Eşti mămică...
Antrenamentele când eşti gravidă- tot ce trebuie să ştii
Ai pe drum o bulă de fericire însă nu doreşti să renunţi la formele tale la care ai lucrat ani de zile? Având în vedere că trupul ţi se schimbă pe tot parcursul perioadei când eşti gravidă, să rămâi fit şi să-ţi menţii şi bebeluşul sănătos sunt cât se poate de importante.
Tot ce trebuie să faci sunt anumite schimbări mici, ajustări, pentru a performa în siguranţă antrenamentele tale când eşti gravidă.
Acestea fiind spuse, haideţi să vedem împreună care sunt exerciţiile de făcut în fiecare etapă a sarcinii:
Gravidă în primul trimestru
Voi începe prin a-ţi spune în primul şi în primul rând că în această perioadă, conform specialiştilor, poţi face aproape orice fel de activitate că până să te gândeşti să concepi, atâta vreme cât nu creşti intensitatea sau frecvenţa cu care erai obişnuită.
Asta înseamnă că alergătoarele pot continua cu rutina lor însă nu ar trebui nicidecum să înceapă să se antreneze pentru un maraton. În acelaşi mod, dacă eşti obişnuită să stai în sala de fitness, să ridici greutăţi, o poţi face în continuare însă, nu exagera.
Atenţie: dacă nu ai pus mâna pe o ganteră de ani de zile, acum nu este deloc momentul ideal să începi.
Gravidă în al doilea trimestru
Nivelul tău de energie va fi la capacitate maximă în această perioadă, mai ridicat ca vreodată, aşa că, încearcă să-l foloseşti în avantajul tău. Dacă îţi este dor de alergări sau de bicicletă, mergi numaidecât în sală, însă, ţine minte că nu trebuie să treci de acel nivel maxim în care să nu poţi menţine o conversaţie.
Şi asta din cauză că inima ta trebuie să pompeze oxigen şi bebeluşului tău şi doreşti numaidecât să eviţi ca acest proces să fie mult prea dificil.
Mai important, încearcă să te concentrezi pe partea de jos a spatelui deoarece pe măsură ce burtica creşte, trebuie să depui mai multt efort pentru a proteja această zonă.
Gravidă în al treilea trimestru
Nu-ţi schimba locaţia finală pe canapea, încă, deoarece naşterea este o activitate destul de „atletică”, aşa cum spun specialiştii şi chiar nu trebuie să nu mai mergi la antrenamente înainte de marele eveniment.
Există posibilitatea să fii sătulă să te vezi în această stare, însă, încearcă să te menţii activă- yoga, alergări uşoare, jogging- numai dacă ai alergat serios până acum- deoarece îţi vei ajuta şi bebeluşul să se dezvolte cât se poate de sănătos.
Dacă te simţi „imensă”- dă vina pe circulaţia redusă- exerciţiile te vor ajuta să pui lucrurile în mişcare şi să te simţi mult mai puţin umflată.
Cu acestea fiind spuse, poate vei dori să ţii greutatea şi volumul sub control, spun specialiştii, ce ne recomandă doar 30-60 minute de mişcare în fiecare zi; bineînţeles, dacă poţi şi nu e şi aşa prea mult pentru tine.
Ideal ar fi să incluzi o parte de cardio şi una de forţă pe săptămână, însă şedinţele să se scurteze în momentul în care te apropii de dată cu pricina.
