Greutăți mai mari sau repetări mai multe?

sala de sport fitness

Fii în formă

Greutăți mai mari sau repetări mai multe?

Faptul că ești femeie îți impune să ai o siluetă frumoasă și grațioasă dar nu strică să ai și ceva mușchi.

La drept vorbind nu îți cere nimeni să te transformi într-o culturistă de performanță dar un corp cu forme frumoase și mușchi ușor conturați va face mulți bărbați să-și ”rupă gâtul” uitându-se după tine.

Problema este: cum ajungi la această performanță?

Pentru siluetă există diete, jogging, saună și multe altele dar pentru musculatură singura soluție rămâne munca brută la sală. Dar aici există o dilemă: ce e mai important, să folosești greutăți mai mari sau să faci repetări mai multe?

Între greutăți mai mari și repetări mai multe

fitness-greutati pentru brate

Desigur, pare logic să te gândești că folosind greutăți din ce în ce mai mari vei avea șansa de a a-ți construi și tonifica musculatura mai repede dar…nu e așa. Greutatea mai mare echivalează cu un timp de exercițiu mai mic pentru că vei obosi mai repede. Și în egală măsură, folosirea de greutăți mai mici cu mai multe repetări nu pare prea eficientă căci te vei chinui foarte mult până să vezi primele rezultate. Deci, care e răspunsul?

Ca în prea multe alte situații…adevărul este la mijloc. Nici folosirea unor greutăți mai mari și nici repetarea exercițiilor la nesfârșit nu îți vor aduce tonusul muscular sperat. Pentru a-ți atinge obiectivele ai nevoie de ambele combinate și nu oricum, ci în mod inteligent.
În mod normal, dacă mergi la sală, ai descoperit până acum cum este să atingi un anumit punct dincolo de care corpul tău nu mai reușește să facă față. Epuizarea musculară ține atât de fizicul tău cât și de sistemul nervos care adesea nu reușește să țină pasul. Acesta din urmă trebuie să se adapteze la a activa nou formatele fibre musculare însă ce-i prea mult…e prea mult.

Cum se face

greutati sala - slabeste usor

La nivelul mușchilor tăi, folosirea de greutăți mai mari dar cu repetări mai puține îți va îmbunătăți ( a se citi ”crește”) densitatea masei musculare. Similar, folosirea de greutăți mai mici dar cu foarte multe grupuri de repetări ale aceluiași exercițiu îți va mări masa mușchilor dar efortul necesar va fi un pe termen îndelungat.

Experții în fitness recomandă aplicarea următoarei strategii. De-a lungul unei săptămâni de antrenamente, în care mergi la sală de trei, maxim patru ori, fă numai exerciții de forță cu greutăți mai mari, care să îți folosească maxim 90% din forța ta de ridicare. Deci nu te complica cu acele gantere sau reglaje la aparatul de forță unde simți că îți iese sufletul din tine când pui mâna pe ele. Mergi pe ceva accesibil. Important este să faci grupuri de câte cinci repetări cu pauze de minim trei minute între ele.

Săptămâna următoare schimbă ritmul și apelează la greutăți mai mici, cam la 80% din ceea ce poți ridica maxim. De această dată fă minim 10 repetări, cu pauză între un set de repetări și următorul.

În acest fel, combinând cele două stiluri de exerciții, cu greutăți mai mari dar și cu repetări mai multe, corpul tău se va putea tonifia în mod armonios.

Continue Reading
You may also like...

More in Fii în formă

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top