Femini.ro

Calorii bune versus calorii goale

Nutriţie

Calorii bune versus calorii goale

Organismul uman ca să poată funcționa trebuie să primească energie. Energia și-o poate obţine doar din hrană. Așa se face că fiecare aliment care se găseşte în farfuriile noastre are o anumită valoare energetică, adică un număr de calorii. Dar ce te faci când prin farfuria ta se perindă numai calorii goale? Citește femini.ro ca să afli care este diferența între caloriile goale și cele bune!

1. Ce sunt de fapt caloriile goale

Aşa cum spuneam anterior, fiecare aliment are o valorie energetică, adică un număr anume de calorii și acesta este unul din aspectele care face diferenţa. Cu cât valoarea energetică a unui aliment este mai mare, cu atât crește riscul de a lua în greutate. O dietă obișnuită ar trebui să conțină 1800-2000 de calorii pe zi iar tot ce este peste reprezintă un pericol pentru a lua în greutate. Însă adevăratul pericol pentru sănătate îl reprezintă așa-numitele calorii goale. Ce sunt de fapt caloriile goale? Caloriile goale desemnează o clasă de alimente sărace din punct de vedere nutriţional. Sărace din punct de vedere nutriţional? Da! Adică acele alimente care în afară de calorii nu mai furnizează nimic altceva organismului. Nu îi oferă vitamine, nu îi oferă minerale, nimic din ce are nevoie organismului pentru a funcționa normal. Doar calorii și atât care se transformă în depozite de lipide, adică kilograme în plus. Care sunt de fapt aceste calorii goale? Calorii goale înseamnă: bomboane, prăjituri, burgeri, chipsuri, snacksuri, sucuri dulci carbogazoase, în general cam tot ce înseamnă junk food.

2. Caloriile bune

salata de legume 1010

Dacă caloriile goale favorizează acumularea de kilograme în plus, declanşarea obezităţii, a bolilor de inimă, dar și multe alte afecţiuni grave, caloriile bune fac casă cu un stil de viață sănătos. Ce sunt de fapt caloriile bune? Caloriile bune înseamnă de fapt alimente bogate din punct de vedere nutriţional. Practic acele alimente care îi furnizează organismului atât vitamine, dar și minerale- o combinaţie perfectă pentru menţinerea stării optime de sănătate. Care sunt caloriile bune?

fructe 2

Caloriile bune se găsesc: în fructe, legume, verdeţuri și salate, în pâine integrală, carne slabă, lactate degresate, peşte gras bogat în acizi graşi omega 3, cereale integrale etc. Dacă caloriile goale nu fac altceva decât să te îngraşe rapid făcându-ţi problemele să pară și mai mari, caloriile bune sunt exact de ce ai nevoie pentru a te menține în formă. Cerealele integrale îți furnizează fibre pentru o digestie ușoară, ajutându-te să previi astfel bolile grave precum cancerul. Mai mult de atât, fibrele te ajută să atingi senzația de saţietate mai ușor, să te saturi cu mai puțină hrană fără să faci excese, astfel reușești să previi kilogramele în plus. Fructele și legumele îți refac balanța de vitamine și minerale, în timp ce cărnurile slabe şi lactatele degresate îți asigură proteine pentru masa musculară şi te ajută să ai un sistem imunitar puternic.

somon1

Să nu uităm de grăsimile benefice omega 3 din sortimentele de peşte gras și fructe de mare care te ajută să arzi din depozitele de lipide din corp, reduc inflamaţia şi contribuie semnificativ la menţinerea stării de sănătate.

Tu ții evidenţa caloriilor?

 

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top