos de roşii, se potriveşte gustul cu sare şi praf de ardei iuţi. Carnea înfăşurată în şuncă se dispune într-o tigaie şi se lasă la foc mic preţ de 15 minute. Apoi se pune pe un platou cald. Se condimentează legumele gătite cu coajă de lămâie şi  pătrunjel.

5.Sufleu de legume cu şuncă

Timpul de preparare este de 30 de minute, cel de gătire de 30 de minute.

Pentru 6 porţii ai nevoie de- un bulb de fenicul, 500 de grame de broccoli, 200 de grame de ciuperci albe champignon, 2 fire de ceapă verde, 200 de grame de şuncă fiartă, o lingură de ulei, o optime de litru de lapte, 150 de ml de smântână pentru gătit, 2 ouă, sare, piper măcinat, nucşoară rasă şi 150 de grame de caşcaval ras.

Mod de preparare

Se spală feniculul, se curăţă şi se taie în patru bucăţi. Sferturile de fenicul se taie în fâşii. Broccoli se spală, se desface în bucheţele mici, tulpina se taie mărunt şi se înlătură frunzele acestuia. Şunca, ceapa verde şi ciupercile se curăţă şi se taie în cubuleţe. De la şunca se înlătură grăsimea vizibilă. Legumele se călesc în ulei alături de şuncă. Se prăjeşte preţ de 5 minute, la foc mediu, timp în care se amestecă mereu. Apoi se ia tigaia de pe foc şi se lasă legumele să se răcească puţin. Laptele se mixează cu smântâna şi ouăle. Se adaugă sare, piper şi nucşoară. Legumele cu şunca se aşază într-un vas pentru cuptor şi peste aceasta se adaugă mixtura de lapte. Pe deasupra se adaugă caşcavalul. Sufleul se ţine în cuptor preţ de 30 de minute la o temperatură de 200 de grade Celsius.

Poftă bună.

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top