7 alimente anticancer
Ereditatea, stilul de viață haotic, emoţiile negative, dar și radicalii liberi sunt câțiva dintre factorii ce pot duce la apariţia cancerului. Din păcate această boală este întâlnită la multe persoane. Totusi, corectarea stilului de viață și implementarea în meniu a unor alimente bogate în antioxidanţi previne această boală.
1. Usturoiul
Usturoiul nu oferă doar savoare preparatelor culinare, ci blochează substanţele ce formează cancerul în organism, reface ADN-ul și omoară celulele canceroase. Are o acțiune puternic antibacteriană și este recomandat spre a fi consumat pentru a proteja stomacul de ulcer sau cancer. Cum așa? Usturoiul distruge bacteria răspunzătoare (helicobacter pylori) pentru apariţia ulcerului. De asemenea, este foarte bun pentru prevenirea cancerului de colon. Totuși, este recomandat să se folosească usturoi proaspăt și nu alte suplimente. De asemenea, usturoiul proaspăt trebuie curățat, tocat și apoi lăsat așa 15 minute, după care se va adăuga în mâncare. Se pare că procedând așa se activează enzimele cu acțiune anticancerigenă. La fel îl poți folosi? Ai multe variante la orizont. Îl poți folosi pentru a pregăti sosul pentru paste, la bruschete, la fripturi etc.
2. Broccoli
Dacă broccoli nu se găsește pe lista preferinţelor tale, atunci ai ocazia acum să faci o schimbare. Conține o substanţă puternică numită sulforafan întâlnită şi la alte legume din familia cruciferelor (varză de Bruxelles, varză, conopidă etc). Mai mult de atât, oamenii de știință sunt atrași de felul în care această substanţă reușește să distrugă toxinele și fumul de ţigare din corp care îl pot vătăma. Astfel, are loc o detoxifiere a organismul și scade riscul de cancer. Conform sutelor de studii clinice, broccoli este foarte bun pentru combaterea riscului de cancer de gură, esofagian și de stomac. Cum îl poți consuma? Sub formă de piure, în salate mixte de legume, în supe etc. Însă cel mai bine este să îl găteşti cel mai puțin, adică să îl fierbi la aburi și apoi să îi îmbogăţeşti gustul cu usturoi și puțin ulei de măsline.
3.Roşiile
Sunt foarte bune pentru refacerea balanței de nutrienţi din organism, dar și pentru prevenirea cancerului. Răspunzător pentru acest lucru este licopenul-acel antioxidant ce conferă pigmentul roșu. Mai exact, licopenul previne cancerul de prostată, iar în laborator oamenii de știință au observat că scade riscul de cancer la plămâni și la sân. În plus, combate riscul pentru cancerul endometrial și, tot oamenii de știință spun că, acesta împiedică dezvoltarea ţesuturilor tumorale. Partea bună a lucrurilor este faptul că licopenul nu se distruge în urma expunerii la temperatură, adică poți găti roşiile fără probleme. Cum să le găteşti? Le poţi folosi la sosul pentru paste, pentru pizza, la bruchete, la supe, în salate, le poți umple, le poți adăuga în sendvişuri, în foccacia etc.
4. Căpşunile
Căpşunile fac parte din familia fructelor de pădure, sunt deosebit de gustoase, răcoritoare și foarte bune în lupta pentru prevenirea cancerului. Oamenii de știință afirmă despre aceste fructe că previn bolile de inimă și declinul memoriei. Potrivit unor studii recente, extractul din fructe de pădure încentineşte dezvoltarea celulelor canceroase, iar cel obținut din căpşuni și zmeure negre protejează organismul de cancerul de colon. Căpşunile sunt și o sursă foarte bună de vitamina C şi acid elagic. Această substanţă, acidul elagic, este răspunzătoare pentru activarea enzimelor ce distrug cancerul și încetinesc creșterea tumorilor. Mai conține flavonoide ce protejează ADN-ul și scad riscul pentru cancerul de plămâni. De asemenea, conform sutelor de studii clinice, fructele de pădure scad riscul pentru cancerul de plămâni și pot preveni alte forme, respectiv pe cel al gurii, esofagului și stomacului.
5. Morcovii
Morcovii sunt foarte buni pentru imunitate și în special pentru protejarea organismul de unele forme de cancer. Conțin beta-caroten ce încetineşte dezvoltarea celulelor canceroase și, de asemenea, fitochimicale ce asigură protecția împotriva cancerului gurii, de stomac și al esofagului. În plus, unele studii susțin că substanţele puternice din morcovi protejează organismul de cancerul cervical. Mai trebuie menţionat faptul că morcovii trebuie cât mai puțin gătiţi asta pentru a preveni pierderea nutrienţilor.
6.Spanacul
Spanacul îl găsim din plin în această perioadă în pieţe și magazine și nu trebuie ocolit. De ce? Pentru că este bogat în nutrienţi ce ajută organismul împotriva anemiei, carenţelor de vitamine și minerale, dar și în lupta cu cancerul. Conține carotenoizi cu acțiune antioxidantă, mai ales luteina și zeaxantină. Acesti carotenoizi protejează organismul de radicalii liberi ce pot declanşa oxidarea celulară și cancerul. Unele studii arată că acești carotenoizi prrotejează organismul de cancerul ovarian, endomentrial, al gurii, al esofagului, stomacului, dar și colorectal. Cum poți servi spanacul? Preparat sub formă de piure, în salată, ca și mâncare cu usturoi etc.
7. Cerealele integrale
În piramida alimentară, cerealele integrale ocupă prima poziție. Alături de fructe și legume proaspete, cerealele integralele sunt foarte importante pentru menţinerea unei stări optime de sănătate. Conţin fibre ce protejează organismul de cancerul colorectal, dar și saponine și alte substanţe ce împiedică răspândirea celulelor de natură canceroasă. Cum le poți consuma? Dacă alegi paste din făină integrală, biscuiți din făină integrală, pâine integrală etc. De asemenea, poți alege să îți începi dimineața în forță cu un bol cu fulgi de cereale integrale, fructe proaspete sau confiate, seminţe, nuci și un lapte, iar pentru vegetarieni, lapte de cocos, de migdale, de soia etc.
