Femini.ro

Cum putem detecta singuri cancerul oral?

cancer oral

Sănătate

Cum putem detecta singuri cancerul oral?

Cancerul oral este o boală neglijată de majoritatea oamenilor, inclusiv de mulți medici și alți profesioniști din domeniul sănătății. Rata mortalității la cancerul oral este mai mare decât la alte tipuri de cancer, cum sunt cel de col uterin, tiroidian sau melanomul malign. Rata mare a decesului nu este cauzată neapărat de dificultatea de vindecare a acestei boli, ci de faptul că, de cele mai multe ori, pacienții descoperă cancerul oral atunci când sunt deja într-un stadiu avansat.

dentist

Dacă efectuăm controlul stomatologic de rutină de două ori pe an, așa cum este normal, medicul dentist poate observa cu ușurință neregulile, simptomele sau chiar apariția tumorilor canceroase orale. Dacă, însă, nu suntem prea consecvenți în ceea ce privește vizita la medicul stomatolog, există, totuși câteva reguli care ne pot ajuta în a detecta singuri cancerul oral.

Cum arată o cavitate bucală sănătoasă?

Înainte de a ne scufunda în ceea ce este anormal, ar fi bine să știm ce este normal și sănătos, astfel încât să putem observa singuri neregulile cavității orale. Pentru că este un subiect destul de complex, vom încerca să acoperim doar factorii esențiali care țin de sănătatea bucală.

 • În interiorul obrajilor, spre partea din față, se pot observa niște acumulări de țesut suplimentar lângă fiecare colț al gurii (uneori le mușcăm accidental). Chiar dacă par ciudate, aceste depozite de țesut sunt absolut normale, cu excepția cazului în care sunt întărite.
 • Umflarea ganglionilor limfatici – Acestea sunt deseori asociate cu boli sau inflamații. În cazul în care umflarea nu dispare într-o săptămână sau două, trebuie anunțat medicul de familie sau stomatologul. Ganglionii limfatici sunt situați în partea din față și din spate a gâtului, în fața și în spatele urechilor, în zona obrajilor și în partea de sus a umerilor. Când acești ganglioni sunt umflați, ei devin sensibili și inflamați iar acest lucru se poate simți prin palpare sau cu ochiul liber.
 • Petele Fordyce – Acestea sunt mici, măsoară aproximativ un milimetru, au o nuanță albă sau alb-gălbuie și sunt situate în partea inferioară a obrajilor sau a buzelor. Acestea nu reprezintă semne ale vreunei boli, ci sunt glandele sebacee ectopice și sunt complet normale.
 • Papilele gustative proeminente în partea din spate a limbii par, deseori, ciudate, însă nu ar trebui să reprezinte motive de îngrijorare deoarece nu sunt periculoase pentru sănătatea orală.

papile gustative

Și pentru că am relatat ce anume este normal în cavitatea bucală, deși poate arăta ciudat, iată care sunt adevăratele simptome ale cancerului oral, care nu au voie să fie neglijate. Dacă prezentați oricare dintre aceste semne, mergeți la dentist imediat.

Simptomele cancerului oral

 • Răni în interiorul cavității bucale, care nu se vindecă în termen de două săptămâni (pe buză, cerul gurii, în zona limbii, pe gingii, etc.).
 • Pete albe, roșii, negre sau decolorate care persistă (și care nu sunt enumerate la constatările normale).
 • Umflături, noduri sau chisturi care nu sunt bilaterale (nu se găsesc pe ambele părți ale feței).
 • Sângerări excesive sau sângerări spontane care provin de la vreo leziune deschisă.
 • O rană deschisă sau o leziune care persistă mai mult de două săptămâni și care, deși la început a fost nedureroasă, ulterior a devenit foarte jenantă.
 • Dificultate sau durere la înghițire, neasociată cu vreo boală cunoscută.
 • Dificultăți de mișcare a maxilarului sau a limbii sau durere a maxilarului sau a limbii în momentul în care acestea se mișcă.
 • Durere constantă de urechi sau de cap.
 • Un sentiment ciudat de a avea ceva blocat în gât.

control medical

Dacă dorim să ne inspectăm gura pentru a detecta un eventual semn al cancerului oral, trebuie să verificăm buzele, obrajii, cerul gurii, limba, zona amigdalelor și gingiile. În cazul în care acestea prezintă vreunul dintre simptomele descrise mai sus, trebuie anunțat imediat medicul dentist.

 

Continue Reading
You may also like...

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top