Tot ce trebuie să ştii despre torsiunea ovariană

Sănătate

Tot ce trebuie să ştii despre torsiunea ovariană

 

Torsiunea ovariană sau ovarul răsucit se întâmplă în momentul în care acesta se roteşte şi-şi suprimă singur alimentarea cu sânge în tot acest proces; dacă asta se întâmplă, probabil vei şti şi vei simţi că ceva este incredibil de greşit: o durere îngrozitoare într-o parte a abdomenului.

Aşa că, haideţi să vedem împreună toate informaţiile pe care trebuie să le ştii despre torsiunea ovariană şi mai ales la ce să te aştepti dacă eşti destul de „norocoasă” încât să o experimentezi:

Cu cât eşti mai tânără, cu atât prezinţi un risc mai mare

Torsiunea ovariană este mai comun întâlnită în rândul adolescentelor, aşa că dacă eşti în faza de menopauză, spre exemplu, te poţi relaxa. La femeile tinere, ţesutul este mult mai flexibil şi ovarul se poate mişca sau răsuci datorită schimbărilor hormonale, explică specialiştii. După anii de fertilitate, ovarele se micsoreaza şi există şanse mult mai mici de răsucire, asta numai dacă nu există la nivelul acestora un chist sau o masă.

Acestea fiind spuse, nu este chiar imposibil ca această problemă să se întâmple şi la femeile mature.

Mid adult woman lying on the grass in park embrasing the dobermann dog

Mai multe chisturi= risc mai ridicat

Cu toate că este posibil şi ca ovarele fără chisturi să se răsucească, să le prezinţi, aşa cum am spus şi mai sus, creşte acest risc. Motivul: un chist poate depune o greutate inegală pe organ şi-l poate predispune în faţa rotaţiei. Femeile ce suferă de sindromul polichistic ovarian sunt cele mai predispuse, însă, trebuie să nu uităm că fiecare dintre noi poate dezvolta un chist.

De vreme ce majoritatea chisturilor sunt benigne, ocazional se pot transforma şi în cancer, mai ales când nu sunt examinate la timp. Oricum ar fi, ai nevoie de tratament.

Tratamentele pentru fertilitate pot aduce mai mult decât o sarcină

Acele medicamente special concepute pentru a te ajuta să rămâi însărcinată prezintă tendinţa de a-ţi mări ovarele şi cu cât acestea sunt mai mari, cu atât există o şansă în plus pentru torsiunea ovariană, explică specialiştii.

Pentru a minimiza acest risc, de preferat ar fi să faci exerciţii, să nu ai un stil de viaţă sedentar dar să eviţi pe cât posibil tot ceea ce înseamnă sărituri. Deci, yoga- da, capoeira, nu.

Anticoncepţionalele

De vreme ce acestea se cred că scad riscul pentru apariţia şi dezvoltarea unor tipuri de cancer, îţi ajută tenul şi altele, anticoncepţionalele şi alte forme hormonale de prevenire te pot ajuta să previi şi dezvoltarea chisturilor de pe ovare.

Nu există o parte bună

Torsiunea ovariană este mult mai posibil să se întâmple pe partea dreaptă- însă, există o şansă destul de mare să ajungi la urgenţe, să-i spui medicului unde te doare şi acesta să creadă  că este vorba despre apendicită. Deoarece, aşa cum spun şi specialiştii, la urgenţe, medicii se gândesc în primul rând la lucrurile care-ţi pot pune viaţa în pericol imediat.

Nu este totul pierdut

Cu toate că o dată cu această acţiune se întrerupe şi rezerva de sânge către ovar, asta nu înseamnă că acesta nu va mai funcţiona. În prezent, chiar şi ovarul aflat în cea mai proastă stare prezintă şanse mari de recuperare. Dacă asta nu se întâmplă, vei avea nevoie de operaţie, pentru a fi îndepărtat şi pentru a preveni o infecţie.

Woman at the beach

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

Cele mai citite articole

To Top