Femini.ro

Alimente pe care nu le poți mânca în timpul sarcinii

alimentatie sarcina

Sarcina şi naşterea

Alimente pe care nu le poți mânca în timpul sarcinii

Alimentația în timpul sarcinii

Pentru a avea o sarcină sănătoasă, trebuie să știi ce să incluzi în dieta ta și ce alimente să nu mănânci în timpul sarcinii. Cel mai bine ar fi să-ți faci un plan de dietă, astfel încât să poți selecta cele mai bune și hrănitoare alimente. Totodată, în timpul sarcinii este recomandat să citești cât mai mult despre cele mai adecvate diete, pentru că o informare corectă te ajută să eviți mâncarea care i-ar putea face rău fătului dar te ajută să știi, în schimb, ce anume îl face mai sănătos și mai puternic.

Este de menționat faptul că femeile gravide trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a evita trei substanțe destul de răspândite: mercurul, Toxoplasma și Listeria. Totodată, lipsa de dovezi ale unor efecte negative date de anumite substanțe chimice, cum ar fi îndulcitorii, pune în dificultate clasificarea corectă a alimentelor ce trebuie evitate în timpul sarcinii. Dacă ești o persoană în cauză este bine să eviți alimentele ce conțin produși artificiali, în favoarea alimentelor naturale. Desigur, ai putea să consulți un medic ginecolog dacă ai o întrebare anume.

interzis sarcina

Ce alimente trebuie să eviți în timpul sarcinii

Mezelurile – Aceste produse ar putea fi contaminate cu bacterii Listeria, care ar putea cauza avorturile spontane. Dacă vrei, însă, neapărat să consumi mezeluri, ai grijă să le încălzești la abur pentru a te asigura că bacteriile vor fi eliminate.

Ouăle crude – Ouăle crude conțin Salmonella. Unele sosuri folosite în Salata Caesar, maioneza, înghețata de casă, anumite creme precum și sosurile olandeze pot fi făcute din ouă crude. Acestea sunt unele dintre alimentele de top care trebuie evitate în timpul sarcinii.

Carnea crudă – Sushi, fructele de mare (în special crustacee), carnea de vită afumată ar trebui evitate în timpul sarcinii, din cauza riscului de contaminare cu bacterii coliforme, toxoplasmoză și Salmonella.

Peștele ce conține un nivel ridicat de mercur  – Acesta este un alt aliment important pe care nu-l poți mânca în timpul sarcinii, pentru a nu pune în pericol sănătatea sau viața copilașului. Atunci când consumi cantități mari de mercur, copilul poate suferi leziuni la nivelul creierului, fapt ce poate cauza întârzieri de dezvoltare (de pildă, învață să meargă sau să vorbească mai târziu decât este normal). Peștele bogat în mercur conține niveluri ridicate de PCB-uri (bifenili policlorurați) în țesuturile lor grase iar consumul acestora poate scădea atenția, memoria și IQ-ul fătului.

Alimentele conservate – Alimentele preambalate sau conservate pot avea Salmonella sau alte bacterii. Chiar si hot-dog-ul sau alte produse fast food  pot provoca boli.

Ficatul – Diminuează cantitatea de ficat pe care o mănânci. Ficatul animalelor conține un nivel ridicat de vitamina A. În timp ce vitamina A este foarte bună pentru persoanele obișnuite, aceasta nu mai este la fel de bună pentru femeile gravide deoarece pot risca apariția malformațiilor congenitale la copiii lor.

Brânzeturile moi – Brânza albastră, feta (brânza de capră), brie, camembert, brânzeturile albe moi latino-americane și brânzeturile cu mucegai albastru (cum ar fi Roquefort) pot fi contaminate cu bacterii Listeria, care pot cauza boli sau chiar moartea copilașului.

alcool sarcina

Alcoolul – În timpul sarcinii, este bine să eviți băuturile alcoolice. Deși ți s-ar putea potrivit să bei un pahar de vin la cină, alcoolul poate afecta grav sănătatea copilului tău și poate, de asemenea, împiedica dezvoltarea lui. Consumul exagerat de alcool în timpul sarcinii crește, de asemenea, riscul ca fătul să dezvolte sindromul alcoolismului fetal, o boală care cauzează efecte secundare fizice și mentale severe.

 

Continue Reading

More in Sarcina şi naşterea

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top