Femini.ro

Afinele îmbunătăţesc vederea

Nutriţie

Afinele îmbunătăţesc vederea

Afinele îmbunătăţesc vederea

Afinele fac parte din familia fructelor de pădure și constituie o adevărată mină de nutrienţi esenţiali pentru menţinerea sănătății. Denumite ştiinţific Vaccinium myrtillus, afinele sunt întrebuinţate atât în industria farmaceutică, cea verde, dar și în cosmetică. Sunt fructe de-a dreptul miraculoase, asta pentru că pot preveni unele afecţiuni. La ora actuală există multe tipuri de afine care se cultivă în lumea întreagă. Există atât afine sălbatice, adică de pădure, dar și de crescătorie. Ca și aspect, afinele sunt fructe de mici dimensiune, albastre brumării sau negre. Sunt recomandate a fi consumate în stare proaspătă, însă atunci când nu este sezonul lor se găsesc şi congelate în marile magazine.

Afinele sunt o sursă de vitamina C

Deși sunt fructe de mici dimensiuni, afinele oferă organismului o mare parte din nutrienţii de care acesta are nevoie pentru a funcționa normal. Conţin vitamina C ce protejează celulele de radicalii liberi.

Mențin sănătatea sistemului digestiv

Afinele conţin fibre solubile ce încetinesc timpul de vărsare a zahărului în sânge și mențin totodată sănătatea sistemului digestiv. Mai mult de atât, numai 100 de grame de afine oferă organismului 2,4 grame de fibre.

Afinele conţin fitonutrienţi

Pigmentul intens al cojii indică o concentraţie ridicată de fitonutrienţi ce au acțiune antioxidantă. Aceștia protejează organismul de o sumedenie de boli. Foarte importanţi în acest sens sunt și antocianinii ce sunt transportaţi de sânge, ajută vasele de sânge și facilitează producţia de colagen. Întărind vasele de sânge, antocianinii reușesc astfel să scadă riscul pentru bolile grave de inimă.

Sunt fructe sărace în calorii

Fie la dietă, fie într-un program alimentar normal, afinele pot fi comsumate fără prea mari probleme, asta pentru că sunt sărace în calorii.

Afinele previn degenerarea maculară

Sunt cunoscute îndeosebi pentru rolul acestora de a preveni afecţiunile oculare, în special cele cauzate de înaintarea în vârstă-degenerare maculară. În acest sens există în industria farmaceutică medicamente pe bază de extract din afine ce îmbunătăţesc vederea.

Cum alegi și păstrezi afinele

Dacă vrei să cumperi afine, vezi dacă sunt proaspete. Pieliţa trebuie să aibă o culoare plăcută, textură fermă şi fără umezeală ce ar putea să o păteze. De asemenea, nu trebuie să prezinte pete, iar mirosul trebuie să fie unul proaspăt. Se păstrează destul de ușor în frigider, dar cum sunt perisabile, trebuie consumate în câteva zile. Cât privește afinele congelate, acestea au același gust ca și cele proaspete, doar că textura lor poate să aibă de suferit.

Cum poți servi afinele

Afinele se pot întrebuinţa în foarte multe reţete culinare. Poți să prepari din ele o delicioasă tartă pe care să le-o oferi celor mici, brioşe pentru micul dejun sau un sos pentru clătite. De asemenea, poți să le consumi la micul dejun alături de puțin iaurt, să le transformi în smoothie-uri răcoritoare și energizante și chiar să obții din ele o băutură fină alcoolica denumită afinată.

Însă lista reţetelor la care poți folosi afinele nu se încheie aici. Poţi să le utilizezi la prepararea cremelor pentru prăjituri sau torturi, la decorarea acestora și câte și mai câte.

Tu cum servești afinele?

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top