Femini.ro

Testul de sarcină, tot ce vrei să știi

Un semn mic care îți va schimba viața

Sarcina şi naşterea

Testul de sarcină, tot ce vrei să știi

Testul de sarcină este probabil unul dintre cele mai stresante momente din viața unei femei. Indiferent dacă îți dorești sau nu copilul ce ar putea să vină, întârzierea ciclului menstrual și inevitabilul test de sarcină sunt critice pentru viitorul tău. Așa că nu e de mirare faptul că adesea multe femei cumpără 2-3 astfel de teste simultan și le folosesc pe toate, neîncrezătoare în primul rezultat. Ei bine azi vom afla mai multe despre testul de sarcină, despre cum funcționează el și despre cât de încredere este rezultatul pe care ți-l oferă acesta.

Dar știai că testul de sarcină bazat pe urină nu este singura modalitate de a afla dacă ești însărcinată? Există mai multe variante și în cazul unora dintre ele poți afla răspunsul chiar mai repede de atât. Despre acestea dar și despre alte detalii, vom vorbi în cele ce urmează.

Ce este de fapt testul de sarcină?

Numele îți spune în aparență tot ce ai vrea să știi dar în spatele său stă o explicație chiar mai surprinzătoare. Testul de sarcină, indiferent de forma lui, este conceput pentru a identifica urmele unui hormon numit ”human chorionic gonadotropin” sau mai pe scurt hCG. Acesta începe să fie produs în corpul tău imediat după fertilizarea ovulului și atașarea sa de peretele uterului. Prin urmare reprezintă indiciul perfect cu privire la marea întrebare: ești însărcinată sau nu?

Prin urmare, dacă ești însărcinată, nivelele de hCG vor crește sistematic, dublându-se la fiecare 2-3 zile.

Ce fel de teste există?

Principalele forme de testare sunt cele bazate pe urină sau sânge. Ambele sunt eficiente, dar cele care folosesc identificarea hCG în sânge, o pot face mai repede și cu mai multă precizie.

Testul de sarcină pe bază de urină are o acuratețe a rezultatului de circa 97%. Asta înseamnă că în majoritatea covârșitoare a cazurilor, răspunsul primit în urma testului va fi cel corect. Totuși, testele pe bază de analize de sânge sunt chiar mai precise de atât.

Testul de sarcină nu este mereu exact

Testul de sarcină nu este mereu exact

Testul de sarcină pe bază de urină poate fi făcut acasă sau la cabinetul medicului de familie. Totuși, foarte multe femei preferă să îl facă în intimitatea propriei case, cam la o săptămână după ce ciclul menstrual a întârziat să apară. Este varianta cea mai ușoară și cea mai comodă.
Fiecare test vine cu propriile instrucțiuni pe care trebuie să le respecți cât mai bine pentru a fi sigură că nu apar probleme sau rezultate false. Iar după ce ai un prim răspuns, poți obține o confirmare în plus de la medicul tău, care îți poate face o testare suplimentară.
Testele de sânge, pe de altă parte, se pot face doar la cabinetul medical dar sunt folosite mult mai rar decât cele pe bază de urină. Avantajul este că prin intermediul lor, sarcina poate fi identificată chiar mai repede, la circa șase-opt zile de la ovulație.

Ce știu să facă testele de sânge?

Testul de sarcină pe bază de sânge poate folosi fie în varianta sa calitativă fie în cea cantitativă. Există o diferență între cele două și există diferite utilități ce li se pot da acestor teste.

Oare și el se va buucura la el de mult ca tine

Oare și el se va buucura la el de mult ca tine

Testul de sarcină calitativ, folosește o mică mostră de sânge în care identifică doar prezența hormonului hCG. În acest fel medicul primește o informație cu răspuns fie pozitiv, fie negativ cu privire la prezența hCG în sânge. Pentru că nu se măsoară concentrația hormonului și pentru că nu există o formă de măsurare cantitativă, medicul nu poate să îți spună și când ai rămas gravidă ci doar dacă în corpul tău se află o sarcină în desfășurare.
Cu toate astea, coroborând informații cu privire la momentul ultimelor contacte intime cu partenerul tău, perioada aproximativă în care aveai ciclul menstrual în lună și momentul în care ai venit să îți faci testul, medicul poate intui destul de bine cam când s-a petrecut conceperea propriu zisă.

Testul de sarcină hCG cantitativ este mai eficient decât precedentul deoarece reușește nu doar să identifice prezența acestui hormon dar și să îl măsoare cantitativ. Această variantă de testare poate identifica chiar și cele mai mici concentrații ale hormonului ceea ce presupune că îți poate confirma sarcina chiar și la 2-3 zile după fecundarea ovulului, cu toate că asta ar presupune să mergi la medic chiar mai devreme decât în cazul în care îți dai seama că ți-a întârziat ciclul menstrual.

O altă utilitate deosebită pentru testul de sarcină hCG cantitativ apare când deja știi că vei naște și medicul vrea să verifice anumiți parametrii ai sarcinii. Pentru că această formă de testare este non invazivă, ea nu dăunează fătului dar poate oferi informații prețioase cu privire la situația sarcinii și eventualele probleme apărute, bazându-se pe concentrațiile anormale de hCG.

Nu în ultimul rând, folosind testul de sarcină hCG cantitativ, medicul poate monitoriza situația acestui hormon după un avort spontan sau poate exclude o sarcină ectopică, oferind siguranță cu privire la evoluția ulterioară a fătului.

Cât de precis poate fi testul de sarcină?

În primul rând, ca să poți fi sigură că ceea ce vei primi ca rezultat este corect, trebuie să aștepți minim o săptămână de la momentul în care știai că trebuie să îți vină ciclul menstrual. În acest fel, vei exclude orice întârziere accidentală a ciclului și vei putea fi mult mai sigură de rezultat.

Ce poate fi mai frumos?

Ce poate fi mai frumos?

Totuși, pentru a contribui și mai mult la precizia testelor depinde de cât de sensibil este testul de sarcină, de cât de repede ai rămas însărcinată după ce ai născut, de câtă precizie dai dovadă în respectarea instrucțiunilor dar și de modul în care survine ovulația și fecundarea în timpul ciclului menstrual.

După cum se poate observa, testul de sarcină este soluția ideală când ai o întârziere a ciclului menstrual și vrei să ai o  confirmare clasă a motivului pentru care se întâmplă asta. Oricum, este indicat să nu cumperi cel mai ieftin test și să comunici cu medicul tău de familie dacă ai certitudinea că ai rămas însărcinată. Eventualele probleme ce pot apărea, mai ales dacă ai antecedente, trebuie tratate chiar din momentul în care știi că vei avea un copil.

More in Sarcina şi naşterea

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top