Femini.ro

Care este cel mai bun şi mai sănătos ulei pentru gătit?

Să bucătărim!

Care este cel mai bun şi mai sănătos ulei pentru gătit?

 

De la ulei de avocado până la cel din seminţe de struguri, se pare că există o nouă varietate de ulei pentru gătit pe rafturile magazinelor de fiecare dată când te întorci. Din această cauză, pentru numele lui Dumnezeu, cum ar trebui să-ţi dai seama care este cel mai bun pentru sănătatea ta, pentru felurile de mâncare pe care le faci şi mai ales, dacă merită să scoţi extra din buzunar?

Cu toate că este cât se poate de adevărat, că există o vastă varietate de uleiuri pentru gătit, pe piaţă, se pare că fiecare în parte prezintă propriile beneficii şi vei avea parte de toate acestea în funcţie de cel ales şi mai ales cel potrivit dietei tale zilnice.

Acestea fiind spuse, haideţi să vedem împreună care este cel mai bun şi cel mai sănătos ulei pentru gătit:

Punctul de „fum” ridicat

Este foarte important să te decizi în primă fază dacă vei găti cu ulei sau îl vei folosi ca şi finish pentru felurile tale de mâncare.

Temperatura la care uleiul începe să se deterioreze este cunoscut şi ca „punct de fum”. Unele prezintă un punct mai redus, fiind perfecte pentru dressingurile pentru salată, spre exemplu, de vreme ce altele prezintă unul mai ridicat, ideale pentru gătit.

Uleiul de avocado este bun pentru gătit la temperaturi ridicate deoarece acesta nu-şi va pierde deloc din proprietăţi, spun specialiştii. Este anti-inflamator, poate ajuta la reducerea riscului apariţiei şi dezvoltării unei boli de inimă, este bogat în vitamina E şi îţi poate încuraja sistemul imunitar. Uleiul de măsline extravirgin prezintă un punct redus aşa că nu este recomandat pentru gătit.

Happy man pouring oil into vegetable salad with his wife near by

Învaţă să citeşti etichetele

Când vine vorba de ulei, se găseşte cam aceeaşi cantitate de grăsimi şi calorii la toate, indiferent de tip; o linguriţă asigură aproximativ 5 grame de grăsime şi 45 calorii. La ce trebuie în schimb să te uiţi sunt grăsimile monosaturate, polisaturate şi săturate, explică specialiştii.

Vei dori cea mai mică posibil, cantitate de grăsimi săturate şi cea mai mare de polisaturate şi monosaturate; aşa vei găsi în uleiul din seminţe de floarea soarelui, în uleiul de măsline, de avocado şi canola.

Nu fugi cu totul de grăsimile săturate

Experţii în nutriţie vorbesc despre răul adus organismului de către acestea de zeci de ani, însă, studiile şi literatura indică faptul că acestea nu prea ar fi responsabile de arterele înfundate şi de promovarea bolilor de inimă. De fapt, unele chiar sunt foarte bune pentru tine.

Acel tip de grăsime ce se găseşte în uleiul de cocos, spre exemplu se află într-o formă sănătoasă a grăsimilor săturate; şi din cauză că aceste grăsimi săturate sunt solide la temperatura camerei, înseamnă că rezistă la oxidare şi tolerează temperaturi ridicate, asta însemnând că-l poţi folosi fără grijă când găteşti.

Alege sticlele mai închise la culoare

Sticlele mai închise la culoare conservă integritatea uleiului prin blocarea luminii; razele soarelui pot face rău uleiului din cauza radicalilor liberi- acei compuşi chimicali care dăunează celulelor.

Image of male chef pouring olive oil into vegetable salad in the kitchen

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top