5 alimente care reduc nivelul de colesterol
Colesterolul mărit reprezintă în prezent o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane. Din păcate, este un factor declanşator pentru bolile grave de inimă ce pot avea efecte din cele mai neplăcute. Iată de ce reducerea nivelului de colesterol este obligatorie pentru fiecare pacient în parte. O metodă prin care acesta poate fi adus la valorile normale o reprezintă regimul alimentar. Acesta trebuie să fie bogat în fructe, cereale, legume și din care să nu lipsească alimentele cu grăsimi sănătoase.
1. Fulgii de ovăz
Fulgii de ovăz sunt de departe cerealele integrale cele mai indicate în regimul alimentar al unui pacient cu un nivel ridicat de colesterol. Efectele pozitive nu întârzie să apară plus că pot fi consumate destul de ușor. De exemplu, pot fi serviţi la micul dejun alături de fructe proaspete sau confiate, seminţe sau nuci și de un lapte proaspăt de vacă sau, de ce nu, de un lapte de migdale pentru aceia care sunt vegetarieni. Au fibre, se absorb lent fapt pentru care pot fi consumate și de către persoanele care își doresc să își redefinească forma corpului.
2. Somonul
Carnea de somon este nu numai gustoasă, dar și potrivită pentru regimul de scădere a nivelului de colesterol. Conține grăsimi sănătoase nesaturate omega 3 ce aduc foarte multe beneficii sănătății, mai ales în scăderea colesterolului. Poate fi gătit pe gratar, la cuptor sau servit crud (sushi, tartar etc). Dacă totuși nu îți place somonul, îl poți înlocui cu tonul care are o carne la fel de gustoasă și bogată în grăsimi omega 3. Când vine vorba de frecvenţa consumului de somon, specialiştii în sănătate ne spun să îl servim de cel puțin 2 ori pe săptămână.
3. Fructul de avocado
Avocado este un fruct exotic verde la coajă și gălbui la miez. Textura untoasă a fructului denotă nivelul ridicat de grăsimi sănătoase nesaturate motiv pentru care a fost supranumit untul verde.
Nu de mirare atunci când îl consumi ai impresia că mănânci unt. Este gustos, sănătos, iar efectele pe care le aduce sănătății nu întârzie să apară. Poate fi inclus cu ușurință în foarte multe reţete culinare, de exemplu, în salate (guacamole), în sendvişuri, pregătit sub formă de pastă etc.
4.Nucile
Cu un gust amplu, bogat și o textură ușor uleioasă, nucile sunt de departe oleginoasele cele mai iubite de mulți dintre noi. Întrebuinţările gastronomice ale acestora sunt nenumărate. Pot fi adăugate în salate, în deserturi, pregătite sub formă de pastă vegetală, în granola, consumate crude sau prăjite ca și o gustare între mese etc. Conţin grăsimi sănătoase nesaturate care aduc un aport considerabil în scăderea nivelului de colesterol. Atenție! Ca orice alimente bogat în grăsimi acestea trebuie consumate cu moderaţie, adică în cantităţi mici. De asemenea, dacă sunt prăjite cu sare tentaţia de a mânca foarte multe este mare, așadar multă atenție!
5. Seminţele de in
Folosite în special de acele persoane care își doresc să aibă un stil de viață sănătos, dar încă necunoscute de mulți alții, seminţele de in constituie o sursă foarte bună de grăsimi omega 3. Cel mai simplu mod prin care le poți include în regimul alimentar îl reprezintă salatele. Mai exact, după ce ai pregătit o delicioasă salată de legume presară și câteva seminţe de in. Astfel îi asiguri organismul doza de grăsimi sănătoase.
Tu ce faci ca să scazi colesterolul?
