Femini.ro

Fructele de mare previn bolile de inimă

Nutriţie

Fructele de mare previn bolile de inimă

Apreciate pentru frăgezimea şi gustul lor bogat, fructele de mare tronează pe farfuriile multor reţete din bucătăria mediteraneană. Dacă conservatorii din fire nu ar renunţa la preparatele tradiţionale cu care s-au obişnuit pentru unele îndrăzneţe pe baz[ de calamari sau caracatiţă de exemplu, experţii în nutriţie afirmă ca acestea sunt foarte bune pentru sănătatea inimii şi chiar previn atacul de cord.

Conţin grăsimi sănătoase

Acestea conţin acizi graşi omega 3 care protejează inima de afecţiuni cardiace grave. Consumul regulat de fructe de mare scade riscul pentru afecţiunile cardiace, este nevoie să se consume doar o porţie pe săptămână pentru a beneficia de rezultate pozitive asupra sănătăţii. În plus, nu au un impact negativ asupra nivelul de colesterol cum se întâmplă în cazul consumului de produse animaliere cu grăsimi saturate. Totuşi nu este indicat să se consume fructe de mare crude în perioada de sarcină pentru că există riscul de contaminare cu bacterii.

Somon afumat

Somonul este un peşte cu un conţinut ridicat de acizi graşi omega 3.Un studiu efectuat recent a scos la iveală faptul că aceste grăsimi sunt benefice pentru sănătatea ochilor, îi protejează de degenerarea maculară cauzată de înaintarea în vârstă care poate fi vinovată pentru o vedere în ceaţă sau neclară. Somonul afumat este deosebit la gust şi poate fi servi chiar şi în salată, dar trebuie să verifici conţinutul de sare indicat pe etichetă. Un consum zilnic de sare mai mare de 3 grame poate duce în timp la hipertensiune. Aşadar, fii atentă la cât de sărat este peştele pe care îl pui în farfurie. Dacă nu ştii exact care este porţia ideală de somon afumat, experţii ne spun ca nu ar trebui să depăşească 85 de grame ceea ce asigură 20% din necesarul zilnic de sodiu.

Crab

crabi

Carnea de crab este considerată o delicatesă, are un gust dulce, bogat. Şi mai mult de atât, carnea de crab este o sursă bună de proteine, de acizi graşi omega 3, de seleniu, de crom, de calciu, de cupru şi de zinc. Experţii în nutriţie ne vorbesc despre carnea de crab ca despre un remediu pentru artrită şi hipertensiune, efectele benefice asupra acestor afecţiuni fiind date de aportul de grăsimi sănătoase omega 3. Seleniul, regăsit de altfel în toate crustaceele, este un antioxidant puternic care stimulează apărarea naturală a organismului în lupta cu bolile. Deşi carnea de crab este saracă în calorii, are totuşi un nivel ridicat de colesterol motiv pentru care experţii recomandă porţii mici. 100 de grame de carne de crab au 128 de calorii. Preparatele pe bază de carne de crab se potrivesc alături de o salată. Persoanele care suferă din pricina unui colesterol mărit ar trebui să consume doar ocazional carne de crab.

Calamar

calamari

Calamarul este o sursă bună de proteine, de acizi graşi omega 3, cupru, zinc, vitamine din clasa B şi de iod. Cuprul este important pentru absorbţia, păstrarea şi metabolizarea fierului, dar intră şi în sinteza globulelor roşii. Vitamina B elimină disconfortul creat de migrene, iar fosforul facilitează fixarea calciului în oase şi dinţi. Calamarul este sărac în calorii, 100 de grame de calamar au 70 de calorii. Un aperitiv pe bază de calamar este tot ceea ce îi trebuie unei mese ca să fie reuşită. Evită totuşi calamarul dacă eşti sensibilă la mirosul fructelor de mare.

