Femini.ro

Beneficiile consumului de pătrunjel

Nutriţie

Beneficiile consumului de pătrunjel

Beneficiile consumului de pătrunjel

Pătrunjelul se înscrie de departe pe lista celor mai uzitate verdeţuri din bucătăria românului. Are un parfum plăcut, un gust proaspăt și o mulțime de nutrienţi de care organismul are mare nevoie pentru a funcționa într-un ritm normal. Este folosit adesea la ciorbe, supe, dar poate desăvârşi cu succes platingul pentru multe salate și paste vegetale. De ce este totuși recomandat pătrunjelul în alimentaţie? Descoperă mai jos!

Pătrunjelul, foarte bun pentru stimularea poftei de mâncare

Se spune că orice problemă de sănătate are o soluție în medicina tradiţională, iar asta cam așa este. Pătrunjelul este de departe soluția pentru multe probleme de sănătate. Conţine vitamina C şi este bun pentru imunitate. Acesta este foarte bun pentru creșterea poftei de mâncare. De asemenea, îmbunătățește digestia, stimulează producţia de urină eliminând astfel toxinele stocate în organism. Este foarte bun pentru combaterea infecţiilor tractului urinar, eliminarea pietrelor de la rinichi, în afecţiunile gastrointestinale, constipaţie, indigestie, pentru combaterea flatulenţei, în diabet, astm, în tuse, pentru osteoartrită, în retenţia de fluide, în anemie, pentru reglarea tensiunii, în afecţiunile prostatei, în cele ale splinei etc. De asemenea, declanşează fluxul menstrual.

Pătrunjelul asigură o respirație proaspătă

Consumat după o masă îmbelşugată, pătrunjelul asigură o respirație proaspătă înlocuind cu succes sprayurile sau alte produse din comerţ create pentru asta.

Este foarte bun pentru combaterea petelor de pe piele

Deși este întrebuinţat în special la mâncăruri și mai puțin în alte scopuri, pătrunjelul este foarte bun pentru îndepărtarea pistrurilor sau a petelor de pe ten, mai exact fiertura din acesta.

Nu lipsește nici din industria cosmetică

Deși unora li s-ar părea greu de crezut, pătrunjelul este uzitat până și în industria cosmetică. Mai exact, acesta este prelucrat pentru a se obţine ulei care se folosește la parfumuri, săpunuri și la diverse alte produse cosmetice.

La ce mai poate fi folosit pătrunjelul

Așa cum spuneam anterior, pătrunjelul se poate folosi deopotrivă atât la supe, ciorbe, salate, ghiveci, tocăniţe, în diverse creme sau paste de legume, la legume umplute etc. Se poate utiliza atât pentru a da un pic de gust preparatului, dar și pentru a da un touch final platingului. O salată delicioasă și cu un gust răcoritor este tabouleh, bineînţeles, din care nu lipseşte pătrunjelul.

Efectele adverse ale consumului de pătrunjel

Pătrunjelul este sigur pentru sănătate, ba chiar aduce multe beneficii, dar unele persoane pot fi alergice la el. Mai exact, unele persoane pot face alergii pe piele. Consumat cu măsură, pătrunjelul nu provoacă neplăceri la fel cum de altfel nu se înregistrează incidente urâte dacă se respectă dozele de tratament. De asemenea, nu se recomandă pentru sănătate ca tratamentele pe bază de pătrunjel care se iau pe cale orală să se adminstreze pe o perioadă îndelungată sau în doze mari, căci pot să apară efecte adverse în special probleme la nivelul rinichilor și ficatului, dar și anemie. În plus, nu se recomandă ca uleiul extras din pătrunjel să se aplice direct pe piele întrucât îi poate crește sensibilitatea la soare și pot să apară astfel eczeme. Mai mult de atât, încă nu se știe toate reacţiile posibile pe care le poate avea aplicarea directă pe piele a rădăcinii de pătrunjel sau a frunzelor acestuia.

Pătrunjelul în sarcină

Dacă este consumat în cantităţi mici, pătrunjelul nu provoacă neplăceri atât în sarcină dar și pe perioada alăptării. Situația se schimbă totuși atunci când discutăm despre doze mari. Mai exact, administrarea de suplimente pe de bază de pătrunjel în primele luni de sarcină poate avea un impact devastator asupra sarcinii existând pericolul ca fătul să se nască cu malformaţii. Așadar, femeile însărcinate sau care își hrănesc copilul la sân pot folosi pătrunjel doar în mâncare și atât.

Pătrunjelul în diabet

Persoanele diabetice pot consuma pătrunjel doar dacă medicul le dă voie și mai ales dacă își controlează glicemia mai mereu. De ce? Pentru că pătrunjelul poate să scadă nivelul de zahăr din sânge.

Consumul de pătrunjel la persoanele cu boli renale

Pătrunjelul nu trebuie consumat de acele persoane care suferă de boli renale și asta pentru că are substanţe ce pot afecta sănătatea acestor organe.

Ar trebui sau nu să se consume pătrunjel după o operație?

Așa cum am spus anterior, pătrunjelul poate să scadă nivelul de zahăr din sânge iar asta poate cauza probleme atunci când se ia un tratament înainte și după operație pentru controlarea nivelului de glicemie. În astfel de situații trebuie stopată administrarea de tratamente sau suplimente pe bază de pătrunjel cu 2 săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală.

Tu la ce folosești pătrunjelul?

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

Simptomele deficienţei de vitamina D

Se merită să iei suplimente de vitamina D?

7 alimente anticancer

Merişoarele combat infecţiile urinare

Lămâia-foarte bună în scăderea febrei

Oasele tale sunt în pericol? Vezi aceste semne ascunse?

More in Nutriţie

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top