Femini.ro

Ce trebuie să știi despre creșterea orhideelor în apartament

Casa şi grădina

Ce trebuie să știi despre creșterea orhideelor în apartament

Ce trebuie să știi despre creșterea orhideelor în apartament

Orhideele sunt de departe cele mai frumoase flori. Cuceresc instantaneu cu a lor frumusețe răpitoare și îți aduc în apartament nu doar o pată de culoare și atât, dar te și binedispun. Sunt flori exotice ce te fac inevitabil să visezi la ținuturile din care acestea provin iar cei din industria cosmetică le-au inclus în reţetele produselor lor. Totuși, când vine vorba de îngrijirea orhideelor în apartament trebuie să știi câteva reguli.

Udă-le atât cât trebuie

Orhideele nu necesită foarte multă apă iar asta și pentru că ele sunt flori-parazit ce cresc pe copaci și nu în pământ. Au nevoie de apă cam la fiecare 5-12 zile. Este greșit să le uzi din abundenţă sau să le lași să stea în baltă. Mai trebuie să știi că nu se recomandă udarea frunzelor iar dacă totuși s-a întâmplat, şterge-le ușor cu un șervețel sau cârpă moale și uscată.

Folosește din când în când un fertilizator

Pesemne mulți nu știu că plantele de apartament necesită uneori și un fertilizator. Este și cazul orhideelor care au nevoie o dată pe lună de un fertilizator pe bază de potasiu, nitrogen, fosfor și un mineral precum fierul. Acestea au rolul de ajuta floarea să crească armonios.

Păstrează orhideele în vase transparente

Orhideele se păstrează doar în recipiente transparente și prevăzute cu găuri pentru scurgerea apei. De asemenea, este o mare greşeală de a transfera orhideea într-un ghiveci. De ce? Pentru că, așa cum am spus anterior, orhideea este o floare-parazit ce nu are rădăcini propriu-zise acestea crescând pe copacul-gazdă. Iată deci că este o greșeala ca orhideea să stea în pămânat și mai ales într-un vas opac. Mai mult de atât, pentru sănătatea acestei flori se recomandă să se replanteze la fiecare 18 sau 24 de luni. De ce? Pentru că astfel este ajutată floarea să reziste mai mult timp și poate trebuie schimbat amestecul de pietricele în care stă.

Nu tăia frunzele

Nu face greșeala de a-i tăia frunzele.

Menține o temperatură constantă în cameră

Orhideea este o floarea exotică ce necesită căldură iar variaţiile o pot distrugere. De aceea este bine să ai constant în încăpere o temperatură de 18 până la 30 de grade Celsius. De asemenea, pentru sănătatea florii este foarte importantă calitatea aerului. Tocmai de aceea se recomandă aerisirea zilnică a camerei.

Folosește o tijă pentru sprijinirea tulpinii 

Pe lângă rădăcinile aeriene orhideea are o tulpină ce necesita susținere. Amplasează în vasul acesteia o tijă de sprijin de care să o legi. Tija previne ruperea orhideei și orientarea acesteia spre lumină, mai ales dacă floarea are tendinţa să cadă într-o parte.

Rădăcinile unei orhidee cresc în partea de sus a acesteia

Dacă vei observa niște vârfuri care se înalţă din partea de sus a orhideei, trebuie să știi că acelea sunt rădăcinile ei. Aşadar, nu le tăia.

Schimbă câteodată mixul în care stă orhideea

Spuneam anterior că nu stă în pământ, ci mai degrabă într-un amestec. Nu greșești dacă îl schimbi câteodată cu bucăţele noi de coajă de nucă de cocos, părticele de plută sau pietricele.

Menține sănătatea orhideei curăţând-o periodic

Spuneam că nu trebuie să îi tai rădăcinile sau frunzele iar pe acestea din urmă să nu le uzi, dar trebuie să le menţii curate și nu pline de praf. De asemenea, strânge florile uscate și aruncă-le, permiţându-le altora noi să crească.

Aşază floarea într-un spațiu luminat

Floarea are mare nevoie de lumină pentru a crește, așadar pune-o la geam. Aici este spațiul ideal pentru a sta nu doar orice floare, ci o graţioasă orhidee.

Continue Reading
You may also like...

More in Casa şi grădina

Redactorii femini.ro

Urmareste-ne pe Facebook

To Top