Femini.ro

„Mama, mătuşile şi bunica suferă de cancer la sân- acum îl am şi eu!”

Diete şi sănătate

„Mama, mătuşile şi bunica suferă de cancer la sân- acum îl am şi eu!”

Ioana, în vârstă de 58 ani, a fost pentru prima dată diagnosticată cu cancer la sân în 1996 când avea doar 38 ani. În 2002 diagnosticul a fost acelaşi, la vârsta de 44 ani. În prezent, Ioana s-a vindecat, dacă putem spune aşa. Fiica sa, Oni, are 30 ani şi a fost diagnosticată în 2014 la doar 28 ani.

Mai jos, amândouă ne vor vorbi despre cum este să-ţi vezi fiecare membru al familiei luptându-se cu această boală.

Ioana:” Când am fost diagnosticată cu cancer la sân, pentru prima dată, aveam 38 ani şi îmi făceam mamografiile regulate de mai bine de 4 ani. Le-am cerut medicilor să fie extraordinar de atenţi din cauză că mama, două surori şi două mătuşi au murit din cauza cancerului la sân.

Medicii mi-au spus prima dată că am un fibrom, dar după un an, acesta a prins proporţii şi am avut nevoie de operaţie pentru a fi îndepărtat numaidecât. Când l-au scos, era gri şi vâscos şi atunci au ştiut că era vorba de cancer la sân.

Când am aflat am fost destul de speriată şi mă rugăm la Dumnezeu să mă lase să-mi cresc fata- ea având doar 8 ani în acel moment.”

Hispanic mother and daughter

Oni: „Înţelegeam că mama este bolnavă şi medicamentaţia o făcea să-şi piardă părul şi îi omora toate celulele bune. Dar, nu ştiam de cancerul care se extinde pe zi ce trece. Nu mai ştiu dacă eram tristă sau îmi era frică ci doar că doream să petrec cât mai mult timp cu ea.”

Ioana:”Au fost foarte multe momente când îmi reproşam că puteam duce o viaţă mai sănătoasă, aş fi putut face mai mult sport şi aşa eram mult mai puternică. Chiar începusem să alerg dimineaţa şi rugăciunile făceau parte din rutina mea zilnică. Mă provocam în fiecare zi mai mult.

În 1997 am terminat chimioterapia iar un an mai târziu şi mama şi una dintre surori au murit.

Mai apoi, în 2002, am fost din nou diagnosticată, însă, de această dată era mult mai mic decât data trecută şi a fost îndepărat -chistul- la timp. După aceasta, medicul meu tot mă întreba dacă fata mea nu doreşte să facă copii de tânără pentru a-i fi îndepărtaţi sânii- nici nu am vrut să aud acest lucru aşa că am mers să văd alt medic.”

Oni: „În 2008 am observat pentru prima dată că este ceva în neregulă cu sânii mei. Nu aveam o asigurare în acel moment aşa că am căutat un medic care mi-ar face un consult pe gratis având în vedere că este vorba de cancer la sân.

Prima dată mi s-a spus că toate sunt fibroame benigne.

În vara anului 2009, am făcut alte teste şi am descoperit că cel BRCA1 a ieşit pozitiv, însemnând că mama mi-a transmis şi mie gena. Am vorbit cu medicii, aceştia mi-au oferit diverse alternative, însă nu prea voiam să mă gândesc la măsuri drastice deoarece aveam doar 23 ani.

Mi-am schimbat obiceiurile, crezând că poate aşa voi scăpa însă, în 2014 am găsit un nodul şi mai mare. O biopsie a confirmat faptul că mă aflu în stadiul 2 de cancer la sân. Am fost devastată, eram mult prea tânără având în vedere că rudele mele au fost diagnosticate cu mai bine de 10 ani mai târziu.

Am decis să-mi îngheţ ovulele, fac operaţie după operaţie, cât va fi necesar, fac chimioterapie, am devenit vegană, mi-am schimbat obiceiurile, mă rog, vorbesc despre ce mi se întâmplă şi cred că acestea sunt cele mai bune lucruri pe care le pot face. Să fiu activă, să mă întâlnesc cu prietenii mei şi să-mi văd de planurile mele în continure.”

Mother and grown up daughter smiling

More in Diete şi sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top