Cum recunoști o persoană care suferă un infarct și cum o poți ajuta

Sănătate

Cum recunoști o persoană care suferă un infarct și cum o poți ajuta

În prezent, bolile grave de inimă reprezintă cauza principală pentru care își pierd viața cei mai mulți oameni de pe glob. Poate sună straniu pentru unii mai ales când există multe alte boli grave pentru cancerul sau diabetul. Infarctul este una dintre bolile cronice de inimă ce afectează serios viața pacientului. Sunt multe cauze pentru apariţia bolilor de inimă, iar ereditatea și stilul de viață haotic sunt câteva dintre ele. Totuși, ce te faci când ai în faţă o persoană ce suferă un infarct? Cum o poți ajuta și cum știi că este vorba de un infarct? Descoperă mai jos.

Simptomele unui infarct

Un semn evident de infarct este creșterea temperaturii corporale la 40 de grade Celsius. Alte simptome pot fi: leşinul, dureri de cap care pulsează, stare de amețeală, absenţa transpiraţiei, în ciuda căldurii de afară, piele roșie, fierbinte sau uscată, slăbiciune musculară sau crampe, senzație de vomă, de greață, bătăi rapide de inimă, respirație superficială, stare de confuzie, pierderea orientării, stare de inconştienţă, persoana este amețită și se poate ajunge chiar la convulsii.

Există situații când infarctul nu debutează ca și altele cu durere bruscă şi senzaţie de strângere în piept. Mai exact, persoanele care suferă de diabet și fac infarct pot să nu aibă deloc simptome ceea ce este grav, căci cei din jur nu știu ce au. Infarctul se instalează diferit de la o persoană la alta și asta în funcție de vârstă, de alte probleme medicale dar și de sex. De asemenea, sunt situații în care infarctul debutează cu o durere ușoară şi disconfort lucru care se poate întâmpla fie acasă, fie la locul de muncă, fie pe stradă, dar și să se confunde cu alte afecţiuni și de aceea trebuie maximă vigilență.

Totuși, simptomele întâlnite în cele mai multe cazuri sunt disconfortul de la nivelul toracelui ca și o presiune, dar și durerea puternică care poate să țină câteva minute, să dispară și apoi iar să revină. Acestea sunt semne evidente de infarct iar persoana în cauză ar trebui să își anunțe familia sau apropiaţii și să meargă de urgență la spital. Alte semne concludente de infarct ar fi durerea și disconfortul de la nivelul toracelui ce radiază în partea de sus a corpului, adică într-unul sau ambele brațe ( în general în braţul stâng), în spate, în gât, în stomac, în dinți, în falcă. De asemenea, infarctul este însoțit de imposibilitatea de a respira normal cu sau fără durerea sau disconfortul de la nivelul toracelui. Alte simptome mai sunt transpiraţie rece, indigestie, anxietate, oboseală nejustificată și persoana în cauză se poate simți zăpăcită. În plus, femeile pot să aibă simptome mai multe decât bărbații, de exemplu, disconfort la nivelul gâtului, umerilor, durere la nivelul abdomenului și în partea din spate sus.

Bolnavul are obligaţia de a merge periodic la doctor pentru monitorizarea stării de sănătate, pentru întocmirea unui plan de urgență în cazul în care suferă la un moment un infarct, dar și să solicite numaidecât ajutorul specialiştilor atunci când se produce unul. De asemenea, în cazul în care persoana care face infarct nu mai respiră, apropiaţii sau familia trebuie să acţioneze cât mai repede posibil, mai exact să anunțe personalul medical în cel mult 5 minute de la apariţia semnelor și asta pentru că există pericolul real de deces.

Manevre de întrajutorare a pacientului cu infarct

Odată survenit infarctul, apare și situația de urgență medicală. Viața pacientului atârnă la propriu de un fir de aţă. Dacă recunoşti simptomele acestuia, atunci poți suna imediat la 112 și până atunci îi poți acorda primul ajutor. Nu te încumenta să conduci persoana până la spital, ci solicită o ambulanță care să fie dotată cu aparate pentru ajutorarea victimei. Dacă timpul se scurge prea repede și trebuie intervenit cumva, atunci poți transporta pacientul direct la un spital. Dacă persoana care suferă infarctul încă este conştientă, atunci solicită-i să se aşeze pe jos și mențin-o calmă, vorbește cu ea până ce ajunge salvarea. De asemenea, o poți conduce într-un spațiu sau cameră aerisită.

În schimb dacă nu mai respiră, atunci roagă pe cineva să îi efectueze manevre de resuscitare, dacă tu nu te pricepi să faci asta. Poți ruga chiar și personalul de pe urgență să te ajute în acest sens. Și dacă persoana cooperează și nu este alergică la aspirină, oferă-i una masticabilă.

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top