Femini.ro

Anemia-tipuri, simptome şi prevenţie

Sănătate

Anemia-tipuri, simptome şi prevenţie

Anemia-tipuri, simptome şi prevenţie

Anemia este o afecţiune întâlnită des și pe care unii dintre noi o pot avea fără să știe. Cum se recunoaște, de câte tipuri este, dar și cum o poţi preveni? Citește mai jos.

Care sunt semnele comune ale anemiei

Există mai multe tipuri de anemie, dar simptomele adesea întâlnite includ: insomnie, crampe la nivelul picioarelor, paloarea tenului, stare de amețeală, dificultăţi în concentrare, dureri de cap uneori asociate cu efort fizic (exerciţii fizice), stare de oboseală ușoară, lipsa energiei, un ritm neobişnuit de rapid al inimii uneori asociat cu efortul fizic şi dureri de cap. Simptomele variază în funcție de tipul de anemie și uneori persoana bolnavă nu știe de ce suferă. Așa se face că organismul are capacitatea extraordinară de a face faţă unei anemii ușoare, iar dacă afecţiunea este de mai multă vreme prezentă, există probabilitatea ca simptomelor să nu existe. Așadar, depinde de la caz la caz.

Tipuri de anemie

Tipurile de anemie sunt: feriptivă (cauzată de deficitul de fier), uşoară, provocată de distrugerea cronică a globulele roşii, declanşată de ingerarea de substanţe toxice sau otrăvuri, de carenţa de vitamina B 12 în organism, de o distrugere în mod spontan a globulelor roşii şi severă.

Semnele care indică o anemie dată de carenţa de fier

Anemia cauzată de o doză insuficientă de fier în corp sau anemia feriptivă se recunoaşte prin: o poftă neobișnuită de a consuma substanţe precum hârtie, vopsea gheață etc., curbura unghiilor și inflamarea gurii.

Simptomele prezenţei în corp a unei anemii cauzată de deficitul de vitamina B 12

Persoanele care suferă de anemie provocata de carenţa de vitamina B 12 simt furnicături în mâini și picioare, unele pot avea demenţă, pot experimenta dificultăţi în mers, pierderea pipăitului, dar și rigiditate la nivelul mâinilor și picioarelor.

Cum se recunoaște anemia provocată de ingerarea de substanţe toxice sau otrăvuri

Persoanele care vrând sau nevrând au ingerat substanţe toxice au o anemie care se recunoaşte prin:constipaţie, senzație de vomă, dureri abdominale și o linie albastră-neagră la nivelul gingiilor.

Semnele care arată o anemie provocată de distrugerea cronică a globulelor roşii

Acele persoane care au o anemie provocată de distrugerea globulelor roşii prezintă pielea și ochii galbeni, urina de culoare maro sau roşiatică, ulcere la nivelul picioarelor, pietre la bilă și incapacitatea de a prospera în copilărie.

Cum se manifestă o anemie severă

O anemie severă se recunoaște prin simptome ca: stare de oboseală, predispoziție la infecţii, întârziere în creștere și dezvoltare în perioada copilăriei, durere profundă ( la încheieturi, abdomen și la nivelul membrelor).

Simptomele unei anemii cauzate de o distrugere bruscă a celulelor roşii

Semnele ce pot indica o anemie instalată pe fondul unei distrugeri bruşte a globulelor roşii sunt: piele galbenă, urină maro sau roşiatică, durere la nivelul abdomenului, zgârieturi pe piele, convulsii, dar și insuficienţă renală.

Când este cazul să te prezinți la doctor

Trebuie să mergi imediat la doctor și să nu amâni consultația când observi unul sau mai multe din simptomele menţionate anterior. Doctorul este cel în măsură să îți pună diagnosticul, să indice tipul anemiei, dar și să dea un tratament adecvat. De asemenea, femeile care sunt încă la ciclu și acesta este unul abundent au riscul de a suferi de anemie așa că și ele trebuie să fie consultate de un doctor.

Care este rolul alimentaţiei sănătoase în prevenţia anemiei

Alimentaţia corectă este cheia menţinerii unei stări optime de sănătate și de aici se înțelege rolul major în prevenirea anemiei. În meniu trebuie să se regăsească atât proteine de foarte bună calitate, grăsimi sănătoase, cereale integrale, verdeţuri, dar și fructe și legume proaspete. Mizând pe alimente integrale, proaspete și mereu altele organismului i se oferă nutrienţii de care are nevoie pentru a funcționa normal.

Așa cum spuneam anterior, există mai multe tipuri de anemie și acestea diferă ca și simptome.

Pentru a preveni anemia feriptivă (deficitul de fier) se pot administra suplimente sau se pot consuma alimente ca: spanac, uzici, salată verde, broccoli, rucola și în general legume cu frunze verzi.

În schimb pentru doza optimă de vitamina B 12 (riboflavonoină) se pot introduce în meniu: ciuperci, sparanghel, drojdie de bere, păstăi de soia, varză de Bruxelles, nuci etc.

Există o predispoziție genetică spre anemie?

Membrii familiei care au avut sau au anemie cresc șansele ca și tu să faci. Partea neplăcută a lucrurilor e faptul că dacă ești femeie și vrei să ai un copil în viitor există riscul ca și el să facă anemie și de aceea trebuie să o previi printr-o alimentaţie sănătoasă dar și suplimente nutritive.

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top