Femini.ro

5 semne ale unei contuzii pe care trebuie să le ştii

Sănătate

5 semne ale unei contuzii pe care trebuie să le ştii

 

Bineînţeles, când vine vorba de contuzii nici nu mai putem să facem vreo glumă; prin definiţie, acestea sunt un tip de accidentare traumatică la nivelul creierului. Cei de la Centrul de Prevenire şi Control a Bolilor notează faptul că asta se întâmplă în momentul în care creierul se mişcă de-a lungul craniului în momentul în care te-ai lovit, iar acest lucru pune în pericol celulele creierului şi-l schimbă din punct de vedere chimic.

Trebuie să ne luăm creierul foarte în serios, însă, important de ştiut este că nu fiecare persoană ce suferă de aceasta trebuie să meargă de urgenţă la spital; în primul rând, dacă suspectezi, sună la cabinetul medicului specialist şi acesta te va direcţiona.

Fără energie

Poate lucrurile îţi apar ca fiind „înnorate” sau pur şi simplu nu mai ai energie şi stai mereu în pat. De vreme ce probabil te-a durut serios când te-ai lovit la cap, când vine vorba de contuzii, acest simptom nu este suficient pentru a pune diagnosticul.

Mai mult decât atât, trebuie să experimentezi şi alte schimbări din punct de vedere mental.

Sick woman touching her head isolated on a white background

Cei din jur observă că ceva este în neregulă

Aminteşte-ţi faptul că simptomele unei contuzii sunt cele neurologice; şi acestea se pot observa cel mai uşor în modul în care te mişti şi interacţionezi cu cei din jur. Există posibilitatea să nu poţi să te ridici de pe scaun sau să-ţi pierzi echilibrul, spre exemplu, sau efectiv să te opreşti în mijlocul unui speech din cauză că ai uitat subit anumite cuvinte. Şi coordonarea poate avea de suferit.

Când vine vorba de aceste lucruri, familia şi prietenii le pot observa cel mai bine şi-ţi pot sugera un control.

Personalitatea este diferită

Să spunem că tu în mor normal porţi discuţii lungi cu soţul, intri în dezbateri prietenoase cu cei din jur şi vorbeşti despre ştiri cu orice persoană ce te opreşte pe stradă; acum, se pare că funcţionezi doar la jumătate de viteză şi faci mult mai puţine din acestea de mai sus. Îţi ia mult mai mult timp pentru a procesa informaţiile, există o întârziere când încerci să răspunzi la întrebări, întâmpini greutăţi când trebuie să recunoşti persoanele şi nu mai eşti atât de ageră. Poate chiar te porţi anormal, prostesc sau eşti agitată.

Aceste simptome se arată din cauză că persoanele cu contuzii sunt mai încete în gândire- acesta este semnul Hallmark, spun specialiştii.

Ţi-e greaţă şi vomiţi tot timpul

Aceasta merge mult mai departe decât greaţă şi atât; de fapt, este foarte normal să te simţi aşa după ce te-ai lovit la cap având în vedere că ţi-ai schimbat sensul echilibrului. Sau, poate accidentul te-a făcut mai emotivă şi ai un stomac mai sensibil şi din această cauză stai mai tot timpul cu capul în toaletă. Greaţa şi ameţeala nu sunt suficiente pentru a diagnostica o astfel de problemă însă, medicul va dori să te controleze puţin şi asta numai în momentul în care vomiţi în mod repetat, încontinuu.

Portrait of a serious businessman doing gun gesture at head over gray background

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top