Femini.ro

Anxietatea faţă de străini

Despre şi pentru pitici

Anxietatea faţă de străini

 

Anxietatea faţă de străini este frica micuţului în preajma persoanelor cu care nu este deloc obişnuit, prin definiţie, însă, se poate acutiza o dată cu trecerea timpului dacă nu se iau măsurile de care este nevoie.

Descriere:

Un copil, încă din primele luni de viaţă învaţă să-ţi recunoască părinţii după imagine, sunet sau chiar miros; până la 6 luni, bebeluşul pare a fi interesat şi de alţi adulţi având în vedere că-l provoacă cu ajutorul a fel de fel de mici joculeţe. După cele 6-7 luni de zile, majoritatea trec printr-o perioadă de frică şi nefericire în jurul persoanelor diferite de părinţii lor. Copilul de cele mai multe ori va izbucni în plâns dacă o persoană îl priveşte sau dacă este lăsat în preajma unei persoane necunoscute.

Această anxietate la străini este o parte normală a dezvoltării cognitive; începe de obicei, undeva de la 8-9 luni şi în general trebuie să se oprească pe la 2 ani. Anxietatea este normală, este cauzată de separarea ce se produce exact în această perioadă.

Cu toate acestea însă, gradul de stres arătat de fiecare copil la un străin este diferit şi variază, însă, medicii spun că acest comportament şi manifestarea este în strânsă legătură cu temperamentul bebeluşului.

Crying kid, emotional scene

Probleme comune

Anxietatea faţă de străini poate fi deosebit de supărătoare şi stânjenitoare când vine vorba de prieteni şi rude, care s-ar putea simţi jignite de un copil mult prea ruşinos. Copilul poate respinge chiar şi persoană care îi oferă daruri, sau pe cea cu care se simţea comfortabil la un moment dat. Da, poate fi o perioadă frustrantă atât pentru copii, cât şi pentru părinţi de vreme ce aceştia din urmă pot respinge chiar şi părintele care nu are grijă în mod principal, în fiecare zi.

Părinţii ar trebui să respecte frica micuţului pe cât este posibil şi să-i permită să se apropie de persoana în cauză când se va simţi pregătit. Dacă acesta nu doreşte să fie luat în braţe sau chiar să stea lângă o rudă, nu, nu este deloc înţelept să fie forţat.

Preocupări parentale

Toţi părinţii sunt mai mult decât preocupaţi de modurile în care ar putea să-şi educe copiii cel mă bine şi cum să se comporte când un străin este în apropiere; chiar şi aşa, tot părinţii sunt cei care ar trebui să găsească un echilibru raţional între preocupare, grijă şi încurajarea curiozităţii naturale a micuţului privind prietenia.

Mai mult decât atât, în acest mod vor ajunge să înveţe că întotdeauna trebuie să se bazeze pe ghidarea părinţilor sau aprobarea acestora când vine vorba de străini.

Când să suni medicul

De vreme ce stresul cauzat de străini şi anxietatea de separare sunt două lucruri total normale pentru bebeluşi şi sugari, ar trebui ca un părinte să fie îngrijorat dacă această anxietate domină anii săi de grădiniţă? Asta depinde de natura răspunsului copilului, intensitatea şi persistenţa în timp.

Dacă un copil  la grădiniţă, spre exemplu, persistă în a arăta stres excesiv şi anxietate când întâlneşte persoane străine, s-ar putea ca acestea să interfereze cu dezvoltarea sa socială iar părinţii ar trebui să discute acest comportament cu un pediatru.

One kid - many faces, series of clever schoolboy 6-7 years old with facial expressions

More in Despre şi pentru pitici

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top