Femini.ro

Anasonul calmează răceala și gripa

Nutriţie

Anasonul calmează răceala și gripa

Anasonul constituie una dintre mirodeniile cu cel mai aromat gust. Dincolo de faptul că te câștigă uşor cu asta, este benefic sănătății prin proprietăţile sale antibacteriene, calmante, antioxidante, dar și de stimulare a imunităţii.

anason-1

Scurtă istorie a anasonului

Ştiinţific vorbind, anasonul se numește Pimpinella anisum și face parte din familia Apiaceae. Planta extrem de aromată face niște flori alb-gălbui din care mai apoi apar fructe de nuanţă cenuşie. Acest fruct de culoare cenuşie este de fapt anasonul și unii dintre noi îi mai zicem anason românesc sau chimen dulce, asta pentru că are un gust dulceag, tare plăcut. În scop terapeutic numai seminţele sau fructele de la această plantă se folosesc, care de altfel sunt ovoidale și miros tare frumos. Arborele de la care provine această mirodenie excepţională se găsește atât în partea de sud-vest a Chinei, dar și nord-vestul Vietnamului. Asemănător câteodată cu o stea, acestuia i se mai spune și anasonul chinezesc.

anason-3

La ce se poate folosi anasonul

Bucătarii au înțeles rapid că o astfel de mirodenie dulce nu poate fi folosită decât pentru a desăvârşi gustul unor preparate pe bază de carne, a unor băuturi, dar și a unor deserturi.

anason-4

De ce este bun anasonul

Anasonul conține foarte mulți nutrienţi necesari menţinerii unei stări optime de sănătate, dar și funcții extrem de importante așa se face că este binevenit în alimentaţie. Conţine două uleiuri extrem de importante pentru sănătate respectiv eugenol (regăsit și în cuişoare) și anetol. Mai are vitamina A, vitamine din grupa B, calciu care este esenţial pentru sănătatea sistemului osos, fosfor ce menține ochii sănătoşi, sulf, fier, zaharuri, amidon, lipide, protide etc.

anason-5

Este un foarte bun stimulator al imunităţii

Printre funcţiile cele mai importante pe care le are anasonul este și cea de creștere a imunităţii. De ce este una dintre cele mai importante funcții? Pentru că sănătatea depinde foarte mult de imunitatea organismului. Dacă sistemul imunitar este unul scăzut, atunci crește incidenţa îmbolnăvirilor. În schimb un sistem imunitar întărit este foarte puțin vulnerabil în calea viruşilor și bacteriilor. Așa se face că infuzia din anason este bună în calmarea neplăcutelor simptome de răceală și gripă care sunt adesea prezente la mulți dintre noi în sezonul rece. Anasonul este un foarte bun expectorant, eliberează căile respiratorii, fiind astfel excepţional în calmarea tusei chiar și a celei uscate. Întărind imunitatea, anasonul reușește chiar să prevină cancerul gastric, intestinal şi pulmonar. Tratează infecţiile cu fungi, bacterii și viruşi. Mai mult de atât, tratează hepatita virală. Infuzia de anason asigură sănătatea gastrointestinală, fiind bună în eliminarea supărătoarelor crampe, gaze, a constipaţiei ce poate trage după sine multe probleme, a indigestiei, flatulenţelor, a gastritei, ba chiar reușește să distrugă viermii intestinali. Ceaiul este bun chiar și pentru mămicile care alăptează, pentru că măreşte cantitatea de lapte. Pentru micuți poate fi administrat, dar cu atenţie, pentru creşterea poftei de mâncare

Cum se prepară de fapt ceaiul de anason

Ceaiul de anason se poate pregăti foarte ușor și repede. Tot ce trebuie să faci pentru asta este să lași la infuzat, 10-20 de minute, în apa clocotită dintr-o cană jumătate de linguriţă de seminţe măcinate. Nu ai voie să bei mai mult de 3 căni într-o singură zi. Ceaiul care ți-a rămas nu ar trebui să îl folosești și în zilele următoare. De asemenea, seminţele care nu sunt proaspete, și anume au mai mult de 3 ani de zile devin toxice.

Cine nu are voie să consume anason

Deși aparent este binevenit în planul alimentar al fiecăruia, nu toți ar trebui să îl consume şi nu oricum. Nu trebuie să se facă excese în acest sens, pentru că altfel se poate ajunge la simptome destul de serioase precum paralizie musculară, stări de euforie, de somnolenţă și tremor. Mai trebuie să știi că nu trebuie consumat de persoanele care suferă de boli gastrointestinale serioase, așa cum sunt gastrita, ulcerul gastric dar și duodenal, de cei cu enterocolite acute și cronice, colită, tumori de natură cancerigenă sau nu, la sâni sau la aparatul genital. Poate fi periculos și pentru persoanele care prezintă alergii. De asemenea, femeile gravidele nu trebuie să îl consume. Este periculos și dacă este asimilat împreună cu suplimente pe bază de fier. Cel mai bine este să consulţi întâi medicul curant.

Știai că?

Anasonul se înrudeşte cu pătrunjelul și nu depășește în înălțime jumătate de metru.

Descoperă şi la ce este bună scorţişoara!

Află de ce sunt recomandate castanele comestibile în perioada de post!

Continue Reading

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top