Femini.ro

Primii dinți la copii

Dințișorii de jos sunt primii care apar

Despre şi pentru pitici

Primii dinți la copii

Ieșirea dinților la copii mici nu este propriu-zis o piatră de hotar în dezvoltarea acestora. Primii dinți apar de-a lungul mai multor luni sau ani iar tranziția de la gingiile goale la un zâmbet plin de dințișori se poate dovedi uneori anevoios și chiar dureros. De aceea, azi vom vorbi mai multe despre ce trebuie să faci când apar primii dinți la cel mic și cum poți să-l ajuți să treacă mai ușor peste această etapă.

Primii dinți la copil pot veni însoțiți de nopți nedormite și multe plânsete...sau nu

Primii dinți la copil pot veni însoțiți de nopți nedormite și multe plânsete…sau nu

În general, până la vârsta de trei ani, cel mic va avea deja majoritatea dințișorilor ieșiți și se va putea singur spăla pe ei folosind o pastă și o periuță adecvată vârstei sale. Cu toate că, în ciuda aparențelor, în continuare va avea nevoie de ajutorul tău în această operație până va ajunge pe la vârsta de 6 ani. În orice caz, până atunci vei avea nevoie să treci prin mai multe etape în care dinții celui mic vor apărea unul câte unul.

Când apar primii dinți?

Primii dinți încep să se formeze încă de când puiul tău este în burtica ta, însă aceștia sunt doar niște muguri, fundația pentru dințișorii de mai târziu. Și rar se întâmplă ca cel mic să se nască cu 1-2 dinți deja apăruți, acesta este un proces ce ia mult mai multă vreme și cu care te vei întâlni cam la 7-8 luni de la naștere. Asta desigur dacă cel mic nu se încadrează în categoria copiilor precoce, caz în care, primele semne ale ieșirii dinților vor începe să se manifeste încă de pe la trei luni. Sau dacă nu vorbim de un mic întârziat care nu își va arăta dințișorii decât după vârsta de un an. Nu este ceva grav, ba dimpotrivă, se pare că sunt destul de mulți copii la care apare această întârziere.

Unul câte unul, dinții vor străpunge gingia

Unul câte unul, dinții vor străpunge gingia

Cu toate astea și indiferent cât de târziu vor apărea primii dinți, până la vârsta de trei ani, cel mic ar trebui să aibă în guriță un set întreg, aferent danturii de lapte.

Simptome la primii dinți

Pe măsură ce copilul tău va intra în faza în care primii dinți vor începe să iasă, vei observa o serie de simptome specifice:
– salivarea excesivă;
– umflarea gingiilor;
– agitație;
– lipsa de apetit;
– probleme cu somnul (atât la el cât și implicit la tine).

Bebe s-ar putea să nu obiecteze prea mult la apariția primilor dinți

Bebe s-ar putea să nu obiecteze prea mult la apariția primilor dinți

Pentru a-i mai reduce discomfortul, căci aproape mereu primii dinți sunt acompaniați de durere, ia-i un cerculeț de ros, special din farmacie. Este vorba de o piesă de silicon, umplută cu un lichid neutru, care se pune în frigider pentru răcire și pe care copilul o poate ronțăi între gingii pentru a reduce inflamația. În plus, poți – dar doar la recomandarea medicului – să îi dai un antiinflamator dacă nimic altceva nu ajută. Și mai presus de orice, nu îl culca cu biberonul pentru că, deși îl liniștește la prima vedere, pe termen lung îi face mai rău.

Dințișorii de jos sunt primii care apar

Dințișorii de jos sunt primii care apar

Este o perioadă dificilă atât pentru copii cât și pentru părinți căci nici unul nu este cu adevărat pregătit pentru primii dinți și pentru problemele din această perioadă. Dar, la fel ca multe episoade ale copilăriei, el trebuie depășit cu răbdare și înțelegere.

Continue Reading
You may also like...

More in Despre şi pentru pitici

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top