Femini.ro

Ce sunt chisturile ovariene, de ce apar și cum se tratează

Sănătate

Ce sunt chisturile ovariene, de ce apar și cum se tratează

Ce sunt chisturile ovariene, de ce apar și cum se tratează

Chisturile ovariene apar la femeile care încă mai au menstră. Sunt mici săculeţi de natură solidă sau fluidă poziţionaţi în interiorul sau exteriorul ovarelor. Din păcate, de cele mai multe ori chisturile ovariene pot fi trecute ușor cu vederea, asta pentru că nu dau simptome, nu sunt însoţite de dureri sau semne evidente, deci multe femei le pot avea fără ca ele să știe asta. În genere fiecare femeie face așa ceva în perioada ciclului menstrual după care ele se elimină. Astfel de chisturi nu au nevoie de tratament, căci trec de la sine.

Când devin chisturile ovariene o problemă serioasă pentru sănătate

Am aflat anterior că acestea (chisturile funcţionale) apar lună de lună la fiecare femeie și dispar la fel cum au apărut. Din păcate, apar situații când acestea nu dispar și pot ridica o problemă serioasă pentru sănătate. La fel de problematică este situația când respectivul chist sau chisturi încep să crească și acesta nu este deloc un semn bun. Bineînțeles, atunci când își depășesc mărimea încep să şi doară. Când unul sau mai multe chisturi încep să crească vertiginos, atunci se poate pune întrebarea dacă este cancer, însă nu în toate cazurile. Riscul de cancer ovarian crește odată cu înaintarea în vârstă, însă nu toate chisturile înseamnă și cancer.

Care sunt simptomele ce însoțesc chisturile ovariene

Chisturile pot fi de mici dimensiuni și atunci nu sunt însoţite de dureri, însă unele pot da senzație de balonare, de durere fulgerătoare, plină, senzație de transpiraţie sau de presiune în partea de jos a abdomenului. Durerile pe care le dau unele chisturi vin și pleacă. De asemenea, există situații când acestea se întorc (torsiune) și reprezintă o mare problemă pentru sănătate, asta pentru că sunt însoţite de simptome din cele mai severe, de exemplu: senzaţie de oboseală, durere profundă în zona abdomenului, amețeală, durere însoţită de febră și senzația de sufocare, dar și ritm crescut al inimii.

Cum se depistează chisturile ovariene

Chisturile ovariene pot fi depistate în urma unui consult la medic sau a efectuării unei ecofragii. Consultul medical trebuie susținut și de o anamneză în urma căreia medicul te poate lămuri. Însă cea mai exactă este ecografia care arată clar dacă sunt chisturi ovariene, ce dimensiuni au și dacă reprezintă o problemă pentru sănătate.

Cum se tratează chisturile ovariene

Din păcate, chisturile nu se tratează. De cele mai multe ori acestea sunt funcţionale, apar în preajma ciclului menstrual și dispar odată cu acesta și de aceea nu se dă nici un tratament. Totuși, există chisturi care pot cauza multe probleme, fie cresc și dau dureri, fie nu trec și sunt însoţite de tot felul de alte simptome neplăcute. De cele mai multe ori doctorul nu va da nici un tratament, ci va ţine chistul sau chisturile sub observație, adică să vadă dacă dispar sau rămân acolo, cresc și dau dureri.

Când se poate vorbi de o operație pentru îndepărtarea chisturilor ovariene

Operația este recomandată în cazul chisturilor care nu dispar, cresc vertiginos și dau dureri. De asemenea, operația poate fi obligatorie și în cazul femeilor care sunt aproape de menopauză. Există, așadar, două tipuri de operaţii pentru chisturile ovariene: laparoscopic și laparotomie. Prima este recomandată pentru chisturile de mici dimensiuni și este oarecum o operație ușoară. În schimb, cea de-a doua operație, laparotomie, se face în cazul chisturilor ovariene ce ridică riscul de cancer și pentru acestea tăietura făcută de doctor este ceva mai mare.

Endometrita şi fertilitatea

Află cum poţi preveni cancerul la sân!

4 semne de cancer la sân de care n-ai mai auzit

More in Sănătate

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top