5 surse vegetariene de proteine

Nutriţie

5 surse vegetariene de proteine

 

Fiecare dintre noi are nevoie de proteine pentru a supravieţui; dar, există o greşeală comună gândul că doar cele animale sunt de preferat, uitându-se cu desăvârşire de cele vegetale.

În concordanţă cu diferite studii, să optezi pentru proteine vegetale este o alegere incredibil de bună deoarece acestea te pot ajuta să şi pierzi în greutate dar să scazi şi riscul apariţiei şi dezvoltării cancerului de colon.

Adulţii au nevoie de până la un gram de proteine per kilogram corporal.

Acestea fiind spuse, haideţi să vedem împreună care sunt doar 5 dintre cele mai importante şi comune surse vegetariene de proteine:

Edamame

O singură cupă conţine până la 28 grame de proteine şi prezintă cam aceeaşi cantitate ca şi 200 gr de friptură. Acestea conţin şi de 3 ori mai multe proteine decât tofu şi laptele de soia şi sunt mult mai interesante deoarece poţi găsi noi şi noi modalităţi de a le găti.

Quinoa

Quinoa, cereala străveche sud americană ce devine din ce în ce mai populară în ultimul timp, prezintă o cantitate mai mare de proteine decât oricare altă cereală– şi anume, 10 gr la fiecare cupă. Nu numai ca este o proteină vegetală dar, alături de cele de mai sus, sunt unele dintre puţinele proteine complete, non-carne, însemnând că acestea îi conţin pe toţi cei 9 aminoacizi esenţiali. În plus, unde mai pui că quinoa prezintă şi foarte multe fibre; tehnic, aceasta mai mult este o sămânţă decât o cereală şi poate fi folosită în locul orezului sau mixată cu fructe uscate şi nuci pentru un mic dejun uşor şi rapid.

fresh broccoli isolated on white

Fasole şi alte legume

De vreme ce „fasolele” de soia sunt de preferat când vine vorba de conţinut proteic ridicat, sunt şi alte legume- incluzând fasole negre, albe, mazăre, linte, năut care vin repede din urmă. Conţinutul lor variază undeva între 14 şi 19 gr pentru fiecare cupă. Interesant este faptul că fasolele uscate conţin mai multe proteine decât cele ce se găsesc în conserve, aşa că elimină consumul hormonilor folosiţi pentru acest tip de conservare, de păstrare.

Un alt beneficiu al acestora mai sus menţionate este că sunt bogate şi într-un complex sănătos de carbohidraţi, făcându-le masa perfectă de consumat în cadrul unei diete, fiind benefice colonului.

Legume verzi

Acestea nu prezintă o cantitate atât de grozavă de proteine ca cele de mai sus, însă, poţi reuşi să sustragi ce este mai bun. Spanacul, conţine până la 5 grame per cupă, gătit, de vreme ce broccoli, varza de Brussels şi sparanghelul până la 6 grame per cupă, gătite şi acestea.

Ciuperci

Adaugă câteva ciuperci saute sau efectiv făcute pe grătar la legumele tale verzi pentru a mări conţinutul proteic; o cupă de ciuperci albe va adăuga până la 3 grame de proteine fiecărui fel de mâncare ce alegi să-l prepari într-o zi. Specialiştii ne recomandă să ne gătim propriile ciuperci în grădină, acestea prezentând mult mai multe beneficii. Este mai uşor decât a-i fi crezut!

Selective focus on the front mushroom on ladle

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top