Femini.ro

Cum să-ţi pregăteşti grădina pentru iarnă

Casa şi grădina

Cum să-ţi pregăteşti grădina pentru iarnă

Vremea rece aduce cu sine şi un bun prilej de a găsi momentul perfect pentru a săpa şi pentru a face reparaţii generale pentru anul care urmează.

În timp ce vei avea impresia că toate activităţile din grădina s-au terminat, o dată cu venirea frigului, să ştii că se întâmplă foarte multe în pământ, până acesta va îngheţa; aşa că, hai să vedem împreună cum trebuie să ne pregătim grădina pentru venirea iernii.

Vremea

Zăpada protejează dar şi pune în pericol plantele noastre; o zăpadă bună va izola solul pe când una mai puţin bună, cu greutatea sa, va rupe orice tulpină firavă. Dacă deja a dat prima ninsoare, mergi în grădina şi cu grijă, încearcă să îndepărtezi o mare parte din zăpadă. Dacă planta este îngheţată, nu încerca să o “salvezi” ci aşteaptă până când aceasta se va topi gradual.

Cum să pregăteşti plantele perene pentru iarnă

În primul rând, trebuie să tai tulpinile uscate de la plantele perene ce se află la nivelului solului iar după ce a dat îngheţul să îndepărtezi dăunătorii şi oualele lor ce ar putea dăuna sau împrăştia orice fel de boală. Lasă deoparte capetele de tulpină ce arată destul de bine şi consideri că vor supravieţui pe timpul iernii.

Crează un compost organic din plantele moarte; acesta va ucide agenţii patogeni şi diferiţi dăunători, în timp ce altele nu vor lucra la un asemenea nivel. Restul, de care nu vei mai avea nevoie, fii sigură că îl arunci la gunoi.

Mai departe, taie frunzele bolnave de pe plantele perene şi de pe arbuşti şi aruncă-le la coşul de gunoi.

Pentru a preveni ca rozătoarele să-şi facă un cuib chiar în solul tău, aşteaptă până când va veni primul îngheţ şi adaugă încă 2-3 cm de material organic.

3858040531_c2585e46ac_b-compressor

Cum să pregăteşti bulbii pentru iarnă

Cei care mai au un pat alcătuit din frunze, pot trece destul de uşor prin frig şi mai ales prin ninsoare, fiind protejaţi de acestea. Alţii, cei mai mici, ce sunt superficial plantaţi, trebuie să încerci să-i mai ridici la suprafaţă.

Cum să pregăteşti pomii pentru iarnă

Protejează coaja pomilor tineri cu diferite produse de protecţie ce se găsesc în comerţ şi pe deasupra trunchiului, înfăşoarã-i cu sârmă.

Cum să pregăteşti trandafirii pentru iarnă

Trandafirii sunt atât de frumoşi şi de firavi încât este atât de dificil să le oferi atenţia şi grija extra de care au nevoie, pentru a trece de acest anotimp neprietenos. Ca şi grup, trandafirii sunt cei mai vulnerabili şi trebuie să îi pregăteşti din timp. Complexitatea acestei munci depinde de ce iarnă friguroasă va veni.

Poţi începe cu protejarea tulpinii cu 4 beţe înfipte în jurul acesteia. Poţi opta pentru un suc de rafie şi multe frunze ce le vei pune împrejurul celor 4 beţe, dacă iarnă va aduce foarte mult vânt, sau poţi opta pentru un “ghiveci” alcătuit din compost organic în care să le “îngropi” de-a binelea pentru a le izola complet împotriva frigului şi zăpezii.

Continue Reading
You may also like...

More in Casa şi grădina

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top