Femini.ro

De ce copilul tău nu adoarme când trebuie?

Copii refuză adesea să meargă la culcare, dar un animal poate fi de ajutor

Despre şi pentru pitici

De ce copilul tău nu adoarme când trebuie?

De câte ori nu te-ai confruntat cu situația în care copilul tău nu adoarme când trebuie și se foiește de pe o parte pe alta până ajunge să te exaspereze? Probabil de prea multe ori, motiv pentru care azi ne-am gândit să analizăm mai de aproape această problemă și să vedem ce cauzează această problemă dar mai ales ce ia de făcut pentru a o remedia.

După cum știi, somnului celui mic este esențial pentru buna lui dezvoltare, atât somnul de noapte cât și cel de zi, ce aceea, este foarte important ca orele de odihnă să fie respectate sfințenie. Când nu se întâmplă însă asta, personalitatea lui se schimbă radical, devine țâfnos, agitat și nimeni nu se mai înțelege cu el.  Iar acestea sunt motive să te întrebi de ce copilul tău nu adoarme când trebuie?

Febra, temperatura și alte afecțiuni pot afecta programul de somn

Febra, temperatura și alte afecțiuni pot afecta programul de somn

Încă un pahar cu apă, încă o poveste, poate și un drum la baie, pur și simplu copilul tău nu adoarme când trebuie. Indiferent ce ai încerca să faci, indiferent cât de cuminte este cel mic în afara acestei perioade de odihnă, somnul se poate dovedi cel mai mari inamic. Iar noile studii în domeniu par să scoată la iveală de ce se întâmplă acest lucru și ce am putea face pentru a îmbunătăți situația.

Științific vorbind, fiecare dintre noi are ceea ce se numește un ritm circadian, acesta este ceasul intern al organismului care reglează perioadele de somn și cele de veghe. În funcție de aceste perioade, fiecare categorie de vârstă are ușoare diferențe orare de odihnă, dar în general cele 7-8 ore de somn se petrec noaptea, mai ales că prezența întunericului determină organismul să elibereze așa numitul hormon al somnului.
La fel ca exercițiile fizice și o nutriție corectă, somnul este critic pentru buna sănătate a copilului. Totuși, conform cercetărilor, problema ar putea fi generată de un ceas intern prost reglat care nu se potrivește deloc cu orele de culcare pe care noi le trasăm celor mici. Deci cu alte cuvinte, copilul tău nu adoarme când trebuie pentru că organismul lui nu știe că e timpul să se culce. În aceste condiții, scopul nu ar trebui să fie pedepsirea celui mic ci găsirea unei soluții pentru a reseta acest ceas prost reglat și a-l determina să doarmă la orele la care ar trebui.

Primii dinți la copil pot veni însoțiți de nopți nedormite și multe plânsete...sau nu

Primii dinți la copil pot veni însoțiți de nopți nedormite și multe plânsete…sau nu

Ce faci dacă copilul tău nu adoarme când trebuie?

Pentru a putea intra în acest subiect trebuie să vedem cu funcționează ritmul circadian la preșcolari (categoria cu cele mai multe probleme de somn) și în ce fel dereglările care apar acum pot să se amplifice mai târziu.
Un studiu relativ recent, realizat pe copii de 2 și 3 ani, a determinat că în medie, vârfurile de melatonină (hormonul somnului) apar în jurul orei 7.40 seara. La aceștia, părinții au folosit ca oră de pus în pat 8.10 iar cei mici au adormit în maxim jumătate de oră după ce au fost puși în pat.
Cu toate astea, au fost și copii, unde nivelul melatoninei a crescut mai devreme și la ei ora de culcare a trebuit decalată. Totuși, atunci când vârful cantității de melatonină a fost prea aproape de momentul în care cei mici au fost puși la culcare, a apărut agitația și somnul a întârziat să vină până la o oră.

Chiar și cel mai încăpățânat copil va adormi până la urmă

Chiar și cel mai încăpățânat copil va adormi până la urmă

Ce-i drept, copii mici adorm la ore absolut ciudate și programul lor de somn include 12-18 ore pe zi, mai ceva ca o pisică. În acest timp, chiar dacă copilul tău nu adoarme când trebuie și se agită, nu îl obișnui cu legănatul pentru că se va învăța așa și nu va mai adormi în nici un alt mod. Iar dacă nu creezi o rutină specifică, vei avea probleme mai târziu pentru că fiecare copil până în vârsta de șapte ani are nevoie de un program de somn foarte bine definit.

Totuși, aceste rezultate evidențiază că există un moment optim în care să îl pui pe cel mic la somn iar dacă el este depășit ori dimpotrivă anticipat, pur și simplu copilul tău nu adoarme când trebuie. În plus față de aceste aspecte, mai sunt și altele care influențează cantitativ și calitativ somnul celui mic. Astfel zgomotele din casă, luminile deschise accidental, stresul cauzat de certurile între părinți sau de alte cauze, rutinele întrerupte, toate acestea pot fi vinovate de faptul că copilul tău nu adoarme când trebuie.

Problema este că părinții nu au teste pentru nivelul de metatonină așa că singurele soluții care rămân la îndemână sunt cele mai de bază: observarea comportamentului celui mic și experimentele. Cu alte cuvinte, dacă vezi că micuțul a început să se se frece la ochi, să caște sau să se întindă acesta e semnalul că se apropie ora de culcare. Însă odată ce copilul crește și regulile de culcare trebuie puțin schimbate, cantitatea de melatonină e diferită iar pe fir mai intră și personalitatea celui mic.

Copii refuză adesea să meargă la culcare, dar un animal poate fi de ajutor

Copii refuză adesea să meargă la culcare, dar un animal poate fi de ajutor

Ce e de făcut?

Circa 25% dintre toți copii suferă de tulburări de somn, inclusiv probleme cu liniștirea înainte de culcare. Deci nu reacționa nepotrivit și nu te întreba de ce copilul tău nu adoarme când trebuie. Această problemă trebuie tratată cu toată blândețea și înțelegerea astfel încât copilul să nu rămână cu frustrări ce îl vor urmări și mai târziu în viață.
Cercetările au arătat că, inclusiv în cazul adulților, excesul de lumină seara întârzie apariția valorilor optime de melatonină și implicit instalarea stării de somn. Așa că ar fi destul de logic să reduci iluminatul cât mai mult cu circa jumătate de oră înainte de culcare.
De asemenea, limitează folosirea de electronice, fără jucării și jocuri la culcare, perioada de dinainte de somn trebuie să fie liniștită pentru că altfel copilul tău nu adoarme când trebuie iar în timp problema se va agrava.
Nu în ultimul rând, o mare problemă este aceea că părinții ignoră celălalt capăt al perioadei de somn. La trezire, copilul trebuie să aibă suficient lumină naturală, un factor cheie în reglarea programului de somn.

Ține cont de aceste elemente și ai grijă ca cel mic să fie mereu parte a unei rutine. Astfel se va obișnui cu anumite ore de somn și dacă lucrurile nu merg mereu cum trebuie, modifică treptat ora de culcare sau de sculare până când ritmul său circadian se va adapta.

More in Despre şi pentru pitici

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top