Femini.ro

Ce să mănânci când suferi de bolile inflamatorii intestinale?

Nutriţie

Ce să mănânci când suferi de bolile inflamatorii intestinale?

Bolile inflamatorii intestinale (BII) reprezintă acea grupă de boli ce au ca şi punct de referinţă inflamaţiile cronice ale tractului gastrointestinal. Două forme sunt cele mai comune şi anume: colită ulcerativă şi boala Crohn.

Bolile inflamatorii intestinale sunt în general mult mai acute şi mai serioase decât sindromul colonului iritabil ce afectează abilitatea colonului de a se contracta. În cadrul acestora prezentate, inflamaţia intestinelor de cele mai multe ori previn alimentele de a fi pe deplin digerate şi opresc organismul din a extrage nutrienţii din acestea.

Simptomele pot include diaree, vomă, durere cronică şi crampe în zona muşchilor abdominali, febră şi sângerări rectale.

Ţine un jurnal al alimentelor

Cu toate că bolile inflamatorii intestinale nu sunt cauzate în mod direct de dieta ta, anumite alimente, mâncăruri pot declanşa aceste inflamaţii cu totul dureroase în intestine dacă suferi de cele menţionate mai sus. Aşa că este foarte important să ştii care sunt cele care cauzează aceste simptome ca şi voma şi diareea pentru a le evita numaidecât.

Evită lactatele

Mulţi pacienţi ce suferă de BII au afirmat că experimentează diaree doar în momentul în care consumă produse lactate ca şi lapte, brânză, iaurt şi îngheţată.

Portrait of a fitness woman with stomach pain over gray background

Ai grijă la fibre

Cu toate că este super cunoscut faptul că fibrele ar putea ajuta când vine vorba de problemele cu digestia, mulţi pacienţi sunt de părere că produsele bogate în fibre nu fac nimic decât doar să amelioreze anumite simptome.

Tot ce este de făcut este să încorporezi în dieta ta zilnică anumite fructe şi legume bogate în fibre, însă, înainte de toate trebuie numaidecât să le fierbi, să le găteşti, deoarece vor fi digerate mult mai rapid decât în stare crudă.

Evită legumele ce îţi pot provoca gaze ca şi: broccoli, varză, varză de Brussel.

Evită mâncărurile grase

Dacă suferi din cauza acestor simptome, alimentele grase nu vor face nimic altceva decât să-ţi înrăutăţească diareea şi durerile abdominale. Evită numaidecât consumul de unt, de margarină dacă ai un astfel de atac.

Alimentele prăjite, ca şi cartofii prăjiţi, gogoşile, puiul prăjit, peştele sau creveţii, ar trebui numaidecât evitate deoarece acestea doar adaugă grăsime în plus tractului tău gastrointestinal.

Asigură-te că te hidratezi

Din cauză că diareea de cele mai multe ori atrage după sine şi o stare de deshidratare, aşa că este cu totul crucial ca pacienţii ce suferă de BII să se menţină tot timpul hidrataţi.

Dacă te confrunţi cu un atac sever de diaree, probabil vei pierde şi electroliţi; în acest caz trebuie să consumi băuturi speciale pentru a-i ajuta. Ai grijă la consumul de băuturi pe bază de cofeină şi ceai dar şi la băuturile alcoolice deoarece şi acestea îţi vor deshidrata organismul.

Încorporează proteine şi probiotice

Proteinele reprezintă o sursă nemaipomenită de vitamine, zic, fier şi alţi nutrienţi. Dacă te recuperezi, consumul de proteine reprezintă o metodă nemaipomenită de a pune la loc acei nutrienţi pierduţi.

Probioticele sunt microorganisme active ce pot ajuta şi pot încuraja o sănătate a sistemului digestiv. Aceştia de regulă se găsesc în alimente ca şi iaurturile. Vorbeşte cu medicul tău înainte de a lua această decizie deoarece rezultatele sunt cât se poate de diferite.

Sick woman touching her head isolated on a white background

Continue Reading
You may also like...

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top