Sănătate
Ce trebuie să ştii despre ficat- şi nu are legătură cu alcoolul
Este cel mai mare organ intern şi tehnic şi cea mai mare glandă, şi de cele mai multe ori presupui că n-ai nici o problemă la ficat dacă bei o băutură pe zi sau la câteva zile.
Şi asta din cauză că majoritatea se gândesc la ciroză când vine vorba de ficat şi o astfel de afecţiune pe termen lung asupra lui poate duce eventual la cedarea organului.
Acestea fiind spuse, m-am gândit că este de mare ajutor să vă aduc la cunoştinţă câteva fapte ce trebuie să le ştii despre ficat şi care nu au vreo legătură cu ciroză, cu alcoolul.
Nu toate afecţiunile acestuia sunt relatate cu alcoolul
Ciroza nu este singura afecţiune a ficatului ce ar trebui să te preocupe; din cauza epidemiei de obezitate, vedem din ce în ce mai multe cazuri de persoane cu diabet, pre-diabet sau alte simptome de sindrom metabolic ce dezvoltă grăsime pe şi în ficat, ajungând ca acesta să arate asemenea persoanelor ce consumă alcool în mod excesiv, explică specialiştii.
Mai multă grăsime în ficat creşte riscul persoanei în cauză de a dezvolta cancer de ficat şi de a se află pe lista de transplant, continuă aceştia. Vestea bună este că o dietă şi exerciţii riguroase vor fi de foarte mare ajutor.
Nu poţi trăi fără ficat
Ficatul ajută la digestie, la coagularea sângelui, la eliminarea bacteriilor, virusurilor, proteinelor care se depun şi depozitarea zahărului şi grăsimilor, printre altele. Mai mult decât atât, foarte mulţi sunt cei care uită că ceea ce respiri, bei sau mănânci este procesat de ficat şi din această cauză acesta este implicat în majoritatea funcţiilor vitale ale organismului.
Ficatul se regenerează
Aşa cum am spus şi la început, este cel mai mare organ intern al organismului, dar este şi singurul care se poate regenera în întregime. Celulele în mod constant încearcă să se repare într-un mod esenţial pentru reconstrucţia organului.
Din această cauză, transplantul de ficat poate fi făcut şi doar cu o porţiune din ficatul donatorului.
Ziua ta de naştere îţi spune care este riscul pentru hepatita C
Virusul hepatitei C se împrăştie în mare parte prin intermediul sângelui, aşa că, dacă îţi injectezi diverse droguri sau te angajezi în anumite comportamente sexuale ieşite din comun, te supui unui risc şi mai mare.
Conform unui studiu, se pare că peste 75% dintre persoanele care trăiesc în SUA şi suferă de hepatita C au un singur lucru în comun, şi anume: s-au născut între 1945 şi 1965; mai mult decât atât, infecţiile ar putea fi şi rezultatul transfuziilor cu sânge contaminat, de vreme ce această afecţiune nu a fost prea cunoscută până în 1992.
Fără simptome
De vreme ce majoritatea simptomelor le poţi experimenta în fiecare zi şi fără motive întemeiate: mâncărimi, oboseală şi ochi uscaţi, există o şansă destul de mare ca atunci când te afli într-un stadiu deosebit de avansat să observi simptome specifice relatate cu ciroză: greaţă, pierdere în greutate, umflare, confuzie şi clasică îngălbenire a pielii şi ochilor.
