5 surse de proteine vegetale în postul Paştilor
Postul constituie o perioadă de detoxifiere corporală, spirituală și mentală pe fondul unui regim alimentar exclusiv vegetarian. Descoperă în postul Paştilor 5 surse vegetale de proteine!
1. Ciupercile
Gustoase, săţioase și cu acțiune antioxidantă, ciupercile sunt recomandate în perioada postului, dar nu numai. Pot fi gătite în diverse moduri și sunt excepționale pentru a ţine în frâu senzația de foame. Conţin proteine de bună calitate și de aceea trebuie bifate cât mai des cu putinţă pe lista meniului. Se pot servi sub formă de supă cremă alături de crutoane, în pizza vegetariană, umplute la cuptor, pe grătar etc.
2. Fasolea
Verde sau uscată, fasolea furnizează organismului nutrienţi esenţiali pentru o stare optimă de sănătate. Asigură o digestie sănătoasă prin conţinutul de fibre și țin de foame graţie proteinelor. În plus, fibrele ajută la instalarea rapidă a senzaţiei de saţietate și asftel te saturi cu mai puțină hrană și, așadar, cu un conţinut caloric mai redus. Îți poți astâmpăra foamea dacă servești o salată cu boabe de fasole sau o supă ori o pastă tartinabilă preparată din aceasta.
3. Năutul
Năutul este și el o sursă excelentă de proteine de foarte bună calitate, dar și o bază pentru multe preparate delicioase. Poți face din el un excelent hummus, îl poți adăuga în salata mixtă de legume, în supă, în diverse mâncăruri etc. În comerţ, găsești atât năut uscat, dar și la conservă așa că ai de unde alege pentru reţetele pe care vrei să le experimentezi.
4. Soia
Apreciată de unii, criticată în schimb de alții, soia reprezintă și ea o excelentă sursă de proteine de bună calitate. Poate fi consumată deopotrivă de persoanele cu o alimentaţie diversificată, dar și de acelea care sunt vegetariene. În plus, soia nu ar trebui să lipseasca din perioada postului și asta pentru că are proteine care țin practic de foame. O poți găti în diverse moduri și chiar îți poți pregăti de unul singur laptele și brânza vegetală. Cum așa? Cum altfel decât din soia.
5. Nucile, migdalele și alunele
Cu un aport însemnat de acizi graşi nesaturaţi omega 3, nucile și alunele completează într-un mod armonios nevoia de nutrienţi a organismului în perioada postului, dar nu numai. Sunt gustoase și pot fi consumate în diverse moduri. Se pot servi proaspete ca și gustări între mese pentru a ţine foamea departe, adăugate în salate, în deserturi, dar și preparate sub formă de lapte vegetal, granola etc.
Graţie conţinutului de proteine de bună calitate dar și a grăsimilor omega 3, acestea te pot ajuta să te menţii mai ușor în formă prevenind astfel kilogramele în plus.
Conţinutul de grăsimi bune ajută astfel organismul să scape de depozitele de lipide și reușești mult mai repede să ajungi la dimensiunile mult dorite, însă secretul constă în moderaţie. Indicat este să le consumi în stare proaspătă și mai puțin prăjite și sărate. De asemenea, un mod plăcut prin care le poți implementa în programul alimentar o constituie salatele de fructe și legume. Așadar, poți adăuga câteva nuci, alune caju, migdale feliate, alune pecan sau fistic în salatele de legume sau fructe pentru un plus de grăsimi sănătoase.
Tu ce proteine vegetale obișnuiești să consumi?
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!
