Fripturi pentru Crăciun

Să bucătărim!

Fripturi pentru Crăciun

Crăciunul trebuie săbătorit cum se cuvine, adică alături de cei dragi, de familie, cu bucate alese pe masă. Iată de ce am selectat câteva reţete rafinate special pentru masa de Crăciun.

carne de vita

1.Rulou de viţel pentru masa de Crăciun

carne de vita 2

Timpul de preparare este de 20 de minute, cel de gătire este de o oră. Pentru 4 porţii ai nevoie de – 150 de grame de ciuperci champignon albe mici, 2 fire de ceapă verde, un fir de cimbrişor, 2 ouă fierte mult, o lingură de pătrunjel tocat mărunt, o lingură de ulei, sare, piper măcinat, 4 felii subţiri de muşchi de viţel în total de 750 de grame, o linguriţă de coajă de lămâie, 100 grame de slănină tăiată în fâşii, jumătate de cub condiment pentru supă, 150 de ml de apă pentru diluarea cubului de condiment, 125 de ml de vin alb sec, 2 linguri de smântână. Mai ai nevoie şi de scobitori.

Mod de preparare

friptuard e vita 2

Ciupercile se spală, se taie în cubuleţe. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt.  Se taie şi partea verde. Cimbrul se spală, se şterge şi se taie mărunt.

Ciupercile se călesc împreună cu cimbrul şi ceapa în tigaie, în ulei, la foc iute, preţ de 5 minute. Se amestecă mereu. Se lasă apoi să se răceasca. Se cojesc ouăle, se feliază mărunt împreună cu pătrunjelul şi se adaugă peste mixtura de ciuperci. Se adaugă sare şi piper.

Se bat bucăţile de carne, se presară peste ele sare, piper şi coajă de lămâie. Se întinde câte o bucată de carne astfel încât să rămână un pic din margine în afară, se pune umplutura de legume şi se rulează.

Slănina se prăjeşte în tigaie, după care se scoate.  Se prăjesc rulourile în grăsimea care a mai rămas, pe ambele părţi. Se adaugă slănina, supa de carne şi vinul. Se acoperă vasul cu un capac, se fierbe preţ de o oră.

Rulourile se scot din vas, peste zeama rămasă se adaugă smântână, se condimentează sosul şi se fierbe până ce se îngroaşă. Acesta se serveşte alături de carne.

2.Rulou de vită în sos de roşii pentru masa de Crăciun

Timpul de preparare este de 30 de minute, cel de gătire de o oră şi 15 minute.

Pentru 4 porţii ai nevoie de- un pachet de spanac congelat, 2 cepe mici, 40 de grame de unt, 2 căţei de usturoi, sare, piper măcinat, nucşoară rasă, 3 linguri de parmezan dat pe răzătoare, 4 felii de muşchi slab de vită de circa 750 de grame, 3 linguri de ulei de măsline, 125 de vin roşu, 125 de ml de supă de carne, o conservă de roşii de 400 de grame, o linguriţă de cimbrişor uscat, o linguriţă de oregano uscat şi 4 scobitori pentru carne.

Mod de preparare

Spanacul se lasă să se decongeleze. Ceapa se curăţă, se toacă mărunt. Jumătate din ceapă se căleşte în 20 de grame de unt. Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte. Se adaugă spanacul şi se fierb împreună. Se adaugă peste spanac sare, piper şi nucşoara, după ce a fiert se lasă să se răcească. Se adaugă parmezanul.

Feliile de carne se bat, se dau cu sare şi piper. Se pune un pic de spanac pe o bucată de carne, se rulează şi se fixează cu o scobitoare. Se repetă procedeul pentru restul bucăţilor de carne.

Se prăjesc rulourile de carne pe ambele părţi. Se adaugă peste rulouri ceapa care a mai rămas. Se adaugă apoi vinul, supa de carne, după care roşiile zdrobite şi zeama. Se adaugă sare, piper, oregano, cimbrişor. Se acoperă vasul şi se fierbe totul la foc mic.

Se pun condimente în dressing, iar rulourile de carne se servesc împreună cu sos. Se pot servi alături de o garnitură formată din paste sau dovlecei aburiţi.

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top