Stridii

stridii

Regăsite pe platourile somptuoase cu felii de lămaie, stridiile constituie aperitive tare delicioase, dar şi sănătoase. Sunt bogate în proteine, conţin zinc şi acizi graşi omega 3 şi sunt sărace în colesterol. De asemenea, sunt o sursă bună de vitamina A, C , B 12, dar şi de tirozină un aminoacid care eliberează stresul. Sunt şi o sursă grozavă de calciu pentru dinţi şi oase. Totuşi nu se recomandă să se consume în stare crudă pentru că pot avea bacterii sau mercur. Consumul a 6 stridii oferă dublul dozei necesare de zinc pentru o zi întreagă. Dacă ai avut în trecut neplăceri din pricina stridiilor, evită să le consumi pe cele care nu par proaspete căci pot cauza toxiinfecţii. Iar dacă ai o alergie la stridii, evită-le.

 Midii

midii

Midiile sunt o sursă de seleniu, fier, acid folic, vitamina A, vitamine din grupa B, iod, acizi graşi omega 3 şi zinc. O porţie de 85 de grame de midii asigură mai mult din doza necesară de vitamina B 12 pentru o zi şi mai mult de jumătate din doza de iod. Aceşti nutrienţi sunt esenţiali pentru că un deficit de vitamina B 12 şi acid folic produce oboseală, confuzie şi afectează nervii.

Scoici Saint Jacques

Nu au grăsimi saturate, sunt o sursă bună de vitamine din clasa B, magneziu, potasiu, acizi graşi omega 3 şi proteine. În plus, sunt sărace în calorii. Acizii graşi omega 3 previn formarea de cheaguri de sânge şi scad riscul de infarct şi de atac de cord. Un studiu efectuat pe persoanele care consumă frecvent peşte a condus la ideea că acestea prezintă un risc scăzut de demenţă şi pierdere a memoriei ce pot surveni odată cu înaintarea în vârstă. Magneziul este foarte important pentru masa musculară şi funcţiile nervoase, în timp ce potasiul din scoici menţine inima sănătoasă. 50 de grame de scoici Saint Jacques au mai puţin de un gram de grăsime şi peste 50 de calorii. Acest tip de scoici trebuie consumat cu precauţie de toate persoanele sensibile la fructele de mare.

Creveţi şi langustine

Şi aceste fructe de mare sunt surse foarte bune de zinc, de iod, de seleniu, dar, din păcate, au mult colesterol. Au totuşi puţine calorii, 100 de grame au 100 de calorii. Creveţii proaspeţi sunt o sursă de vitamina B 12 necesară pentru înmulţirea celulară. Creveţii congelaţi au o cantitate mai mare de sare şi ar trebui evitaţi. De asemenea, trebuie evitate sosurile cremoase care se servesc alături de creveţi intrucat au multă sare. Pe lângă faptul că stimulează sistemul imunitar, seleniul este important pentru funcţia tirodiei. Creveţii ar trebui consumaţi ocazional şi asta dacă există probleme din pricina unui colesterol mărit.

Melci şi moluşte

100 de grame de melci conţin 19,5 grame de proteine. Carnea de melc este bogată în vitamina A şi zinc. Zincul este foarte important pentru funcţia de apărare a organismului, pentru păr şi piele, iar vitamina A (retinol) este uşor absorbită în organism şi îmbunătăţeşte vederea pe timp de  noapte. Melcii ar trebui cumpăraţi numai din pieţele avizate.

Homar

homar

Carnea de homar conţine seleniu, vitamine din grupa de B, puţin colesterol şi putine calorii. Este o carne bogată în proteine de bună calitate şi aduce organismului un aport de vitamina E care protejează celulele. O porţie de 150 de grame de carne de homar are 33 de grame de proteine. Dacă se suferă din pricina unui colesterol mărit, atunci carnea de homar se va consuma rareori.

Caracatiţă

De la caracatiţă se consumă doar tentaculele şi câteodată şi capul acesteia. Baby caracatiţa se poate consuma întreagă. Carnea de caracatiţă este o sursă de fier, de taurină (aminoacid), vitamine din grupa B, potasiu şi seleniu. Taurina este, de fapt, un aminoacid sintetizat de organism care reduce nivelul de colesterol şi scade riscul de boli de inimă. Această substanţă este foarte bună pentru eliminarea stresului. O porţie de caracatiţă de 85 de grame are 140 de calorii şi nici un pic de grăsimi saturate.

Tu consumi fructe de mare?

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top