Femini.ro

Beneficiile uleiului de lavandă

Întreţinere

Beneficiile uleiului de lavandă

Dincolo de parfumul său deosebit, uleiul esenţial de lavandă aduce multe beneficii sănătății. De la eliminarea tensiunii nervoase până la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui și chiar tratarea problemelor respiratorii toate poate să le facă uleiului de lavandă.

Cum se obţine de fapt uleiul esenţial de lavandă

ulei-de-lavanda-1

Acest ulei se obţine în urma unui proces de distilare la aburi în care se folosesc în mare parte florile acestei plante. Parfumul său deosebit îl recomandă în aromaterapie și nu de mirare este folosit la prepararea multor substanţe. Asadar, uleiul de lavandă se poate combina de minune cu uleiul de pin, de cedru, de salvie, de muşcată sau de nucşoară. Graţie parfumului luxuriant, acest ulei este folosit foarte mult la prepararea multor produse cosmetice și chiar la fabricarea de parfumuri.

Repelent pentru insecte

Parfumul său deosebit îl recomandă ca și un bun repelent pentru micile insecte enervante. Așadar, când ești afară, aplică puțin ulei pe piele și astfel vei sta fără griji că te vor muşca ţânţarii sau muştele. Parfumul său este deranjant şi pentru molii, despre care știm cu toții că îți pot face praf garderoba și nu numai. Ceea ce face de fapt uleiul de lavandă pe pielea muşcată de insecte este reducerea iritaţiei și chiar înlăturarea disconfortului dat de durere sau mâncărime.

Induce somnul

Din cauza stresului și a grijilor fără număr, mulți dintre noi suferă de probleme de somn. Insomnia este astăzi destul de mare în rândul populaţiei și multe tratamente așa-zise minune nu dau randament. Însă uleiul de lavandă chiar poate ajuta. Totul se datorează parfumului său luxuriant. Mai mult de atât, s-au efectuat studii asupra pacienţilor în vârstă care nu au mai luat medicamentele pentru insomnie, ci au folosit ulei de lavandă pe care l-au picurat sub pernă și astfel au reușit să doarmă mai bine. Totuși, cum reușește uleiul de lavandă să facă asta? Deține proprietăți de eliminare a tensiunii nervoase, de calmare care ușor-uşor induce somnul.

Un bun tonic pentru sistemul nervos

Graţie proprietăţilor calmante, uleiul esenţial de lavandă este un foarte bun tonic pentru sistemul nervos, dar și pentru combaterea anxietăţii. Mergând mai departe de atât, uleiul esenţial de lavandă se dovedeşte a fi leacul pentru insuportabile migrene, pentru supărătoarele dureri de cap, pentru depresie, stresul de ordin emoțional și chiar și pentru tensiunea stocată la nivelul sistemului nervos. Conform unui studiu, persoanele care au folosit ulei esenţial de lavandă au cunoscut o scădere impresionantă a stresului mental și anxietăţii, iar aceia care au inhalat înainte de un examen ulei de rozmarin si de lavandă au întâmpinat o creștere a funcţiei cognitive.

Ajută în acnee

lavanda-3

Conform spuselor unor specialişti, uleiul esenţial de lavandă se înscrie printre cele mai bune în tratarea acneei. Cum așa? Pur și simplu adăugând puțin ulei de lavandă în produsele de îngrijire a tenului se va observa o scădere a frecvenţei acneei prin inhibarea bacterii răspunzătoare pentru asta, limitează producţia de sebum și reduce semnele sau cicatricele de pe faţă. Mai mult de atât, uleiul esenţial de lavandă deține proprietăți antifungice, antiinflamatorii și antiseptice fiind astfel foarte bun în afecţiuni inflamatorii ale pielii, așa cum este psoriazisul, dar și pentru vindecarea rănilor, tăieturilor şi arsurilor solare. De asemenea, folosit în combinaţie cu museţelul poate vindeca eczemele. Are chiar abilitatea de a trata leucoreea.

Reduce durerea musculară

Dincolo de toate aceste proprietăți, uleiul esenţial de lavandă este excepțional în eliminarea diverselor dureri musculare. Este foarte bun pentru reumatism, lumbago etc. Un simplu masaj cu ulei de lavandă poate înlătura disconfortul dat de supărătoarele dureri musculare. Mai mult de atât, s-a dovedit că este foarte bun în creșterea circulaţiei sângelui.

Întărește imunitatea

Uleiul esenţial de lavandă poate crește sistemul imunitar prin proprietăţile antivirale și antibacteriene.

Ajută în afecțiunile respiratorii

lavanda-4

Graţie proprietăţilor antibacteriene, uleiul extras din flori de lavandă luptă cu infecţiile tractului respirator, dar și a altor probleme din acest sector. Este nevoie doar să se pulverizeze puțin ulei de lavandă pentru ca beneficiile acestuia să se facă resimţite.

Previne căderea părului

Totuși, beneficiile uleiului de lavandă nu se pot restrânge doar aici, acesta este foarte bun şi pentru îngrijrea părului. Ajută în prevenirea căderii firului de păr și poate fi folosit cu succes totodată în combaterea păduchilor și ouălor acestora.

Cine nu ar trebui să folosească ulei de lavandă

Femeile însărcinate dat și cele care alăptează ar trebui să nu folosească ulei de lavandă. De asemenea, persoanele care suferă de diabet dar și cele cu tenul extrem de sensibil trebuie să stea cât mai departe de acest ulei. Atenție! Uleiul de lavandă nu ar trebui consumat niciodată, asta pentru că provoacă vedere în ceață, dificultăţi la respirare, senzație de arsură la nivelul ochilor, diaree și vomă. Acest ulei se poate aplica în schimb pe piele sau se poate inhala, dar niciodată ingera.

Tu folosești ulei de lavandă? Spune-ne pe femini.ro!

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

Descoperă de ce uleiul de lavandă este un foarte bun antidepresiv!

Află la ce este bun uleiul de măsline!

Descoperă beneficiile suprinzătoare ale vaniliei!

More in Întreţinere

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top