Cum scapi de frica de angajament?

Relaţii

Cum scapi de frica de angajament?

 

Fiecare dintre noi a experimentat frica la un nivel sau altul, însă de foarte multe ori, aceasta ne şi salvează vieţile. Frica de angajament, pe de altă parte, nu este exact condimentul care lipseşte în momentul în care-ţi doreşti cu ardoare să ai parte de partenerul ideal alături de care să te bucuri toată viaţa.

În vremurile moderne pe care le trăim sunt din ce în ce mai mulţi bărbaţi, dar şi femei care prezintă această frică de angajament din cauza stresului post traumatic.

Asta se întâmplă în momentul în care se sfârşeşte o relaţie de lungă durată şi treci prin toată acea dramă, îţi dai seama de argumentele irosite şi de energia pe care o puteai folosi în alte părţi; sau poate ai pierdut foarte multe oportunităţi iar acum te găseşti a fi mai limitată şi din această cauză nu te simţi în siguranţă.

Oricare ar fi cazul, haideţi să vedem împreună cum poţi transforma frica de angajament în o libertate a inimii şi a minţii:

Gândeşte-te de unde vine această frică

Înţelege că această frică a ta vine de la un obicei vechi care te face pe tine să-ţi spui tot felul de poveşti ce nu sunt neapărat adevărate.

Secret: pentru a avea succes într-o relaţie, de orice fel ar fi aceasta, trebuie să ţii minte că nu poţi prezice viitorul pe baza trecutului ci mai degrabă pe noile abilităţi dezvoltate în prezent. Când înveţi să examinezi faptele oricărei situaţii, poţi lua o alegere informată, practică şi non-emoţională.

Young couple jogging in park at morning. Health and fitness.

Examinează nevoile tale şi ale partenerului

Sunteţi destul de compatibili pentru a clădi o viaţă împreună? Sunteţi monogami? Sunteţi stabili din punct de vedere financiar? Sunteţi pasionali?

Acestea sunt domeniile în care dacă nu vă potriviţi, nu mai are rost să vă chinuiţi deoarece compromisurile greu vor veni şi dintr-o parte şi din alta.

În caz contrar, însă, frica de angajament, în situaţia dată nu este deloc fondată.

Înţelege că unele relaţii sunt doar temporare

Temporar poate însemna şi numai 20 ani. Când realizezi asta, senzaţia ta de frică se va dilua pe loc şi vei începe să te concentrezi pe ceea ce-ţi doreşti.

Stăpâneşte comunicarea şi învaţă să te calmezi înainte să vorbeşti

Ai puţină empatia faţă de tine şi de cel din faţa ta, calmează-ţi partenerul când este iritat sau chiar supărat. Când suntem calmi, ajutăm şi persoana de lângă să se liniştească mai uşor şi atunci este posibilă o discuţie şi chiar puteţi ajunge să rezolvaţi lucruri importante.

Practică angajamentul

Când îţi iei un angajament faţă de tine să fii o iubită, o angajata, o prietenă sau chiar o vecină bună, este acel plus care va schimba totul în viaţa ta. Tu eşti cea care va face diferenţa, nu ei, nu el şi nici ea.

Te rog să-ţi aduci aminte că frica este ceva ce ţine de tine, de perspectiva ta; câteodată frica începe cu chimia din creier care explică această întorsură incredibilă, însă, de foarte multe ori este vorba de o frică situaţională, bazată bineînţeles pe o poveste nereuşită din trecut pe care tu o amplasezi şi-n viitor.

810-9591-200

 

More in Relaţii

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top