Femini.ro

Cârnaţi de porc pentru masa de Crăciun

Să bucătărim!

Cârnaţi de porc pentru masa de Crăciun

Cârnaţi de porc pentru masa de Crăciun

De Crăciun, românii se înghesuie la platouri cu preparate tradiţionale din carne de porc iar printre acestea nu pot lipsi cârnaţii. Dacă vrei să respecţi tradiţia şi să aşezi pe masă cei mai gustoşi cârnaţi, noi îţi oferim astăzi o reţetă numai bună.

carnati-1

Lista de ingrediente pentru reţeta de cârnaţi de porc pentru Crăciun: 10 metri de maţe de porc, 5 kilograme de carne de porc amestecată (2, 5 kg fleică de porc și 2,5 kg pulpă de porc), 2 linguri de sare, 3 ardei iuți, 2 linguri de cimbru uscat, 25 de grame de boia dulce, o lingură de piper alb măcinat, 4-5 căpăţâni de usturoi și un litru de apă.

Mod de preparare pentru reţeta de cârnaţi de porc pentru masa de Crăciun

carnati-2

Prima dată se toacă carnea vrac de porc, după care se amestecă. Se presară cimbru uscat, usturoi curățat și pisat şi ardei iuți tocaţi mărunt (se elimină seminţele). Se toarnă apoi apă peste amestecul de carne de porc.

De la mașina de tocat se dezasamblează cuţitele și se ansamblează în schimb pâlnia de făcut cârnaţi. Înainte de a se monta maţul de porc la pâlnie ( se rulează tot maţul pe pâlnie) se suflă prin acesta. Se pune apoi puțină carne în mașina de tocat și se dă la manivelă. Se umple puțin câte puțin din maţ și se continuă punându-se din nou carne în mașină. Se procedează până la umplerea întregului maţ de porc. Cârnatul obținut se răsuceşte din loc în loc. Se leagă apoi la capete pentru a nu ieși umplutura și pentru a nu intra aer, după care se pune pe un fund de lemn și se duce într-o cameră răcoroasă sau se dă afară, la vânt.

Cum se păstrează cârnaţii de porc pentru Crăciun

Cârnaţii trebuie să stea cam 2-3 zile la vânt, la o temperatură de 3-4 grade Celsius, ca să se usuce maţul pe ei. După această etapă se pot duce la afumat sau se pot păstra în congelator până când vor fi gătiţi.

Cum poți servi cârnaţii de porc

carnati-4

Cârnaţii din carne de porc se pot tăia în bucăţi și apoi să se prăjească în tigaie. Se mai pot frige pe grătar.

carnati-3

De asemenea, se pot afuma și servi așa la un platou cu preparate tradiţionale româneşti. Cârnaţii se mai pot folosi atunci când faci pizza în casă.

carnati-5

Pateuri cu cârnaţii din carne de porc

pateuri-cu-carnati

Mai poți pregăti din cârnaţii de casă pateruri delicioase. Așadar, pregătești foietaj pe care îl tai în pătraţele și așezi un cârnat în fiecare pătrăţel de aluat, după care pui pe deasupra acestuia un alt pătrăţel de aluat. După aceasta ungi pateurile cu gălbenuş de ou. Paterurile cu cârnaţi de porc se aşază într-o tavă unsă cu grăsime (unt, ulei etc) și se introduce în cuptor unde vor sta până ce se rumenesc. Se servesc calde, fiind gustoase și potrivite chiar şi pentru cei mici.

Poftă bună.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îi dai share pe pagina de Facebook!

Echipa femini.ro îți urează Sărbători fericite!

Pregăteşte de sărbători 5 reţete delicioase cu şuncă!

Vezi cum se pregătesc cele mai delicioase jumări pentru Crăciun!

Află mai multe despre cât de sănătoasă este carnea de porc pentru masa de Crăciun!

Vezi cum se face o piftie autentică din carne de porc!

Descoperă reţeta pentru cele mai gustoase sarmale pentru Crăciun!

More in Să bucătărim!

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top