Femini.ro

Ce se întâmplă cu corpul nostru toamna?

Entertainment

Ce se întâmplă cu corpul nostru toamna?

 

Zilele sunt din ce în ce mai scurte; soarele răsare mai târziu şi apune deosebit de devreme. Frunzele devin arămii şi cad iar veveriţele încep să-şi construiască acele căsuţe mici prin copaci- da, asta înseamnă că a venit toamna.

Acestea sunt semne clare, pe care le ştim de foarte multă vreme, însă, se pare că nu numai anotimpul se află în schimbare ci şi noi şi corpurile noastre o dată când se face tranziţia de la vară la iarnă.

Iată care sunt câteva schimbări ce au loc toamna şi cărora probabil nu le-ai dat vreodată importanţă:

Plângi mai des şi din senin

Sau poate stai cu capul pe geam gândindu-te la rostul tuturor lucrurilor. Fie că este vorba de tristeţe, de depresie de sezon sau de orice altceva, este foarte comun ca starea ta de spirit să devină mult mai scăzută, mai lipsită de energie o dată ce vine toamna.

Cu toate că oamenii de ştiinţă încă ne mai tachinează cu toate aceste cauze, se pare că trebuie luaţi în considerare şi hormonii, neurotransmiţătorii şi schimbările ce se produc la nivelul acestora.

Nivelul de cortizol este de vină deoarece acesta se află în strânsă legătură cu ciclu de trezire-somn şi de expunerea la lumină.

Two cats relaxing on fallen leaves

Mult mai productivă la muncă

Mai ţii minte cum acea febră de primvăra şi de vară te distrăgea serios de la muncă ce o aveai de prestat? Fenomenul se va inversa o dată ce vremea se inrautateste.

Acele zile de tipul „să ne întoarcem la şcoală” reprezintă un timp perfect pentru o productivitate crescută, în concordanţă cu un studiu făcut la Harvard pe 126 de studenţi.

Aşa că da, noiembrie reprezintă luna în care ai oportunitatea de a străluci în tot ceea ce faci.

Un cerc social mai restrâns

Vremea rece şi întunecată de afară te face să-ţi doreşti mult mai tare să stai în casă liniştită decât să ieşi afară şi să socializezi. Dar, chiar şi aşa, există şansa să vorbeşti mult mai des la telefon cu prietenii apropiaţi şi cu familia.

Toamna te trezeşti mai greu

Asta este cât se poate de adevărat mai ales în cazul persoanelor care locuiesc la nord, în oraşe mult mai răcoroase, cu mai multă zăpadă. De vreme ce nu avem nevoie neapărat de ştiinţă pentru a ne spune că simţim nevoia să stăm mai mult în pat, se pare că studiile au descoperit ceea ce gândeam şi noi: persoanele din astfel de locuri petrec dimineaţa cu 13 minute mai mult decât cele care locuiesc în zone mult mai însorite.

Producţia de melatonina este blocată de lumină aşa că, pe măsură ce zilele devin mai scurte şi lumina mai difuză, spre gri, mai ales când este şi zăpada afară, nivelul de melatonina are tendinţa să crească peste măsură, făcându-ne din ce în ce mai somnoroase.

Începi să gândeşti mai mult

Când ne este cald, se pare că gândim mai „relaţional” din punct de vedere creativ, asta însemnând că ne dorim să fim mai aproape de oameni şi obiecte. Când este frig, adică toamna, suntem mai distanţi şi avem o creativitate mai abstractă, conform unor studii. Aşa că, tot în această lună poţi veni cu câteva proiecte şi idei creative şi noi!

Basket with apples on the fallen leaves

More in Entertainment

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top