Femini.ro

5 fapte pe care fiecare femeie ar trebui să le ştie despre ovare

Sănătate

5 fapte pe care fiecare femeie ar trebui să le ştie despre ovare

 

Sunt sigură că nu te-ai gândit prea mult la ovare- doar dacă nu încerci să rămâi gravidă, însă, chiar şi atunci când nu le acorzi importanţă, acestea joacă un rol incredibil de important în viaţa noastră.

Din perspectiva biologică, am fost trimise pe acest pământ pentru a face mai mulţi de noi şi pentru a da viaţă iar din această cauză, aceste ovare sunt cele mai importante organe, explică specialiştii.

Mai mult decât atât, haideţi să vedem împreună, care sunt cele mai importante lucruri pe care nu le ştiai despre ovare:

Produc foarte mulţi hormoni

Ovarele secretă foarte mult estrogen şi progesteron, explică specialiştii. Aceste două tipuri de hormoni sunt responsabile pentru dezvoltarea corpului femeiesc în timpul pubertăţii- creşterea sânilor, apariţia ciclului şi lărgirea coapselor. Aceste două, mai important decât atât, îţi pregătesc şi uterul pentru concepţie şi dacă nu produci suficient, poţi ajunge să ai probleme cu fertilitatea.

Portrait of lovely smiling young woman with fresh apple and scales over white background

Îşi schimbă mărimea

Spre deosebire de multe alte organe, ovarele nu prezintă o mărime statică; se schimbă foarte mult de-a lungul ciclului tău dar şi pe tot parcursul vieţii. De la lună la lună acestea fluctuează şi-şi fac treaba, eliberând câte un ovul la fiecare ciclu.

Dar asta este temporar deoarece aceste mici schimbări stopează când ajungi la menopauză.

Îţi poţi stresa aceste ovare

Ovulaţia este, în mod cert, afectată de stres, explică specialiştii. Când organismul este sub presiune- şi vorbim de acela serios care este adus de o schimbare majoră a vieţii tale ca şi mutarea la o facultate la mare distanţă de casă sau o schimbare fizică- pieredere masivă în greutate, ovarele tale vor stopa din a mai elibera ovule.

Să o spun mai simplu, aceasta este o metodă naturală de a preveni o sarcină în timpul acestor perioade de stres.

Pot fi de vină pentru acnee

De vreme ovarele joacă un rol deosebit de important când vine vorba de echilibrul hormonal, acestea pot fi de vină şi pentru problemele ce ţin de piele. Cu anumite condiţii ca şi sindromul polichistic ovarian, echilibrul de estrogen, progesteron şi testosteron intră într-un abis continuu, deosebit de alterat.

Testosteronul în exces aduce după sine simptome ca şi acnee, creştere excesivă a părului în locuri neobişnuite pentru o femeie şi fluctuaţii serioase de greutate. Vestea bună este că medicul îţi poate prescrie medicamente ce te pot ajuta să ţii toate acestea sub control.

Iubesc anticoncepţionalele

Mai ales cele cu estrogen şi progesteron pot reduce substanţial riscul apariţiei şi dezvoltării de cancer ovarian şi asta la doar câteva luni după ce ai început, explică specialiştii. Pilula chiar joacă un rol deosebit de important şi în reducerea riscului la femeile ce poartă mutaţia genetică BRCA1 şi BRCA2( predispuse în faţa cancerului ovarian dar şi cancerului de sân). Anticoncepţionalele sunt deosebit de eficiente şi pot reduce aceste riscuri mai sus menţionate cu până la 50%.

Acestea chiar pot fi văzute ca şi un factor non-invaziv, ar spune mulţi, un factor protector.

Cheeful lovely young woman in bathrobe standing and drying her hair with dryer over white background

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top