Femini.ro

6 beneficii ale consumului de dovleac

Diete

6 beneficii ale consumului de dovleac

Dovleacul este fără doar și poate vedeta sezonului de toamnă. Folosit în general la prepararea de plăcinte gustoase, dovleacul poate fi utilizat în multe alte reţete savuroase și prezintă câteva beneficii suprinzătoare pe care le aduce sănătății. Vrei să știi care sunt aceste beneficii? Citește femini.ro pentru a afla!

dovleac-3

1. Te ajută să slăbeşti

Te-ai fi gândit la așa ceva? Și într-adevăr dovleacul te poate ajuta să slăbeşti. Cum așa? Cum poate dovleacul să îți reducă din numărul de kilograme în plus? Nimic mai simplu! Dovleacul conține fibre care îmbunătăţesc digestia și grăbesc instalarea senzaţiei de saţietate mult mai repede. Ce este senzația de saţietate? Atunci când mănânci mult simți acea senzație de stomac plin, ei bine, așa se întâmplă și după ce servești dovleac. Te satură mai repede și cu mai puțină hrană, adică consumi mai puține calorii și astfel reușești să slăbeşti. Grozav, nu? Mai mult de atât, o ceașcă de dovleac din conservă are 7 grame de fibre, iar o porție are mai puțin de 50 de calorii.

dovleac-4

2.Îţi asigură o vedere bună

Portocaliu atât la coajă dar și la miez, dovleacul este o sursă grozavă de beta-caroten, un carotenoid cu efect antixoidant. Acesta este descompus în organism în vitamina A. O altă sursă de beta-caroten este morcovul, care și el este recomandat pentru îmbunătăţirea vederii. Practic toată treaba este făcută de vitamina A care este foarte importantă pentru sănătatea ochilor, ajutând la absobţia în retină și înlesnind vederea la lumină. O singură ceașcă de dovleac asigură mai mult de 200 de procente din doza zilnică recomandată de vitamina A pentru o vedere bună. Pe lângă aportul important pe care îl aduce sănătății ochilor vitamina A, dovleacul mai conține luteină și zeaxantină despre care se spune că pot împiedica formarea cataractei, dar și să frâneze apariţia degenerării maculare.

dovleac-2

3. Întărește imunitatea

Sistemul natural de apărare al organismul întâmpină la un moment dat în viață momente de coborâșuri. De aceea, trebuie ajutat atât prin administrarea de suplimente nutritive, dar și prin ajustarea planului alimentar. Tot vitamina A din dovleac poate ajuta sistemul natural de apărare al organismului împotriva infecţiilor, viruşilor, dar și diverselor boli. Întrebuinţat în diverse mâncăruri, uleiul extras din seminţe de dovleac nu numai că le conferă acestora o savoare aparte, dar împiedică infectarea organismului cu bacterii și fungi. Peste toate acestea, dovleacul conține aproximativ 20 procente din doza zilnică de vitamina C, un antioxidant puternic ce previne oxidarea celulară, îmbătrânirea, dar și infecţiile cu viruşi și bacterii. În plus, consumul de alimente bogate în vitamina C pe perioada răcelii și gripei ajută organismul să lupte mai ușor.

dovleac-5

4. Previne îmbătrânirea

O piele frumoasă, strălucitoare și mătăsoasă este dezideratul oricărei femei. Dincolo de zestrea genetică, de importanța acordată îngrijirii de zi cu zi, dar și a stilului de viață care trebuie să fie cât mai sănătos, o piele frumoasă se poate obţine foarte ușor dacă se pun în farfurie exact alimentele de care aceasta are nevoie. Unul din alimentele de care pielea are mare nevoie este și dovleacul. Beta-carotenul din dovleac împiedică razele solare să agreseze pielea, o mențin astfel tânără și frumoasă. Dar acesta se poate întrebuinţa și altfel decât intern. Spre exemplu, poate fi folosit pentru prepararea de măşti. Și ce frumos miroase o astfel de mască pentru ten. Ca să îți pregătești o astfel de mască de faţă trebuie să amesteci un sfert de ceașcă de piure de dovleac cu un ou, o linguriţă de miere și o linguriţă de lapte. Masca se aplică doar pe tenul curat și se lasă să acţioneze între 15 și 20 de minute. După acest timp se înlătură de pe ten cu apă călduţă și se aplică un produs de hidratare.

5. Previne cancerul

În ultima vreme auzim tot mai des acest cuvânt: cancer. Numai când ne trece pe la urechi, ni se zbârleşte pielea și ne îngrozim știind că am auzit măcar o dată în viață de o cunoștință vorbind despre asta. Este boala care în ultima vreme lovește în tot mai mulți și asta pentru că stresul devine o constantă a zilelor noastre. Importante în prevenirea cancerului sunt stilului de viață cât mai sănătos, dar și tehnicile de combatere a stresului. Desigur, zestrea genetică își spune cuvântul. Din păcate, cancerul se moşteneşte. Dar investigaţiile periodice și adoptarea unei stil de viață echilibrat previn aceasta boală cumplită. Dovleacul este și el una din legumele care poate întârzia cancerul. Broccoli, roşiile sunt alte exemple de legume sănătoase care ar trebui să se regăsească și ele mai des în farfurii.

Oamenii de știință au întreprins studii asupra acelor persoane care au o dietă bogată în beta-caroten și au ajuns la concluzia că acestea sunt mai puțin expuse riscului de a face cancer la prostată sau la plămâni. Iar vitaminele A și C din dovleac întăresc imunitatea și blochează acțiunea nefastă a radicalilor liberi- oxidare celulară.

6. De folos persoanelor care suferă de diabet

În câteva studii întreprinse de oamenii de știință s-a observat că dovleacul scade nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățește toleranța la glucoză şi ajută organismul să producă mai multă insulină. Totuşi, ca să se poată spune fără reţineri că acesta îmbunătățește stadiul diabeticilor, mai este loc pentru alte studii.

Tu consumi dovleac? Spune-ne pe femini.ro!

Descoperă cum poţi să supravieţuieşti frigului din sezonul rece!

Află cum poţi să ai grijă de pielea ta în sezonul rece!

More in Diete

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top