Ce spun unghiile despre sănătatea ta?

Întreţinere

Ce spun unghiile despre sănătatea ta?

Nu prea te gândeşti la unghiile tale dacă nu eşti în căutarea unei oje noi sau mergi la manichiură; dar la un moment dat probabil ai văzut tot felul de lucruri ciudate ce s-au întâmplat cu ele şi ţi-ai pus întrebări serioase despre ce ar putea fi în neregulă.

Ce înseamnă aceste schimbări pe unghiile tale şi ce spun despre sănătatea ta? Am întrebat câţiva dermatologi şi aceştia ne-au explicat ce se întâmplă şi dacă ar trebui să ne îngrijorăm, sau nu.

Puncte albe

Sunt sigură că mama ta ţi-a spus încă de când erai mică faptul că punctele albe au apărut din cauză că nu ai băut destul de mult lapte. În realitate, sunt destul de multe cauze pentru acestea iar câteva dintre ele sunt cât se poate de problematice- cea mai comună cauză este trauma la unghii sau deget chiar la rădăcina acesteia.

O altă cauză? Purtatul ojelor multă vreme pe unghii poate face ca aceste puncte albe să apară deoarece acestea pot parţial să distrugă suprafaţa de deasupra.

Ai descoperit că acestea prezintă şi o consistenţă mai pudrată? O infecţie cu fungi poate fi de vină şi ai nevoie de tratament imediat.

Woman holds a winter cup close up on light background. Woman hands with elegant french manicure nails design holding a cozy knitted mug. Winter and Christmas time concept.

Unghie fragilă (Onyschoschizia)

Exageratul cu acetonă poate fi de vină pentru această afecţiune, dar dacă ai obiceiul să speli vasele cu detergent dar fără mănuşi sau/şi înoţi, atunci ştii care sunt consecinţele, ne anunţă specialiştii.

Persoanele care au o profesie conform căreia trebuie să ţină mâinile mult în chimicale, pot avea parte de unghii fragile care în cele din urmă se vor rupe.

Vremea poate fi de vină sau chiar dacă suferi de hipotiroidism; soluţia este cât se poate de simplă- încorporează în rutina ta zilnică uzul frecvent al unei creme pentru întărirea unghiilor şi un tratament pentru cuticule.

Unghiile galbene

Înainte de a te impacienta, trebuie să ştii că unghia galbenă poate fi doar pătată din cauza diverselor tipuri de ojă, ne anunţă specialiştii- deci gândeşte-te: câte manichiuri ai avut în ultimul timp?

Cu toate acestea, însă, schimbarea culorii unghiilor poate fi deasemeni şi un semnal pentru diabet, spre exemplu, care trebuie tratată cu insulină.

Unghie ridicată (Onycholysis)

Bucătării, barmanii sau muncitorii de la sănătatea alimentară pot observa că unghia le este uşor separată de patul unghial. Poate părea deosebit de ciudat, de înspăimântător, însă este de regulă cauzată de iritaţia datorată expunerii excesive la apă, ne anunţă specialiştii. O manichiură mult prea agresivă sau adezivii pot cauza această afecţiune, deasemeni.

Ai observat că şi culoarea se schimbă în alb opac, verde sau alb? Acesta ar putea fi un semn al diferitelor afecţiuni: de la boală tiroidiană până la psoriasis, afecţiuni sau chiar accidente. Mergi să-ţi vezi medicul dacă observi ceva mai serios şi încearcă să-ţi menţii mâinile uscate cât mai mult cu putinţă.

Creste verticale

Acele linii subţiri ce apar în mod vertical pe unghia ta probabil sunt normale având în vedere că acestea apar în momentul în care îmbătrâneşti. Gândeşte-te la ele asemeni ridurilor unghiei iar de recomandat ar fi să-ţi menţii unghiile şi cuticulele hidratat

woman holding a green apple at the pool side as a diet concept

Continue Reading
You may also like...

More in Întreţinere

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top