Diete şi sănătate
Dieta pentru reflux gastroesofagian
Regimul este destinat acelor persoane care suferă din pricina simptomelor de reflux gastroesofagian. Schimbările impuse în dietă sunt menite să reducă frecvenţa simptomelor de reflux gastroesofagian, dar şi să minimizeze iritaţia de la nivelul esofagului.
Istoricul dietei pentru reflux gastroesofagian
Dieta are un istoric bogat şi a fost creată tocmai din dorinţa de a veni în ajutorul pacienţilor de reflux gastroesofagian. Dieta reduce disconfortul pe care îl cauzează această afecţiune. Se bucură de susţinere ştiinţifică, deci nu putem vorbi de o dietă oricare cu reguli absurde. Această afecţiune este recunoscută adesea prin senzaţia de arsuri la nivelul stomacului. Senzaţia supărătoare de arsuri la stomac este cauzată de ajungerea acidului din stomac în esofag. Trebuie precizat că acidul din stomac are un ph asemănător cu cel din bateria de maşină. Vorbim deci de simptome tare neplăcute pentru un pacient. În plus, mai vorbim de o aşa numită anomalie, dacă putem să îi spunem aşa, inelul sfincterului esofagian nu funcţionează corect. De regulă inelul sfincterului esofagian face legătura între stomac şi esofag. Prin legătură înţelegem impedicarea urcării substanţelor care intervin în digestie în esofag. Dar în boala de reflux esofagian o parte din acidul din stomac ajunge în esofag. Vorbim aşadar de neplăceri, de un disconfort creat, de o iritaţie la nivelul esofagului.
În ce constă dieta pentru reflux gastroesofagian
Accentul se pune pe minimizarea disconfortului creat de boala de reflux gastroesofagian. Mesele copioase, porţiile uriaşe de hrană trebuie evitate. Hrana în cantităţi uriaşe nu face decât să pună presiune pe stomac şi să crească şansele de a ajunge acidului din stomac în esofag. Cu trei ore înainte de culcare nu se va mânca nimic şi se va evita prin această regulă odihna în pat în poziţie orizontală imediat după masă. Se merge pe ideea că obezitatea ar avea o legătură majoră cu boala de reflux gastroesofagian şi de aceea contorizarea numărului de calorii este o chestiune foarte importantă.
De aceea se pune accent nu numai pe reducerea frecvenţei simptomelor de boală, ci şi pe scăderea în greutate.
Trebuie evitat consumul de ciocolată pentru că aceasta conţine metilxantină care relaxează partea inferioară a sfincterului gastroesofagian. Băuturile pe bază de cofeină, sucurile acidulate, cafeaua, sucurile pe bază de citrice, grăsimile, mezelurile, carnea foarte grasă, prăjelile, dar şi tutunul trebuie evitate. În plus, menta şi iarba creaţă agravează boala de reflux esofagian. cafeaua fie că este cu zahăr sau nu, aceasta trebuie evitată întrucât irită esofagul.
Argumente pro şi contra dietei
Pentru unele persoane poate părea foarte dificil să se renunţe la cafea, la alimente grase, fripturi sau chiar la tutun. Cu alte cuvinte, dieta vine să îi dezveţe pe pacienţi de la obiceiurile nesănătoase pe care le au. Se pot consuma alimente cu foarte puţine grăsimi, de exemplu se poate opta pentru lactate cu foarte puţine grăsimi pentru a nu se neglija aportul de calciu. Dieta este mai degrabă un stil de viaţă sănătos adaptat la boala de reflux gastroesofagian. Dieta poate fi urmată de oricine îşi doreşte să îşi schimbe viaţa, dar să nu uităm că aceasta a fost creată în special pentru bolnavii de reflux gastroesofagian.