Femini.ro

Cum să rămâneți prieteni după divorț

Multe cupluri învață să comunice abia după despărțire

Relaţii

Cum să rămâneți prieteni după divorț

Ideea de a te mai reîmprieteni vreodată cu fostul tău soț pare o aberație, mai ales dacă ești chiar acum în pragul divorțului. Cum să rămâneți prieteni după divorț? Tensiunile dintre voi sau…poate indiferența ce s-a lăsat apăsătoare în ultima vreme, bănuielile de infidelitate și multe alte chinuri interioare, toate cele ce vă trimit acum în fața judecătorului de stare civilă par să interzică orice contact viitor dintre voi. Însă în timp ce, cele scrise mai sus sunt doar un scenariu, realitatea este că după divorț, multe cupluri păstrează o relație de strânsă prietenie, aproape anormală în contextul a ceea ce a existat anterior între membrii lor.

Curios lucru, studiile de natură socială au relevat că multe cupluri își redescoperă atracția reciprocă abia după despărțire. Este un fenoment atât de răspândit încât s-au scris articole și cărți întregi despre asta iar, pe ici pe colo, ideea a ajuns chiar subiect de film. Însă limitându-ne la realitate, probabil că ar fi interesant de văzut cum se ajunge la o asemenea stare de lucruri și ce face ca un cuplu divorțat să mai rămână în relații de prietenie.

Oferiți-vă reciproc suport și înțelegere

Oferiți-vă reciproc suport și înțelegere

Scurt ghid despre cum să rămâneți prieteni după divorț

Să presupunem că în ceea ce te privește, căsnicia ta s-a sfârșit. Este o tragedie? Poate că ar fi, poate că nu…Însă acum se pune problema: care vor fi relațiile tale în continuare cu socrii, cu copii pe care îi împărțiți sau cu noua parteneră a fostului tău soț? Nu-i așa că e o poveste foarte complicată? Ce e corect și ce nu într-o asemenea situație? Pentru că practic nu există un cod al bunelor maniere după divorț…
Cele mai sceptice prietene ale tale îți vor spune că fără doar și poate nu aveți cum să rămâneți prieteni după divorț. Îți vor invoca povești oribile despre experiențele lor personale sau despre ale altor cunoștințe, te vor deruta și cu siguranță nu vor fi de nici un ajutor. Însă hai să fim cinstiți aici: dacă toate cuplurile ar porni un adevărat război în momentul divorțului…nimeni nu ar mai putea să spele tot sângele de pe străzi (metaforic vorbind). În realitate există foarte mulți oameni care, deși nu își comentează decizia, aleg să se despartă în liniște, păstrând totuși legăturile comune.

Este greu să rămâi prietenă cu fostul, dar nu imposibil

Este greu să rămâi prietenă cu fostul, dar nu imposibil

Dacă mai vrei sau nu să rămâi în relații de prietenie cu ”fostul” depinde numai de tine. Dar în general nu este niciodată prea târziu să faci pace. Cu un minim de bunăvoință din partea amândorura, puteți să descoperiți   cum să rămâneți prieteni după divorț, ba mai mult, s-ar putea să descoperiți soluții pentru fix acele probleme care v-au făcut să vă despărțiți de la bun început. Ideea este că, înainte de orice altceva, trebuie să învățați să treceți peste problemele care v-au făcut să vă despărțiți de la bun început: furia, mânia, durerea sau tristețea, toate aceste sentimente negative trebuie să dispară. Pentru că dincolo de orice problemă de natură fizică, cele ce vă afectează spiritul sunt prima și cea mai grea de trecut barieră.

Fostul soț, un prieten de nădejdie

Situațiile pot fi foarte diferite și în egală măsură de complicate. Odată cu procesul de divorț, va apare o animozitate crescută între voi, aproape un fel de dușmănie în unele cazuri. Nici unul dintre voi nu agreează să treacă prin acest proces de ruptură dar amândoi aveți motive să faceți asta și amândoi dați involuntar vina pe celălalt pentru că s-a ajuns în această situație.
Mai ales dacă la mijloc există și copii, divorțul va fi o mare problemă pentru că pentru voi în calitate de foști soți va fi foarte dificil să mai acționați asemenea unor părinți normali. Mai ales că cei mici sunt foarte sensibili la atitudinea părinților și de multe ori tind să se învinovățească pentru divorț.

După un divorț doar prietenia vă poate ține aproape

După un divorț doar prietenia vă poate ține aproape

Se spune că fiecare cuplu are propriul său tip de relație conjugală, o combinație între varii elemente (afecțiune, încredere, dragoste). Însă în general, de la stadiul de prietenie la cel de soț și soție, așteptările celor două părți se schimbă radical. Tocmai de aceea, multe cupluri nu își găsesc fericirea în căsnicie ci dimpotrivă. Însă odată divorțați, lucrurile care păreau să conteze atât de mult, lucrurile deranjante, dispar ca prin minune căci pur și simplu nu mai au relevanță.

Ca să înțelegi cum să rămâneți prieteni, tu și fostul tău soț, hai să luăm drept exemplu un cuplu: Mihai și Anda, evident, numele nu sunt cele reale, dar situația este: O căsnicie de 12 ani ce s-a terminat cam cu trei ani în urmă. De ce exemplul lor este atât de important? Pentru că atât Mihai cât și Anda au avut multe de…împărțit. După primii doi-trei ani de căsnicie, vreme în care lucrurile au mers bine, cei doi au început să se certe, să comunice din ce în ce mai puțin și să se distanțeze unul de celălalt. Din păcate, între timp venise pe lume și un copil, a cărui creștere trebuia să fie sarcina amândorura chiar dacă Anda începuse să se ocupă din ce în ce mai mult de micuț. Timpul a trecut și, după cum spuneam, în urmă cu trei ani, cei doi au divorțat. Însă Mihai nu a dorit să renunțe la custodia băiatului lor și astfel foștii soți au rămas în contact unul cu altul dar în relații la fel de proaste ca și până acum.

Ceea ce a urmat a fost cu adevărat uimitor. Sfătuiți de un prieten comun, cei doi au apelat la un mediator și au început să descopere ce nu mergea. În curând au apărut primele rezultate ale acestei deschideri și au început să comunice în problemele legate de copil și mai apoi, încetul cu încetul și în multe alte domenii.

Învățătura care se desprinde din acest exemplu este una foarte simplă: Nimeni nu a scris un manual despre cum să rămâneți prieteni după divorț, dar mai ales atunci când există un copil la mijloc, colaborarea între foștii soți e esențială. Iar primul pas este rezolvarea tuturor diferendelor pe care le-ați avut pe vremea când purtați amândoi verigheta pe deget.

More in Relaţii

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top