Ce să faci pentru a nu te mai simţi vinovată tot timpul

Îndrăzneşte!

Ce să faci pentru a nu te mai simţi vinovată tot timpul

 

Fiecare dintre noi a trecut prin asta: este cel mai ocupat sezon la muncă, te simţi vinovată că nu petreci mai mult timp cu familia dar ai şi programare la dentist şi trebuie să plăteşti şi toate facturile.

Colac peste pupăză mai primeşti şi email-uri de la foşti colegi care te invită la fel de fel de evenimente deoarece este perioada reuniunilor şi întâlnirilor. O vacanţă-vinovată chiar nu este acel tip de relaxare la care sperai acum!

Vina poate fi foarte directă sau indirectă, explică specialiştii; poate fi subtilă sau exact în faţa ta iar acele mici argumente şi comentarii ce ţi le faci de una singură pot veni cu foarte mult stres.

Acestea fiind spuse, haideţi să vedem împreună cum poţi ţine sub control această stare, mai ales acum când nervii tăi sunt întinşi la maxim:

Ascultă persoana din faţa ta

Primul nostru instinct în momentul în care ne gândim că suntem manipulaţi este să rezistăm, explică specialiştii, însă, aceştia ne recomandă o altă abordare: începe prin a asculta care sunt doleanţele persoanei din faţa ta, înainte de a spune „nu” imediat pentru a-i da de înţeles că ai luat la cunoştinţă ceea ce ţi-a spus.

800-3117-19-121

Digeră situaţia

Nu te simţi prost dacă răspunzi imediat „nu” unei prietene pe care n-ai mai văzut-o de vreo 7 ani de zile şi te invită la nunta ei. Doar cererile rezonabile contează în această perioadă şi chiar nu trebuie să te simţi vinovată în legătură cu acest aspect.

Şi când vine vorba de cerut scuze pentru absenţa ta, ar trebui să te concentrezi pe faptul că înţelegi persoana în cauză şi nu pe motivul pentru care nu doreşti să te prezinţi, sugerează specialiştii.

Fii sinceră

Mai important decât atât, încearcă să fii cât de sinceră se poate; sunt foarte multe persoane care nu răspund invitaţiilor chiar şi atunci când sunt conştienţi că nu pot face faţă obligaţiilor din cauza oboselii, stresului sau chiar suprasolicitării.

Şi bineînţeles, suntem de părere că toate acestea nu însumează o scuză bună deoarece mai toată lumea se foloseşte de ele şi nu dorim să picăm prost aşa că ajungem să inventăm mai-ştiu-eu-ce poveşti şi povestioare.

Setează limite

Nu lăsa absolut nimic la voia întâmplării şi fii absolut clară în legătură cu limitele. Cel mai simplu şi mai uşor lucru pe care-l poţi face pentru a seta limite clare este să nu fii niciodată „târâtă”, trasă într-o situaţie unde trebuie să dezbaţi această problemă, să te justifici sau să-ţi aperi poziţia.

Propune un plan alternativ

Ce se întâmplă în momentul în care chiar îţi doreşti să-ţi petreci timpul cu prietenii din liceu pe care i-ai cam amânat sau să petreci cu părinţii tăi de Crăciun însă nu ajungi şi te simţi vinovată? Asigură-te că persoana care a făcut invitaţia este conştientă de faptul că faci tot ce-ţi stă în putinţă şi stabileşte o altă dată pentru a vă întâlni.

Poţi spune ceva de genul: „Ştii cât de mult mi-ar fi plăcut să fiu acolo pentru tine, însă, este o perioadă foarte aglomerată la muncă şi voi fi nevoită să muncesc prea mult pentru a mai avea energia necesară pentru petrecere, însă…”- acum spune-i planul la care te-ai gândit pentru mai târziu.

Woman in computer room with feet up thinking

More in Îndrăzneşte!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top