Femini.ro

Deserturi de Crăciun şi Revelion

Să bucătărim!

Deserturi de Crăciun şi Revelion

Ca să aşezi pe masa de Crăciun şi de Revelion cele mai savuroase deserturi, ne-am gândit azi să îţi dăm câteva ponturi.

tarta

Chec vienez cu scorţişoară pentru masa de Crăciun şi de Revelion

Timpul de preparare este de 20 de minute. Timpul de coacere este de 50-60 de minute. Pentru 12 porţii ai nevoie de-3 linguri cu stafide, 3 linguri de rom, 250 de grame de migdale rase, 50 de grame de zahăr, 1,5 linguriţă de scorţisoară, un vârf de cuţit de cardamon, o linguriţă de coajă rasă de lămâie, 5 linguri de frişcă lichidă sau se poate folosi şi smântână şi 150 de grame de marţipan. Mai ai nevoie de- 250 de grame de brânză de vaci, 6 linguri de lapte, de un ou, 120 de ml de ulei, 100 grame zahăr, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, 425 de grame de făină, un plic de praf de copt, plus zahăr pudră pentru decor şi grăsime pentru ungerea tăvii.

Mod de preparare

Stafidele se spală, se şterg şi se pun într-un vas peste care turnăm romul. Înainte de asta mărunţim stafidele. Se amestecă migdalele cu zahărul, praful de scorţişoară, cardamonul, coaja de lămâie, stafidele, cu romul şi frişca lichidă sau smântâna. Marţipanul se taie în felii subţiri.

Brânza de vaci se pasează bine de tot, se adaugă laptele, oul şi sarea. Se amestecă praful de copt în făină, acest amestec se adaugă treptat peste brânză. Aluatul se frământă bine. Se doreşte obtţnerea unui aluat omogen. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius.

Din aluat se întinde un dreptunghi de 40 pe 25 de cm pe un fund de lemn tapetat cu făină. Se taie pe lungime o fâşie groasă de 2 cm. Aluatul se aşază într-o formă de copt unsă cu grăsime, pe deasupra se pune crema, umplutura.

Bucăţile mai lungi de aluat se rasucesc până spre centru. Fâşia de aluat pe care am tăiat-o anterior se taie în 4 bucăţi. Acestea se aşază pe chec şi se apasă uşor cu degetele. Checul se coace în cuptorul cald preţ de 50-60 de minute până ce se rumeneşte. Se ornează cu zahăr pudră.

 Tartă rapidă de căpşuni pentru masa de Crăciun şi de Revelion

tarta2

Timpul de preparare pentru această tartă este de 30 de minute. Pentru o tartă de 26 de cm ai nevoie de 220 de grame de pesmet, 3 linguri de zahăr pudră, 75 de grame de unt moale, 100 de grame de gem de caise, o lingură de suc de lămâie, 400 de grame de căpşuni, 200 de grame de zmeură, 100 de grame de mure, 100 de ml de suc de portocale şi 1-2 linguri cu zahăr brun.

Cuptorul se încălzeşte la 220 de grade Celsius. Se păstrează din pesmet o lingură pentru decor.  Dacă pesmetul este prea gros, acesta se mărunţeşte într-o pungă de plastic sau într-un ştergar curat cu ajutorul unui ciocănel de bucătărie.

Se amestecă pesmetul cu zahărul pudră şi untul. Aluatul format se întinde într-o tavă de copt. Se modelează aluatul pe margini. Se introduce tava în cuptor unde va sta circa 10 minute.

Se amesteca gemul de caise cu sucul de lămâie. Se spală bine căpşunile şi murele, se curăţă. Se curăţă zmeura şi se scurge bine. Se taie căpşunile.

tarte

Aluatul se scoate din cuptorul încins şi se acesta se lasă să se răcească. Aluatul se scoate cu multă grijă din tavă. Se unge blatul cu gem de caise, după care se aşază bucăţi de căpşuni, de zmeură şi mure pe deasupra.

Sucul de portocale se fierbe împreună cu zahărul. Se aşteaptă să se îngroaşe. Se lasă apoi la răcit. Se întinde sucul peste fructe. Deasupra tartei se aşază pesmetul păstrat.

 

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top