Femini.ro

Adevărul despre pilula pentru avort

Sănătate

Adevărul despre pilula pentru avort

Adevărul nr.1: În Statele Unite ale Americii în anul 2013, peste 20% dintre avorturi au fost efectuate pe cale non-chirurgicală, cu ajutorul unui medicament ce se numeşte pilula pentru avort.

Adevărul nr.2: Pilula pentru avort a fost aprobată de FDA încă din anul 2000.

Toate acestea de mai sus şi multe alte sunt fapte, însă, acum cu noua guvernare, unele dintre ele ajung să fie date uitării iar noi, românii, care poate n-ar trebui să avem nici o treabă, începem să ne întrebăm ce repercursiuni vom resimţi.

Cu asta în minte, având în vedere că este un subiect destul de sensibil şi care cred că interesează pe marea majoritate, haideţi să vedem împreună care este adevărul în ceea ce priveşte pilula pentru avort:

Sunt de fapt două pastile separate

Iată cum funcţionează: în primă instanţă, femeia în cauză ia pastila numărul 1, ce se numeşte şi „mifepristone” ce acţionează pentru a ataca progesteronul din organism. Mai apoi, adică în maxim 24-48 ore, se va lua a doua pastilă, „misoprostol”, ce nu face nimic altceva decât să cauzeze anumite contracţii pentru a pune capăt sarcinii.

Sângerările şi crampele se întâmplă imediat după, similare fiind unei femei ce ar experimenta un avort spontan, explică specialiştii.

Conform celor de la FDA, pilula pentru avort poate fi eficientă doar în cazul unei sarcini până în săptămâna 10. Avorturile chirurgicale pot fi performate chiar şi până în săptămâna 14.

Este diferită faţă de pilula de a doua zi

De vreme ce contracepţia de urgenţă, este luată după ce ai făcut sex neprotejat, pentru a întârzia procesul de ovulaţie şi a preveni o sarcină, avortul pe bază de medicamente pune capăt unei sarcini în plină dezvoltare.

Rata de complicaţii este foarte scăzută

Mai puţin de 2% dintre femeile care le-au încercat au experimentat anumite complicaţii, explică specialiştii.

În statele în care sunt foarte puţini medici care asigură avorturile chirurgicale, mai bine de 50% sunt efectuate în acest mod; având în vedere că sunt cele mai noi apărute pe piaţă, este şi normal să se găsească anumite speculaţii.

Restricţia acestora

De vreme ce deja se poate observa cum drepturile femeilor se schimbă sub preşedinţia lui Trump- nu cred că mai durează mult până când totul ia amploare şi la noi în ţară, mulţi specialişti sunt de părere şi ne informează că majoritatea restricţiilor se vor focusa în mare parte pe limitarea la aceste medicamente pentru avort. Asta bineînţeles în mod automat nu înseamnă că vor fi interzise prin lege sau nu va mai exista acces la ele.

Nu-ţi poţi face stocul

Într-un editorial scris pentru cei de la New York Times observăm că sunt femei care doresc să-şi facă stocul cu astfel de pilule aşa cum îşi fac şi cu anticoncepţionale sau cu pilula de a doua zi pentru a fi de ajutor prietenelor, vecinilor sau chiar pentru a-şi educa copiii. Medicii însă ne avertizează că nu este legal să deţii multe astfel de pastile, nici măcar dacă lucrezi în domeniu ci să ai o prescripţie pentru un singur tratament iar specialistul să ţi-l fi recomandat.

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top