Carieră şi dezvoltare
5 greșeli în cadrul interviului de angajare
Ești în căutarea unui loc de muncă? Ai depus CV-ul și urmează să mergi la interviu? Rămâi pe femini.ro pentru a ști ce greșeli trebuie să eviţi în cadrul interviului de angajare!
1. Să nu fii arogant, prea încrezător în sine
A avea încredere în tine însuți este un lucru bun, care te poate ajuta foarte mult în viață, în special în carieră. Dar când vine vorba de un interviu de angajare, situația se schimbă. Nu este bine să arăți că prea le cunoști pe toate, că prea ai multă experiență. Dacă arăți o atitudine superioară, s-ar putea să fii catalogat arogant și nicidecum ales pentru jobul vacant, ba chiar picat. De ce? Pentru că un angajator caută în general un angajat model, care sa se plieze regulilor din firmă și care să dea randament în general. Așadar nimeni nu are nevoie de un angajat care se crede prea deștept și dă impresia că vrea să ajungă director.
2.Să nu răspunzi unei întrebări cu altă întrebare
În cadrul unui interviu de angajare există o parte în care ți se vorbește despre job și companie, dar şi parte în care tu trebuie să vorbești despre experienţele tale profesionale și de ce îți dorești jobul pentru care ai optat. S-ar putea ca atunci când vei vorbi despre tine să fii și întrebat câteva ceva. Nu trebuie să răspunzi unei întrebări cu altă întrebare, căci asta înseamnă din start că ești picat. Oferă răspunsurile mult dorite de recrutor și s-ar putea să primești jobul.
3.Să nu vorbești în jargoane sau argouri
La un interviu de angajare trebuie să faci impresie bună atât printr-o ținută bine aleasă, dar și printr-un discurs ireproşabil. Dacă în schimb vei vorbi în jargoane sau argouri, o să fii picat din start. Este puțin probabil să dai peste un recrutor nonconformist care să permită așa ceva, deci fii atent la felul în care vorbești.
4. Să nu îți pierzi interesul
Ţi se poate întâmpla să descoperi pe parcursul interviului că jobul nu este cel așteptat de tine. Deși ai avea motive să fii dezamăgit, nu arăta asta, căci înseamnă picat. Niciun recrutor nu vrea în compania sa oameni lipsiţi de entuziasm.
5. Ai grijă la ticuri și limbajul nonverbal!
Mulţi dintre noi știu că limbajul nonverbal este și el important. Deși comunicăm prin cuvinte, limbajul nonverbal ne poate face câteodată un mare deserviciu. Poate scoate la iveală unele lucruri despre care nu vrem să vorbim, pe care le vrem ascunse, să nu le mai știe nimeni. Așa se poate întâmpla și la interviu. Dacă ții mâinile în cruciş, arăți de parcă nu te simți confortabil. Dacă te joci mereu cu mâna prin păr, iarăși nu faci impresie bună. Dacă mesteci gumă întruna, arăți lipsă de respect şi că nu prea te interesează așa de mult interviul și că nu ai de fapt nevoie de jobul respectiv. Dacă plescăi, te uiți mai mult în tavan decât în ochii recutorului sau arăți de parcă ai căuta ceva pe jos și nu asculți ce îți spune recrutorul, nu faci deloc o impresie bună.
