Nutriţie
Căpşunile, ideale în cura de slăbire
De un roşu rubiniu ce-ţi trezeşte romantismul în fire, cu un parfum îmbietor şi un gust dulceag ce-ţi răsfaţă papilele gustative, căpşunile sunt alegerea perfectă pentru un desert sănătos.
Cele mai iubite fructe
Căpşunile se înscriu cu succes pe lista cea mare a familiei fructelor de pădure. Sunt printre cele mai populare şi iubite fructe din lume. Există mai mult de 10 specii de căpşuni de diverse arome, mărimi şi texturi, dar toate au o caracteristică comună: forma de inimă. Toate sunt roşii, zemoase, prezintă seminţe pe partea externă, iar la cap au frunzuliţe. Un fruct are pe partea externă până la 200 de seminţe, dar înmulţirea nu se face prin acestea. Căpşunile sunt consumate încă din perioada romanilor şi beneficiază de o lungă istorie. Sunt pe pieţe sute de tipuri de căpşuni, dar numărul acesta uriaş se datorează încrucişării forţate.
În anul 1714 un inginer de origine franceză a observat că în Chile şi Peru există căpşuni mult mai mari decât cele din Europa. Atunci acesta s-a decis sa ia un capşun şi să îl planteze pentru a aduce specia în Franţa. Rezultatul a constat în obţinerea de căpşuni mai mari, zemoase şi dulci, echivalentul celor de grădină şi care sunt populare acum în Europa.
Fructele regalităţii
Nu au stat pe mesele tuturor încă de la început, ci numai cei de viaţă nobilă puteau să guste din aceste fructe minunate. Servite cu frişcă, căpşunile sunt considerate un răsfăţ culinar delicios, perfect şi pentru masa de nuntă.
Pline de vitamine şi minerale
Pe lângă preferinţa multora pentru acestea, căpşunile sunt şi pline de nutrienţi. Sunt o sursă bună de vitamina C şi K, de fibre, de acid folic, mangan şi potasiu. Conţin cantităţi mari de fitonutrienţi şi flavonoide ce le conferă nuanţa roşiatică sângerie.
De-a lungul timpului au fost utilizate în suplimente pentru uşurarea digestiei, ameliorarea iritaţiei pielii, dar şi pentru albirea dinţilor. Glucoza care le conferă gustul dulce dar şi fibrele stabilizează nivelul glicemiei şi grăbesc senzaţia de saţietate ceea ce le recomandă ca alimente importante într-un regim de slăbire.
Frunzele de la căpşuni pot fi preparate sub formă de infuzie, pot fi gătite sau consumate în stare proaspătă. Culoarea sângerie a acestora este dată de prezenţa antocianilor sau a unor antioxidanţi puternici ce previn cancerul, reduc inflamarea şi luptă cu bolile de inimă. 100 de grame de căpşuni oferă organismului 32 de calorii, 0,3 grame de grăsimi, 7,7 carbohidrati şi 2 grame de fibre.
Cum se păstrează căpşunile
Este important să reţii că acestea se pot deprecia rapid şi este nevoie de multă atenţie când le cumperi. Cumpără doar căpşuni proaspete, de un roşu aprins cu strălucire, care nu au pete sau zone decolorate şi care au codite cu frunze. În plus, mirosul este un bun indicator al calităţii. Nu lua căpşuni care nu codiţe cu frunze şi mai ales nu le rupe. Spală-le bine înainte de servire şi lasă-le un pic la temperatura camerei. Indicat este să le consumi în câteva zile. Dacă fructele din import se găsesc tot timpul anului, cele mai bune rămân cele de sezon, româneşti.
Alergia la căpşuni
Dacă suferi de alergie la polen, există riscul ca odată servind căpşuni sa experimentezi un astfel de episod. Simptomele sunt: ochi înlăcrimaţi, senzaţia de mâncărime, de iritaţie, secreţii nazale şi disconfort la nivelul gurii şi gâtului. Poţi în schimb să serveşti căpşuni albe care au risc scăzut de alergii, dar cel mai bine este să te consulţi cu doctorul tău.
