Semne ale unui părinte toxic- mulţi nici nu le realizează!

Eşti mămică...

Semne ale unui părinte toxic- mulţi nici nu le realizează!

 

Mulţi părinţi încearcă să dea tot ce este mai bun pentru a asigura copilului o dezvoltare şi o viaţă sănătoasă, însă, sunt şi indivizi care fac greşeală după greşeală iar micuţii lor au nevoie de programări la terapeut- asta înseamnă să fii un părinte toxic iar comportamentul tău să pună în pericol atât viaţa copiilor cât şi a soţiei şi celor din jur.

Dacă ai experimentat unele sau toate situaţiile de mai jos ca şi copil, sunt şanse foarte mari să fi avut un părinte toxic, sau chiar pe amândoi:

Nu ţi-au oferit toate informaţiile

Unii sunt de părere că dacă arăţi cât mai puţin că-ţi iubeşti copilul acesta va avea mult mai bine grijă de el în viitor. Spre exemplu, dacă acum simţi că te destrami puţin câte puţin având în vedere că descoperi în fiecare zi ce înseamnă eşec şi respingere, să ştii că este vină părinţilor deoarece aceştia au dat greş în a-ţi oferi exact cantitatea necesară de siguranţă, de securitate şi afirmare când erai tânără. Dragostea „dură” poate funcţiona în anumite situaţii, însă, nu este o abordare de zi cu zi dacă-ţi doreşti un copil sănătos şi bine crescut din toate punctele de vedere.

Mult prea critici

Un părinte toxic îl vei recunoaşte dintr-o mie; de vreme ce fiecare este criticat de către părinţi la un moment sau altul, să duci totul la extreme  şi să critici tot ceea ce face copilul este mult prea dur. Din nefericire, acest comportament nu va face nimic altceva decât să ajute la dezvoltarea în interiorul copilului a unui mic critic ce nu-l va ajuta în viaţa lui de adult.

Children playing in the snow

Glume toxice despre tine

Toţi părinţii se iau de copiii lor, dar când aceste glume se repetă la nesfârşit şi pe aceleaşi subiecte, aceasta poate fi o problemă gravă. Nu trebuie să accepţi acest tip de comportament doar din cauză că părintele tău întotdeauna te-a luat în râs despre ceva ca şi greutatea sau înălţimea ta. Ca şi adult vei avea întotdeauna o părere proastă despre tine şi stima ta de sine va avea de suferit.

Se foloseşte de tine pentru a-şi justifica comportamentul

Ai crescut cu un părinte toxic care întotdeauna a fost abuziv emoţional şi psihic cu tine şi te făcea întotdeauna să crezi că meriţi tot ce ţi se întâmplă? Dacă este aşa, acesta are două opţiuni: acceptă faptul că părintele se înşeală sau îşi internalizează „vina”. În majoritatea cazurilor, copiii care au ajuns acum adulţi, au ales a doua opţiune.

Nu-ţi permit să exprimi emoţiile negative

Părinţii care refuză să aibă grijă de nevoile emoţionale ale unui copil şi nu acceptă emoţiile negative ale acestuia, nu vor face nimic altceva decât să crească un adult incapabil să exprime ceea ce are nevoie, ce doreşte, ce simte. Din această cauză, mă simt nevoită să precizez că nu este nimic în neregulă cu a-ţi ajuta copilul să vadă partea pozitivă a tuturor situaţiilor.

În cele mai rele cazuri se poate ajunge la depresie iar negativitatea în viaţa lor va fi văzută ca fiind sfârşitul lumii, la propriu.

Portrait of calm boy looking at camera on background of his parents

More in Eşti mămică...

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top