Femini.ro

Cuişoarele, sursă însemnată de antioxidanţi

Întreţinere

Cuişoarele, sursă însemnată de antioxidanţi

Au un iz aparte și gust dulce-picant. Nu știi despre ce vorbesc? Despre cuişoare! Vrei să știi cât de sănătoase sunt acestea dar și la ce le poți folosi? Descoperă numai pe femini.ro!

cuisoare-3

Ce sunt de fapt cuişoarele

Cuişoarele sunt în esenţă bobocii arborelui cu același nume. Aceştia sunt recoltaţi numai atunci când prezintă culoarea roz și au cel mult 1 cm în diametru. Sunt puși mai apoi la uscat timp în care își schimbă culoarea înspre maro. Cât privește originea acestora, cuişoarele provin din Insulele Indoneziei și sunt folosite în Asia de 2000 de ani încoace. În Europa ele au pătruns ceva mai târziu, respectiv în secolul patru și asta se datorează comercianţilor arabi. Acestea au fost la început întrebuinţate mai mult ca medicament și ușor-uşor s-a ajuns să se vorbească despre ele ca și despre un panaceu.

Asigură o respirație proaspătă

Cuişoarele au fost folosite încă din vechime pentru proprietăţile lor antibacteriene ceea ce explică consumul acestora pentru a reîmprospăta respirația. Conţin un ulei numit eugenol care este antibacterian și totodată anestezic și este regăsit pe lista ingredientelor din apa de gură sau a sprayurile pentru împrospătarea respiraţiei. Odată consumate, oferă un efect de amorţire a limbii și pereţilor gurii ceea ce le recomandă acelora care vor o soluție rapidă la durerile insuportabile de dinți.

cuisoare-1

Sunt pline de antioxidanţi

Deși în aparenţă sunt mai mult utilizate pentru a da gust unor preparate culinare și cam atât, cuişoarele pot oferi multe beneficii sănătății. Abundă în uleiuri, antioxidanţi și fitonutrienţi.

La ce poți folosi cuişoarele

Poţi strecura cuişoare în vinul fiert pe care îl pregătești pentru musafirii sosiţi de sărbători, în plăcinta de mere sau de dovleac, în prăjituri, în checuri și chiar în compoturi. Însă vin ca o mănuşă reţetelor exotice. Mai mult de atât, poți da o aromă aparte cafelei dacă râşneşti cuişoare întregi în aceeași râşniţă în care vei face mai apoi la fel cu boabele de cafea. Aroma acestora se va simți din plin în timp ce savurezi o binemeritată ceașcă de cafea caldă.

Odorizant natural

Dacă vrei să ai mereu aerul proaspăt în cameră sau hainele tale să miroasă cât mai plăcut, zdrobeşte câteva cuişoare întregi și pune conţinutul într-un mic săculeţ prin care mirosul poate ieși. Schimbă cuişoarele la fiecare 2-4 săptămâni pentru ca astfel mirosul să fie mereu unul fresh.

cuisoare-2

Combat acneea

Pare greu de crezut, dar așa este. Graţie proprietăţilor antibacteriene, cuişoarele anihilează coşurile. Tot ce trebuie să faci ca să le vii de hac coşurile este să amesteci 3 picături de suc proaspăt de lămâie cu o linguriţă de miere bio și o linguriţă de pulbere de cuişoare. Se amestecă bine ingredientele până la formarea unei măşti, după care aceasta se întinde pe tenul demachiat în prealabil. Ţine apoi masca pe ten până la 20 de minute și apoi clăteşte faţa.

Alungă mucegaiul

Mucegajul este o ciupercă dăunătoare sănătății. Îi prieşte spaţiile reci și umede și se răspândește foarte ușor, așa că nu de mirare îl poți vedea în baie, în bucătărie, pe mobilă etc. Dincolo de problema estetică mucegaiul rămâne o amenințare serioasă pentru sănătate. Poate declanşa afecţiuni respiratorii grave, așa cum este astmul. Așa că poți ţine la distanță aceste neplăceri dacă amesteci jumătate de linguriţă de ulei de cuişoare cu 2 ceşti de apă. Pui mixul într-un dispozitiv cu pulverizator și tot ce îți rămâne de făcut este pulverizezi pe zonele afectate de mucegai. După care lasă așa zonele respective pentru ca uleiul de cuişoare să prevină formarea ciupercii.

Mai trebuie să știi că aceste mirodenii sunt bune pentru digestie, dar și pentru controlul nivelului de zahăr din sânge. Pot reduce senzația de vomă, balonările, indigestia și flatulenţele. Totuși, pentru a nu face rău sănătății este bine să nu se exagereze cu doza de cuişoare, iar uleiul extras din acestea trebuie mai întâi diluat, fie în apă distilată, fie în ulei de măsline. În nici un caz aceste mirodenii nu trebuie consumate de persoanele care suferă de ulcer, care iau anticoagulante sau de către femeile gravide.

Tu folosești cuişoare?

Dacă ţi-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

Descoperă şi 5 beneficii ale consumului de scorţişoară!

Află la ce este bună nucşoara!

Descoperă beneficiile vaniliei!

Vezi la ce este bun uleiul de lavandă!

Vezi cum îţi poţi prepara o cremă pentru tenul uscat!

More in Întreţinere

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top