Femini.ro

La ce este bun ghimbirul

Nutriţie

La ce este bun ghimbirul

Originar din sud-estul Asiei, India şi China, ghimbirul este de sute de ani un aliment de bază în dietă şi asta datorită proprietăţilor medicinale, culinare şi aromatice. Primii care au importat ghimbir au fost romanii şi l-au adus din China pe la mijlocul secolul al 16-lea. Europa primea pe atunci mai mult de 2000 de tone de ghimbir pe an din estul Indiei. Cei mai importanţi comercianţi de ghimbir din prezent sunt din Jamaica, India, Fiji, Indonezia şi  Australia.

Cât priveşte originea ghimbirului, se pare că în tavernele şi cafenelele englezeşti ale secolului al 19-lea ospătarii puneau în mici recipiente bucăţele de ghimbir pentru ca mesenii să îşi pună în bere. În Grecia antică oamenii foloseau ghimbir în reţeta de pâine, obţinând astfel un fel de turtă dulce pe atunci.

ghimbir 14

Formele sub care se prezintă ghimbirul

Pe piaţă ghimbirul se găseşte sunt diverse forme: în stare proaspătă, sub formă de rădăcină, cristalizat, murat, uscat, confiat şi sub formă de pulbere.

Ceaiul de ghimbir ajută digestia

Ceaiul de ghimbir este un adevărat remediu contra răcelii şi gripei. Încălzeşte corpul, îţi oferă o stare plăcută de cald, te face să transpiri şi este bine dacă este consumat înainte de masă întrucât uşurează digestia. Iar dacă simţi că îţi vine să vomiţi, remediu pentru starea de rău este ceaiul de ghimbir. Ceaiul de ghimbir este nu numai delicios, dar se pregăteşte uşor. Scufunzi 20-40 de grame de ghimbir, tocat în felii, într-o ceaşcă cu apă fierbinte. Laşi apoi ghimbirul câteva minute să îşi lase toată aroma în apă. Adaugă pentru un strop de prospeţime şi dulceaţă puţină miere şi o felie de lămâie. Obţii astfel un medicament natural şi fără efecte secundare.

Alină simptomele de răceală şi gripă

ceai de ghimbir

Cu un conţinut de uleiuri volatile şi o substanţă puternică numită gingerol, ghimbirul este un aliment extrem de preţios în planul de tratare al răcelii şi gripei. Odată consumat, acesta stimulează circulaţia, oferă o stare plăcută de cald şi grăbeşte transpiraţia.

ghimbir 12

Un bun pansament pentru stomac

Există o lungă tradiţie conform căreia ghimbirul este remediul pentru colici, dispepsie, pentru durerile de stomac, dar şi pentru oricare disconfort de la nivelul stomacului, fiind astfel un excelent antispatic. Substanţele active, puternice, din ghimbir grăbesc eliminarea de gaze din sistemul digestiv şi uşurează tractul intestinal.

Un remediu pentru greţurile din timpul sarcinii

Substanţele din ghimbir ajută în reducerea simptomelor de greaţă, vomă, oboseală şi transpiraţie rece. Tot ghimbirul este de mare ajutor pentru gravidele care experimentează stări de greaţă şi vomă.

Reduce durerea de la pacienţii cu osteoartrită şi artrită reumatoidă

Gingerolul este o substanţă puternică care deţine proprietăţi anti-inflamatorii şi este de mare ajutor în reducerea durerii la pacienţii care au artrită reumatoida sau osteoartrită. Consumat cu regularitate, ghimbirul redă mobilitatea la aceşti pacienţi. Gingerolul este şi un bun agent de menţinere a imunităţii.

Cum se conservă ghimbirul

În pieţe găseşti de cele mai multe ori rădăcini de ghimbir, în caserole. Necurăţate, acestea pot fi păstrate în frigider până la 3 săptămâni. Ghimbirul proaspăt trebuie să fie ferm, să arate bine, coaja să nu aibă pete sau riduri. Dacă alegi ghimbir uscat, pune-l într-o pungă sigilată, într-un spaţiu unde nu este lumină, timp de 6 luni. Este de preferat să alegi totuşi ghimbir proaspăt care are o cantitate mai mare de antioxidanţi.

Măsuri de precauţie

Ghimbirul conţine oxalaţi iar dacă ai suferit în trecut de pietre la rinichi, este bine să eviţi consumul. Deşi are o cantitate moderată de oxalaţi, este recomandat să îţi consulţi doctorul înainte de consuma ghimbir.

Tu la ce foloseşti ghimbirul?

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top