Femini.ro

Cura cu suc de roşii

Sănătate

Cura cu suc de roşii

De departe roşiile se înscriu pe lista alimentelor bogate în nutrienţi şi care aduc o mulţime de beneficii sănătăţii. Textura zemoasă este conferită de aportul ridicat de apă, mai precis de 90%. Sunt surse de proteine, de lipide, de hidraţi de carbon, de sodiu, de potasiu, de cupru, de zinc, de calciu, de fosfor, de fier, de vitamina A, B1, B2, B6, C, E, K şi de acizi organici. S-ar putea spune că o întreagă farmacie zace în aceste fructe de un roşu sângeriu.

10

Dar roşiile mai ascund şi altceva preţios pentru sănătate. Este vorba de licopen, mai precis un carotenoid cu proprietăţi antioxidante, care previne distrugerea celulară. Licopenul devine în organism o substanţă puternică ce respinge acţiunea nefastă a radicalilor liberi, inclusiv din creier pe care îl menţine în stare bună chiar şi la vârste înaintate.

Roşiile remineralizează organismul, îl revitalizează, au acţiune digestivă, stimulează producţia de suc gastric şi pancreatic, sunt diuretice, elimină toxinele şi sunt alcalinizante ale sângelui.  Roşiile au şi rol de dizolvant uric şi eliminator al ureei.

rosii 4

Este bine să se consume roşii în astenie, în inapetenţă, în ateroscleroză, pentru păstrarea acuităţii mentale la vârste înaintate. De asemenea, acestea sunt benefice în afecţiuni vasculare, în gută, în reumatism, în litiază biliară, în litiază urică, în azotemie, în atonia stomacului, în constipaţie, în enterită, în hipoaciditate gastrică, în obezitate, în hipervâscozitate sanguină, în afecţiuni ale ficatului şi în insuficienţă cardiacă cu edeme.

Cura cu suc de roşii constă în consumul unei căni înainte de masă, zi de zi, pe o perioadă de trei săptămâni. Când nu dispuneţi de suc proaspăt de roşii, puteţi servi o salată. În sucul de roşii se poate amesteca, dar în cantităţi egale, suc de ţelină. Din păcate roşiile nu trebuie consumate de către persoanele care suferă de litiaza oxalică, de diateze oxalice întrucât cantitatea de oxalaţi este destul de mare.

rosii 7

În industia cosmetică roşiile sunt întrebuinţate pentru curăţarea tenului gras, care prezintă puncte negre (comedoane) dar şi pentru îngrijirea mâinilor. Aşadar, faţa se spală cu apă călduţă, după care se aplică  o mască cu roşii zdrobite care este lasată să acţioneze preţ de 20 de minute. Se spală apoi tenul cu apă călduţă pentru a elimina masca.

Pentru revitalizarea tenului se recomandă seara, după demachiere, masarea cu o roşie tăiată în două bucăţi. Tenul se poate spăla şi cu un pic de suc proaspăt de roşii, apoi se lasă aşa până dimineaţa când se spală din nou cu apă călduţă. Efectul este unul vizibil: ten curat în profunzime.

Pentru tenurile care sunt grav afectate de acnee se recomandă tamponarea zilnică a feţei de mai multe ori pe zi cu felii de roşii proaspete şi coapte. Tratamentul trebuie urmat pe o perioadă de 3-4 săptămâni. Tratamentul acesta curaţă tenul în profunzime, îi redă strălucirea şi atenuează roşeaţa cauzată de acnee.

Pentru îngrijirea mâinilor se recomandă prepararea unui lapte nutritiv din 50 de ml de suc de roşii, o linguriţă de glicerină şi un praf de sare. Se amestecă ingredientele pentru soluţie şi se aplică zilnic pe mâini lăsând-o să acţioneze mai mult timp.

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top