Întreţinere
Ce spun sânii despre sănătatea ta?
Sânii sunt exact pe pieptul tău- indiferent de mărime, formă, culoarea sfârcurilor, ei se află acolo şi foarte multe dintre noi nici măcar nu se gândesc la ei în fiecare zi.
Dar ar trebui.
Aşa că, m-am gândit să-ţi prezint în continuare câteva dintre cele mai importante lucruri pe care le pot spune sânii tăi cu privire la sănătatea ta generală.
Dacă ţi-am trezit interesul, citeşte mai departe:
Mărimea tot creşte
Dacă observi că sânii tăi cresc şi tot cresc, trebuie să ştii că acest lucru se întâmplă datorită greutăţii tale, sarcinii, anticonceptionalelor şi/sau modificărilor corporale care se află în strânsă legătură cu ciclul menstrual- sunt foarte sensibili la schimbările de estrogen şi progesteron. Nu trebuie să-ţi faci griji însă trebuie să-ţi cumperi sutiene noi.
Mărimea scade
Dacă observi această schimbare înseamnă că ai pierdut în greutate sau nivelul de estrogen se află în scădere- ori din cauză că te-ai oprit din a mai lua anticoncepţionale sau ai ajuns la menopauză.
Dacă mai observi şi că-ţi cade părul, ai acnee şi păr facial, mergi şi fă-ţi un test pentru sindromul polichistic ovarian.
Densitatea
Dacă te afli printre cele mai bine de 50% dintre femei ce deţin perechi de sâni denşi- însemnând că aceştia prezintă tesuturi fibroase şi glandulare- poate fi destul de dificil să detectezi mase sau tumori cu ajutorul mamografiilor.
Înţepături şi dureri
Există o listă lungă de lucruri care pot cauza dureri la nivelul pieptului însă majoritatea sunt benigne. Durerile bilaterale- în ambii sâni- sunt de foarte multe ori hormonale sau apar din cauza la prea multă cofeină, explică specialiştii.
Alte cauze includ şi schimbările datorate ciclului menstrual, unui sutien nepotrivit, o traumă la nivelul pieptului sau chiar căratul de genţi grele pe durata unei zile, pe acelaşi umăr.
Scurgeri
Scurgerile de la nivelul sfârcurilor nu sunt deloc anormale- pot avea loc după stimularea sexuală- însă, în cazuri extreme pot semnala şi o problemă serioasă. Majoritatea femeilor se gândesc imediat la cancer la sân, însă, există o listă lungă de alte probleme înaintea acestuia: scurgerile la ambii sâni au loc din cauza problemelor hormonale, a unui nivel crescut de prolactină sau a unor medicamente pe care le iei.
Ia în considerare şi tiroida, duct ectasia sau o tumoră pituitară.
Schimbări de culoare
De vreme ce un stadiu avansat de cancer la sân poate duce la serioase schimbări cu privire atât la culoare cât şi la simţul pielii, aşa cum spun specialiştii, de foarte multe ori aceste nuanţări reprezintă un semn de sarcină, când sfârcurile şi areolele se măresc şi se închid la culoare.
Mai mult decât atât, trebuie să ştii că sfârcurile devin mai închise la culoare şi mai „pufoase” pe măsură ce trec anii şi asta este cât se poate de normal chiar dacă nu este chiar look-ul tău preferat.
Sfârcuri inversate
Acestea sunt cât se poate de normale dacă întotdeauna au fost aşa; problema mare apare în momentul în care ai o nouă inversiune, ne avertizează specialiştii deoarece acesta poate reprezenta un simptom al cancerului de sân.
